Τρίτη 12 Μαρτίου 2024

Καλάθι της Σαρακοστής: Τα προϊόντα που θα περιλαμβάνει – Αύριο οι ανακοινώσεις των σούπερ μάρκετ


Για το καλάθι της Σαρακοστής μίλησε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας στον ραδιοφωνικό σταθμό, “Παραπολιτικά”.

«Αύριο θα ανακοινώσουν τα σούπερ μάρκετ τα προϊόντα τα οποία θα συμπεριλάβουν στο σαρακοστιανό καλάθι. Το... 

 
καλάθι θα έχει προϊόντα που αυτή την περίοδο καταναλώνουμε περισσότερο, δηλαδή κατεψυγμένα είδη θαλασσινών, αλοιφές, ταραμοσαλάτες, μελιτζανοσαλάτες και όλα αυτά τα οποία καταναλώνονται αυτό το διάστημα, χαλβά και όλα τα υπόλοιπα προϊόντα τα οποία συμπεριλαμβάνονται σε ένα καλάθι νοικοκυριού» σημείωσε ο κ. Σκρέκας και πρόσθεσε πως «το καλάθι θα κρατήσει όλο το διάστημα της νηστείας του Πάσχα».
Το ΦΕΚ

Υπενθυμίζεται πως δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο ΦΕΚ η απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης (18680/05-03-2024) τα για το Καλάθι της Σαρακοστής. Το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί από την Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2024 μέχρι τις 4 Μαΐου 2024 στα σούπερ μάρκετ και θα συμπεριλαμβάνει τον χαλβά, τις νηστίσιμες σαλάτες (αλοιφές – λ.χ. μελιτζανοσαλάτες, ταραμοσαλάτες κ.ο.κ.) αλλά και τα κατεψυγμένα θαλασσινά (δύο τουλάχιστον είδη). Σημειώνεται δε πως τα προϊόντα αυτά εντάσσονται στο «καλάθι του νοικοκυριού». Αναλυτικά

1. Ρύζι

2. Ψωμί για τόστ

3. Ψωμί φραντζόλα (τυποποιημένο/ συσκευασμένο)

4. Φρυγανιές

5. Μακαρόνια Νο 6

6. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις

7. Όσπρια (φακές)

8. Όσπρια (φασόλια)

9. Όσπρια (ρεβύθια)

10. Πάριζα

11. Γαλοπούλα (αλλαντικά)

12. Κατεψυγμένα ψάρια

13. Νωπό χοιρινό (συσκευασμένο ή μη)

14. Νωπό κοτόπουλο (συσκευασμένο ή μη)

15. Νωπό μοσχάρι (συσκευασμένο ή μη)

16 .Γάλα φρέσκο πλήρες

17. Γάλα φρέσκο με χαμηλά λιπαρά

18. Γάλα υψηλής παστερίωσης (μακράς διάρκειας) πλήρες

19. Γάλα υψηλής παστερίωσης (μακράς διάρκειας) με χαμηλά λιπαρά

20. Γάλα εβαπορέ

21. Γιαούρτι από γάλα αγελάδος χωρίς γεύσεις

22. Γιαούρτι από γάλα αγελάδος χωρίς γεύσεις με χαμηλά λιπαρά

23. Τυρί φέτα

24. Λευκό τυρί

25. Τυρίγ κούντα

26. Τυρί με χαμηλά λιπαρά

27.Χυμός τομάτας διατηρημένος

28. Αυγά (κλωβοστοιχίας και αχυρώνα)

29. Μαργαρίνες

30. Ελαιόλαδο

31. Ηλιέλαιο

32. Κατεψυγμένα λαχανικά (τουλάχιστον δύο από αρακάς, μπάμιες, φασολάκια)

33. Λευκή ζάχαρη

34. Γλυκαντικές ουσίες κατάλληλες για διαβητικούς

35. Προϊόντα βρώμης (τουλάχιστον ένα)

36. Κρέμα βρεφικής ηλικίας

37. Γάλα βρεφικής ηλικίας

38. Ελληνικός καφές

39. Στιγμιαίος καφές

40. Γαλλικός καφές

41. Χυμός πορτοκάλι

42. Απορρυπαντικά πλυντηρίου ρούχων (υγρά και σε σκόνη – όχι ταμπλέτες)

43. Απορρυπαντικά για σφουγγάρισμα και καθαρισμού επιφανειών – χλωρίνες

44. Απορρυπαντικά πιάτων για πλύσιμο στο χέρι

45. Χαρτί κουζίνας

46. Χαρτί υγείας

47. Οδοντόκρεμες

48. Σερβιέτες ή ταμπόν

49. Σαμπουάν

50. Σαπούνια σε στερεή κατάσταση

51. Πάνες ακράτειας

52. Πάνες για μωρά

53. Μωρομάντηλα

54. Σαμπουάν για μωρά

55. Τροφές για σκύλους

56. Τροφές για γάτες

Από 13 Μαρτίου 2024 έως και 4 Μαΐου 2024 «Καλάθι της Σαρακοστής»
57. Χαλβάς

58. Νηστίσιμες Σαλάτες (αλοιφές – λ.χ. μελιτζανοσαλάτες, ταραμοσαλάτες κ.ο.κ.)

59. Κατεψυγμένα θαλασσινά (δύο τουλάχιστον είδη)
Καλάθι Σαρακοστής: Τι ισχύει για τα σούπερ μάρκετ που εφαρμόζουν το μέτρο

Όπως αναφέρεται στην απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης (18680/05-03-2024) τα σούπερ μάρκετ που συμμετέχουν στο Καλάθι Σαρακοστής θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

Για τα προϊόντα

Οι υπόχρεοι της παρ. 1 του άρθρου 55 του ν. 5045/2023 αποστέλλουν στο Υπουργείο Ανάπτυξης κατάλογο καταναλωτικών προϊόντων («καλάθι του νοικοκυριού») που είναι απαραίτητα για αξιοπρεπή διαβίωση και ειδικότερα ένα τουλάχιστον προϊόν από κάθε κατηγορία προϊόντων που εντάσσεται στο «καλάθι του νοικοκυριού».

Για τις κατηγορίες 1, 5, 6, 7, 8, 9, 16, 17, 20, 21, 22, 27 και 32 της παρ. 1, οι υπόχρεοι της παρ. 1 του άρθρου 55 του ν. 5045/2023 εντάσσουν στον κατάλογο που αποστέλλουν στο Υπουργείο Ανάπτυξης τουλάχιστον ένα (1) προϊόν επώνυμης ετικέτας. Από την ως άνω υποχρέωση εξαιρούνται οι επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν στο καταναλωτικό κοινό προϊόντα επώνυμης ετικέτας στην αντίστοιχη κατηγορία.
Για τις κατηγορίες 57 έως 59 της παρ. 1, οι υπόχρεοι της παρ. 1 του άρθρου 55 του ν. 5045/2023, αλλά και άλλες επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία «το καλάθι του νοικοκυριού» δυνάμει της παρ. 5 του ιδί-ου άρθρου, εντάσσουν στον κατάλογο που αποστέλλουν στο Υπουργείο Ανάπτυξης ένα (1) τουλάχιστον προϊόν, εφόσον διαθέτουν προϊόντα της κατηγορίας αυτής προς πώληση στους καταναλωτές.

Συχνότητα αποστολής του καταλόγου προϊόντων από τους υπόχρεους

Οι υπόχρεοι της παρ. 1 του άρθρου 55 του ν. 5045/2023 αποστέλλουν στο Υπουργείο Ανάπτυξης κατάλογο καταναλωτικών προϊόντων σε εβδομαδιαία βάση, κάθε Τετάρτη έως τις 9:00 π.μ.. Η αποστολή του καταλόγου προϊόντων για τις επιχειρήσεις που είναι υπόχρεες αποστολής στοιχείων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα e-katanalotis, δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 16 του ν. 5019/2023 (Α’ 27), λαμβάνει χώρα μέσω της πλατφόρμας e-katanalotis. Για τις λοιπές επιχειρήσεις η αποστολή των καταλόγων γίνεται με λίστα που αποστέλλεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση gen-sec@mindev.gov.gr.

Χρήση σήματος της πρωτοβουλίας «το καλάθι του νοικοκυριού» – Προβολή στο κοινό

1. Η ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού για τα προϊόντα που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία «το καλάθι του νοικοκυριού» γίνεται υποχρεωτικά:

Οι νέοι ανελκυστήρες σκάλας δεν απαιτούν εγκατάσταση

α) Μέσω ειδικού σήματος που τοποθετείται επί των προϊόντων ή στο φυσικό ή στον ηλεκτρονικό χώρο πώλησής τους ή σε κάθε μέσο με το οποίο τα προϊόντα διαφημίζονται στον καταναλωτή,

β) μέσω ανάρτησης, στην είσοδο κάθε καταστήματος, ευκρινούς λίστας/καταλόγου των προϊόντων που συνθέτουν το καλάθι του νοικοκυριού καθώς και των τιμών στις οποίες προσφέρονται τα προϊόντα,

γ) μέσω ενός τουλάχιστον ξεχωριστού σημείου πώλησης, σε περίοπτη θέση του καταστήματος, στο οποίο τοποθετούνται και διατίθενται στο καταναλωτικό κοινό συγκεντρωμένα τα προϊόντα, κατ’ ελάχιστο, των κατηγοριών 1, 2, 5, 6, 7 (ή 8 ή 9), 20, 27, 28, 30, 31,33, 38, 39, 42, 43, 55 και 56 της παρ. 1 του άρθρου 1 και

δ) μέσω ενός τουλάχιστον ξεχωριστού σημείου πώλησης, σε περίοπτη θέση του καταστήματος, στο οποίο τοποθετούνται και διατίθενται στο καταναλωτικό κοινό συγκεντρωμένα τα προϊόντα των κατηγοριών 57 έως και 59 της παρ. 1 του άρθρου 1.



2. Το ειδικό σήμα της παρ. 1 τοποθετείται υποχρεωτικά δίπλα στην ένδειξη τιμής αγοράς κάθε προϊόντος που έχει ενταχθεί στο «καλάθι του νοικοκυριού» στο ράφι σε διακριτό καρτελάκι. Το καρτελάκι έχει σχήμα τετράγωνο ή ορθογώνιο, με διαστάσεις τουλάχιστον ίσες με 8 εκατοστά Χ 8 εκαστοστά, ή έχει σχήμα κυκλικό, με διάμετρο τουλάχιστον ίση με 8 εκατοστά, επί του οποίου έχει τυπωθεί το ειδικό (έγχρωμο) σήμα της παρ. 1.

3. Οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία «το καλάθι του νοικοκυριού» μπορούν να αποκτούν πρόσβαση στο ειδικό σήμα της παρ. 1 αποστέλλοντας σχετικό αίτημα στην ηλεκτρονική διεύθυνση gen-sec@ mindev.gov.gr.

4. Απαγορεύεται η χρήση του ειδικού σήματος της παρ. 1 από επιχειρήσεις που δεν συμμετέχουν στην πρωτοβουλία «το καλάθι του νοικοκυριού». Στις επιχειρήσεις που παραβιάζουν την ως άνω απαγόρευση επιβάλλονται διοικητικές κυρώσεις σύμφωνα με το άρθρο 13α του ν. 2251/1994.

5. Απαγορεύεται η χρήση του ειδικού σήματος της παρ. 1 σε προϊόντα που δεν συμμετέχουν στην πρωτοβουλία «το καλάθι του νοικοκυριού» και δεν έχουν δηλωθεί με τον κατάλογο καταναλωτικών προϊόντων που κάθε επιχείρηση έχει αποστείλει στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Στις επιχειρήσεις που παραβιάζουν την ως άνω απαγόρευση επιβάλλονται διοικητικές κυρώσεις σύμφωνα με το άρθρο 13α του ν. 2251/1994.

6. Οι περ. γ’ και δ’ της παρ. 1 εφαρμόζονται σε καταστήματα με ωφέλιμη επιφάνεια μεγαλύτερη από 1.000 τετραγωνικά μέτρα.

Επάρκεια προϊόντων που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία «το καλάθι του νοικοκυριού»


1. Οι υπόχρεοι της παρ. 1 του άρθρου 55 του ν. 5045/2023 διασφαλίζουν ότι τα προϊόντα που δηλώνονται στον κατάλογο καταναλωτικών προϊόντων («καλάθι του νοικοκυριού») που αποστέλλεται στο Υπουργείο Ανάπτυξης βρίσκονται στα καταστήματά τους σε επάρκεια και διατίθενται απρόσκοπτα στο καταναλωτικό κοινό.

2. Αν τα αποθέματα προϊόντος που συμμετέχει στο «καλάθι του νοικοκυριού» εξαντληθούν σε ένα ή περισσότερα καταστήματα, οι υπόχρεοι της παρ. 1 του άρθρου 55 του ν. 5045/2023, αντικαθιστούν προσωρινά το προϊόν που εξαντλήθηκε με αντίστοιχο προϊόν που διατίθεται στην ίδια ή χαμηλότερη τιμή και στην ίδια ή μεγαλύτερη ποσότητα. Αν δεν υπάρχει τέτοιο προϊόν στο κατάστημα, οι υπόχρεοι μεριμνούν για την τροφοδοσία του καταστήματος στο οποίο εξαντλήθηκε το προϊόν εντός 2 ημερών με επαρκή ποσότητα του προϊόντος που εξαντλήθηκε ή ενημερώνουν το Υπουργείο Ανάπτυξης και την ψηφιακή πλατφόρμα e-katanalotis για την οριστική αντικατάσταση του προϊόντος στο σύνολο των καταστημάτων τους. Το νέο προϊόν θα πρέπει επίσης να βρίσκεται σε επάρκεια. Η οριστική αντικατάσταση προϊόντος επιτρέπεται για μία μόνο φορά μέχρι τη νέα τακτική υποβολή καταλόγου προϊόντων.

3. Οι παρ. 1 και 2 δεν εφαρμόζονται για προϊόντα που διατηρούνται υποχρεωτικά εντός ψυγείου ή κατάψυξης.

Κυρώσεις

1. Στις επιχειρήσεις που παραβαίνουν την υποχρέωση των παρ. 1 και 2 του άρθρου 3 επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ ανά κατάστημα στο οποίο συντελείται η παράβαση.

2. Στις επιχειρήσεις που παραβαίνουν τις υποχρεώσεις των παρ. 1 και 2 του άρθρου 4 επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ ανά κατάστημα στο οποίο συντελείται η παράβαση.

Αρμόδιες αρχές ελέγχου

1. Αρμόδιες αρχές για τον έλεγχο εφαρμογής του άρθρου 55 του ν. 5045/2023 και της παρούσας ορίζονται η Διεύθυνση Διαχείρισης Δεδομένων, Στατιστικής και Εποπτείας Ηλεκτρονικού Εμπορίου της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.) και οι αρμόδιες Διευθύνσεις των Περιφερειών. Οι κυρώσεις της παρ. 6 του άρθρου 55 του ν. 5045/2023 και της παρ. 1 του άρθρου 5 επιβάλλονται με απόφαση του Διοικητή της ΔΙ.Μ.Ε.Α.. ή του αρμοδίου οργάνου της Περιφέρειας αντίστοιχα. Οι κυρώσεις της παρ. 2 του άρθρου 5 επιβάλλονται με απόφαση του Διοικητή της ΔΙ.Μ.Ε.Α..

2. Οι κυρώσεις των παρ. 4 και 5 του άρθρου 3 επιβάλλονται με απόφαση του Προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Αγοράς και Προστασίας Καταναλωτή, μετά από υποβολή έκθεσης ελέγχου από τα ελεγκτικά όργανα της ΔΙ.Μ.Ε.Α..
Είσπραξη προστίμων

Οι επιβαλλόμενες κυρώσεις εισπράττονται σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (Κ.Ε.Δ.Ε.) και αποδίδονται στον κρατικό προϋπολογισμό (ΚΑΕ 1560989001).