Πολλοί αναρωτιούνται ποια πλευρά του αλουμινόχαρτου είναι η “σωστή” για χρήση: η γυαλιστερή ή η θαμπή; Η διαφορά οφείλεται στη διαδικασία παραγωγής του. Γεγονός είναι ότι και οι δύο επιφάνειες του αλουμινόχαρτου είναι λειτουργικές.
Πώς το αλουμινόχαρτο αποκτά μια γυαλιστερή και θαμπή επιφάνεια
Τα φύλλα αλουμινίου δημιουργούνται με τη μέθοδο της συμπίεσης περνώντας ανάμεσα από κυλίνδρους. Έτσι η μία πλευρά ακουμπά πάνω στους κυλίνδρους, ενώ η άλλη τυλίγεται σε ρολό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, η πλευρά που έρχεται περισσότερο σε επαφή με τους κυλίνδρους να γίνεται πιο λεία και γυαλιστερή. Αυτός είναι ο λόγος που το αλουμινόχαρτο έχει δύο πλευρές.
Οι ειδικοί τονίζουν ότι δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος χρήσης του αλουμινόχαρτου όταν μαγειρεύετε. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε το αλουμινόχαρτο απ’ όποια πλευρά θέλετε και η απόδοση του θα είναι η ίδια. Επίσης, δεν υπάρχει καμία διαφορά ως προς το ψήσιμο και επομένως μπορούν να χρησιμοποιούνται εξίσου και οι δύο πλευρές.
Είναι πράγματι το αλουμινόχαρτο κατασκευασμένο από αλουμίνιο;
Το αλουμινόχαρτο αποτελείται από 98,5% αλουμίνιο, με το υπόλοιπο να είναι σίδηρος και πυρίτιο για αντοχή, σύμφωνα με το USDA (Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών).
Το αλουμίνιο είναι ένας αγωγός που παγιδεύει τη θερμότητα. Έτσι όταν τυλίγετε το φαγητό σας σε αλουμινόχαρτο, η θερμότητα του διατηρείται και παραμένει ζεστό για περισσότερο χρόνο.
Αξίζει να σημειωθεί επίσης, ότι το αλουμινόχαρτο συνήθως δεν ζεσταίνεται, γεγονός που σημαίνει ότι μπορείτε να το αφαιρέσετε από το φούρνο χωρίς να κάψετε τα χέρια σας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο για το καπάκι της κατσαρόλας ή στο φούρνο ως ένας εύκολος τρόπος για να μην στεγνώσουν τα τρόφιμα.
Απλώς να θυμάστε ότι το αλουμίνιο είναι μέταλλο, επομένως θα πρέπει να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί όταν το βάζετε στο φούρνο μικροκυμάτων, καθώς υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς.