1. Ξεπλύνετε τη φάβα με άφθονο νερό.
  2. Ζεστάνετε 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα, προσθέστε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, το σκόρδο και λίγο φρέσκο θυμάρι και σοτάρετε.
  3. Μόλις τα κρεμμύδια αρχίσουν να καραμελώνουν, προσθέστε τη φάβα και ανακατέψτε. Ρίξτε το ζεστό νερό και το ελαιόλαδο, χαμηλώστε τη φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία και αλατοπιπερώστε καλά.
  4. Σιγοβράστε με κλειστό καπάκι για περίπου 40- 50 λεπτά, μέχρι η φάβα να γίνει πηχτή σαν χυλός.
  5. Όταν βράσει, ρίξτε το χυμό λεμονιού και μεταφέρετε το μείγμα σε έναν επεξεργαστή τροφίμων. Χτυπήστε, μέχρι η φάβα να γίνει λεία και κρεμώδης, σαν πουρές.
  6. Σερβίρετε τη φάβα με λίγο ελαιόλαδο, μια κουταλιά της σούπας κρεμμύδι σε κύβους και λίγο κάππαρη ή ψιλοκομμένο μαϊντανό.