Τρίτη 23 Απριλίου 2024

Δωρόσημο Πάσχα 2024: Πότε θα γίνει η πληρωμή των οικοδόμων


Την Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024, θα καταβληθεί σε 76.829 εργατοτεχνίτες οικοδόμους ποσό, ύψους 37.418.964,36 ευρώ, που αφορά στο αδειοδωρόσημο Πάσχα 2024, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΦΚΑ.

Η... 


 

καταβολή θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά, μέσω τραπεζών, με πίστωση των τραπεζικών λογαριασμών των ασφαλισμένων.

Οι εργατοτεχνίτες οικοδόμοι οι οποίοι δεν έχουν δηλώσει στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού, μπορούν να τα δηλώσουν αποκλειστικά, μέσω διαδικτύου είτε στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ (ΕΔΩ) (επιλογή-> Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες-> Μισθωτοί-> Ατομικά Στοιχεία) είτε και μέσω αντίστοιχων επιλογών στην ενιαία ψηφιακή πύλη της δημόσιας διοίκησης (ΕΔΩ).

Πότε πρέπει να πληρωθεί το Δώρο Πάσχα 2024

Το δώρο Πάσχα, πάντα και βάση νόμου, πρέπει να πληρώνεται μέχρι και την Μεγάλη Τετάρτη.

Φέτος Μεγάλη Τετάρτη πέφτει 1 Μαΐου. Φυσικά και οι εργοδότες μπορούν να καταβάλλουν το δώρο Πάσχα νωρίτερα αν το επιθυμούν, αλλά όχι αργότερα από την Μεγάλη Τετάρτη.

Το δώρο Πάσχα δεν μπορεί να καταβληθεί σε είδος αλλά μόνο σε χρήμα.

Η ΔΥΠΑ πρόκειται να καταβάλει το δώρο Πάσχα σε χιλιάδες ανέργους την εβδομάδα πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα και συγκεκριμένα το διάστημα από τις 22 έως τις 26 Απριλίου.

Μάλιστα τότε θα πραγματοποιηθεί η πληρωμή των τακτικών επιδομάτων ανεργίας, των επιδομάτων μακροχρόνια ανέργων, καθώς και των βοηθημάτων ανεργίας ανεξαρτήτως απασχολούμενων. Επιπλέον, αυτή την περίοδο θα καταβληθούν και οι προκαταβολές της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας στις δικαιούχους.

Υπολογισμός για το Δώρο Πάσχα 2024

Αρχικά μπορείτε μπείτε στην ιστοσελίδα του ΚΕΠΕΑ (ΕΔΩ) και να υπολογίσετε εύκολα και γρήγορα το Δώρο Πάσχα 2024. Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι να κάνετε έναν λογαριασμό με το email σας και να ξέρετε τον μικτό σας μισθό.

Βάση υπολογισμού του δώρου αποτελούν οι αποδοχές που πραγματικά καταβάλλονται στους μισθωτούς κατά την 15η ημέρα πριν από το Πάσχα. Σε περίπτωση που η εργασιακή σχέση έχει λυθεί πριν από την παραπάνω ημερομηνία το Δώρο Πάσχα υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που καταβάλλονταν την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση.

Σαν καταβαλλόμενος μισθός ή ημερομίσθιο είναι το σύνολο των τακτικών αποδοχών. Στη έννοια των τακτικών αποδοχών περιλαμβάνονται ο μισθός ή το ημερομίσθιο, καθώς και κάθε άλλη παροχή (είτε σε χρήμα είτε σε είδος, όπως υπερεργασία, νόμιμη υπερωρία, επίδομα αδείας, επίδομα ισολογισμού, επιδόματα για τροφή, κατοικία, κτλ) εφ’ όσον καταβάλλεται από τον εργοδότη σαν αντάλλαγμα της παρεχόμενης από τον μισθωτό εργασίας, τακτικά κάθε μήνα, ή κατ’ επανάληψη περιοδικά σε ορισμένα διαστήματα του χρόνου. Στις τακτικές αποδοχές συνυπολογίζεται και το επίδομα αδείας.

Συνεπώς ο μισθωτός θα λάβει το Δώρο Πάσχα προσαυξημένο με τον συντελεστή αδείας ο οποίος ανέρχεται σε 0,041666 π.χ εργαζόμενος με δώρο Πάσχα 900 ευρώ, με την προσαύξηση του συντελεστή αδείας θα πρέπει να πάρει 938 ευρώ.