Δευτέρα 15 Απριλίου 2024

Η εκδήλωση για την 83η επέτειο της Μάχης του Πλαταμώνα



Πραγματοποιήθηκε χθες, με την αναμενόμενη επιτυχία, η εκδήλωση μνήμης με αφορμή την 83ηεπέτειο της Μάχης του Πλαταμώνα. 

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Κέντρο Πολιτισμού του Οικουμενικού Ελληνισμού (ΚΕΠΟΕ) και σε αίθουσα που διέθεσε το ξενοδοχείο "San Panteleimon".

Στην... 

 
έναρξη της εκδήλωσης ακούστηκε ηχητικό καλωσόρισμα τη γλώσσα των Μαορί και διαβάστηκε ο χαιρετισμός της Πρεσβείας της Νέας Ζηλανδίας.

Παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο της ΔΕ του ΚΕΠΟΕ κ. Ανδρέας Μπούκα, -με λόγο, με προβολή στοιχείων (κείμενα και φωτογραφίες της εποχής (Απριλίου 1941, σε ψηφιακή μορφή), το συνοπτικό ιστορικό της Μάχης του Πλαταμώνα. Ιδιαίτερη έμφαση αποδόθηκε στο θάρρος και στη γενναιότητα που έδειξαν οι στρατιώτες του 21ου τάγματος της Νέας Ζηλανδίας και στις καλές σχέσεις τους με την τοπική κοινωνία. Έγινε μνεία σε προτάσεις που μπορούν να συμπεριληφθούν σε μελλοντικό προγραμματισμό για τη συνέχιση των ετήσιων εκδηλώσεων μνήμης της Μάχης, την ανάδειξη του ιστορικού γεγονότος αλλά και τη σύσφιξη των πολιτιστικών και κοινωνικών σχέσεων της περιοχής με τη πολίτες της Νέας Ζηλανδία όπως λχ:
 
 πρόσκλησης για να επισκεφτούν την περιοχή (Πιερία, οικισμούς, Κάστρο του Πλαταμώνα) προς τους απογόνους των στρατιωτών του 21ου Νεοζηλανδικού τάγματος
•την δημιουργία μοντέλου δράσης (πλατφόρμας) για πολιτιστικές ανταλλαγές με τη Νέα Ζηλανδία(χορευτικά, χορωδίες, εικαστικές εκθέσεις κτλ)
•την τοποθέτηση μνημείου ή αναμνηστικής πλάκας στον Κάστρο του Πλαταμώνα
•την πιθανή έκδοση δίγλωσσου λευκώματος με κείμενα και φωτογραφίες σχετικών με το ιστορικό γεγονός σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Νέας Ζηλανδίας και ιστορικά αρχεία της Νέας Ζηλανδίας και της Αυστραλίας.

Ακολούθησε προβολή περί των 100 άλλων φωτογραφιών σε ψηφιακή μορφή, που προέρχονται από φωτογραφικά αρχεία της Νέας Ζηλανδίας, της Αυστραλίας και από μια ιδιωτική συλλογή.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με συζήτηση στην οποία οι παρευρισκόμενοι αναφέρθηκαν τόσο σε αφηγήσεις από μνήμες που πέρασαν από γενιά σε γενιά όσο και σε άλλες πηγές με καταγραμμένες μαρτυρίες σχετικές με τη Μάχη του Πλαταμώνα.

Τη συζήτηση -τιμής ένεκεν- διηύθυναν οι κ. Αστέριος Χοντρόπουλος (πρ. Δήμαρχος και ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου που διέθεσε χώρο για την εκδήλωση) και ο κ. Κώστας Σιονακίδης (επίτιμο μέλος του ΚΕΠΟΕ).

Στο τέλος παρατέθηκε γεύμα από τον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου "San Panteleimon".
Συστάθηκε μια μικρή ομάδα συνεργασίας αποτελούμενη από εκπροσώπους του ΚΕΠΟΕ, της Πνευματικής Κίνησης Σκοτίνας (κ. Θεοχάρη Στύλο) και της Κοινσεπ Παλαιού Παντελεήμονα (κ. Γιώργο Γουλάρα), με στόχο να διερευνήσει το εύρος της εκδήλωσης μνήμης του 2025 και να την προγραμματίσει έγκαιρα με την πρέπουσα επισημότητα και πλαισιωμένη με μια σειρά πολιτιστικών δράσεων.

Από αυτό το βήμα απευθύνουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Πρεσβεία της Νέας Ζηλανδίας για το χαιρετισμό της στη εκδήλωση μνήμης από Μάχη του Πλαταμώνα και τα σημαντικά στοιχεία που διέθεσε.

Ακολουθεί, σε ελληνική ερμηνεία, ο χαιρετισμός της Πρεσβείας της Νέας Ζηλανδίας:

«Χαιρετισμός για την 83η επέτειο μνήμης της Μάχης του Πλαταμώνα

14 Απριλίου 2024

Σας χαιρετούμε όλους σας από την πρεσβεία της Νέας Ζηλανδίας και τον λαό της Νέας Ζηλανδίας.

Σήμερα, στη σκιά του Ολύμπου, αποδίδετε φόρο τιμής σε όσους πολέμησαν στη μάχη του Πλαταμώνα και για την Ελλάδα. Θυμηθείτε το θάρρος και την επιμονή που έδειξαν παρά τιςελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας.

Η μάχη για την Ελλάδα ήταν η πρώτη σημαντική εκστρατεία του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου της Νέας Ζηλανδίας και μία από τις πιο βίαιες εκστρατείες που έχουν αναλάβει ποτέ οι δυνάμεις μας. Οι αριθμητικά υποδεέστερες και με παλαιωμένο εξοπλισμό δυνάμεις της Νέας Ζηλανδίας πολέμησαν γενναία για να σταματήσουν τη ναζιστική εισβολή στην Ελλάδα.

Εδώ στο κάστρο του Πλαταμώνα, οι στρατιώτες του 21 τάγματος αγωνίστηκαν για να επιβραδύνουν τις δυνάμεις του εχθρού, για να επιτρέψουν, να δώσουν το χρόνο να αποσυρθούν οι συμμαχικές δυνάμεις προς τα νότια.
Και το πέτυχαν.
Για περισσότερο από μία ημέρα αντιστάθηκαν στις λυσσαλέες επιθέσεις, εξαγοράζοντας πολύτιμο χρόνο για τους συμπολεμιστές συντρόφους τους.

Αλλά αυτή η επιτυχία είχε και κόστος. 

Σαράντα Νέοι Ζηλανδοί έχασαν τη ζωή τους στον αγώνα, με άλλους πενήντα τραυματίες και με 130 αιχμαλώτους

Οι ιθαγενείς της Νέας Ζηλανδίας, οι Māori, έχουν μια παροιμία που είναι ιδιαίτερα επίκαιρη και σημαντική εδώ:

«Περπατώ προς τα πίσω προς το μέλλον με τα μάτια μου προηλωμένα στο παρελθόν μου».

Αυτή η παροιμία μας υπενθυμίζει ότι φέρνουμε μαζί μας τη σοφία, τη γνώση και τη δύναμη των προγόνων μας κάθε μέρα. Με τη μάθηση, τη γνώση και τη συμμετοχή μας στην ιστορία μας, αναπτύσσουμε τη δύναμη για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που βρίσκονται στο μέλλον.

Σήμερα τιμούμε το θάρρος με το οποίο υπηρέτησαν και πολέμησαν εδώ στρατιώτες πριν από 83 χρόνια. Μιλάμε για τη θυσία εκείνων που έχασαν τη ζωή τους και γιορτάζουμε τους δεσμούς που σφυρηλατήθηκαν μεταξύ της Νέας Ζηλανδίας και της Ελλάδας εκείνες τις δύσκολες στιγμές.

Ας μην το ξεχάσουμε!»