• Αυγά
  • Κοτόπουλο
  • Ψάρι
  • Γαλοπούλα

Αν έχετε λιγούρα για κάτι με έντονη γεύση

Ένα μπολ φακές μπορεί να σας αποζημιώσει αν λαχταράτε ένα ζεστό και με ιδιαίτερη γεύση πιάτο. Οι φακές είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών και πρωτεϊνών και βοηθά στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα σας, διατηρώντας την όρεξή σας υπό έλεγχο μέχρι το επόμενο γεύμα.

Άλλη μια πολύ γευστική επιλογή; Οι γλυκοπατάτες. Εκτός από εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, βοηθούν και την όρασή σας παρέχοντας πάνω από το 400% των ημερήσιων αναγκών σας σε βιταμίνη Α, σε μια μεσαίου μεγέθους πατάτα.

Αν έχετε λιγούρα για κάτι σοκολατένιο

Η σοκολάτα είναι ένα γλυκό που πολλοί από εμάς λαχταρούμε όταν είμαστε αγχωμένοι. Επιπλέον, η έρευνα έχει δείξει ότι στις γυναίκες, κατά το τελευταίο στάδιο του εμμηνορροϊκού κύκλου τους, αυξάνεται σημαντικά η επιθυμία για σοκολάτα, γλυκά και αλμυρά τρόφιμα.

Άλλος ένας λόγος; Το μαγνήσιο. Οι ενήλικες συνήθως καταναλώνουν λιγότερη από τη συνιστώμενη ποσότητα μαγνησίου, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει γιατί πολλοί από εμάς καταφεύγουμε στη σοκολάτα η οποία είναι πλούσια σε μαγνήσιο. Άλλα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο είναι οι ξηροί καρποί. Ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος να τα αναμίξετε, είναι να συνδυάσετε αμύγδαλα, κομματάκια μαύρης σοκολάτας και νιφάδες καρύδας χωρίς ζάχαρη.

Ορισμένες σοκολατένιες μπάρες granola προσφέρουν βιταμίνες χωρίς υπερβολική ζάχαρη αλλά είναι σημαντικό να κοιτάτε πάντα τη συσκευασία, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις περιέχεται αρκετή ποσότητα ζάχαρης.

Το σοκολατούχο γάλα μπορεί να ικανοποιήσει την επιθυμία σας για σοκολάτα, ενώ παράλληλα αποκομίζετε και τα οφέλη των γαλακτοκομικών προϊόντων. Φυσικά πρέπει πάντα να προσέχετε την αναγραφόμενη ποσότητα ζάχαρης επάνω στη συσκευασία. Όταν καταναλώνεται με μέτρο, το σοκολατούχο γάλα προσφέρει θρεπτικά συστατικά που δεν υπάρχουν σε πολλά άλλα σοκολατένια σνακ, όπως το ασβέστιο και η βιταμίνη Α. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε σοκολατούχο γάλα σε σκόνη χωρίς ζάχαρη ή να φτιάξετε το δικό σας σοκολατούχο γάλα με λιγότερη ζάχαρη. Φυσικά, ακόμα καλύτερα θα ήταν να επιλέξετε το απλό γάλα.

Αν έχετε λιγούρα ταυτόχρονα και για αλμυρό και για γλυκό

Δεν μπορείτε να αποφασίσετε μεταξύ των δύο δελεαστικών γεύσεων, αλλά δεν μπορείτε και να σκεφτείτε κάποιο τρόφιμο που να ικανοποιεί και τις δύο αυτές επιθυμίες; Δοκιμάστε λίγο ποπ κορν. Το ποπ κορν είναι 100% ολικής άλεσης και πολύ ωφέλιμο για την καρδιά.

Προσθέστε λίγη κανέλα και βούτυρο αμυγδάλου στο ποπ κορν για την τέλεια ισορροπία αλμυρού και γλυκού. Σύμφωνα με μελέτες, τα μπαχαρικά βοηθούν στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, βοηθώντας έτσι και στη μείωση της λιγούρας. Επίσης, το βούτυρο αμυγδάλου περιέχει καλά λιπαρά και δίνει στο ποπ κορν μια πολύ ευχάριστη γεύση.

Αν δεν έχετε ιδέα τι ακριβώς λιγουρεύεστε…

Πολύ συχνά μπερδεύουμε τη δίψα με την πείνα γι’ αυτό και δυσκολευόμαστε να βρούμε ποιο τρόφιμο θα ικανοποιήσει την επιθυμία μας. Η ίδια περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει την πείνα ελέγχει επίσης και τη δίψα, έτσι μερικές φορές τα σήματα μπερδεύονται. Οπότε αν δεν έχετε καταναλώσει αρκετά υγρά κατά τη διάρκεια της ημέρας και νιώθετε το αίσθημα της πείνας, η απάντηση είναι «ενυδάτωση».

Όπως αποδεικνύεται, όταν το σώμα χρειάζεται ενυδάτωση, δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα αν το παίρνετε από ένα πραγματικό ποτήρι νερό ή από το αγαπημένο σας παγωτό ή φαγητό. Το καλύτερο βέβαια για εσάς είναι να πιείτε γρήγορα ένα ποτήρι νερό. Στη συνέχεια περιμένετε 15 λεπτά για να δείτε αν εξακολουθείτε να λαχταράτε κάτι να φάτε.