Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Ο ανοιξιάτικος προορισμός στο Ζαγόρι που θα σας εκπλήξει ευχάριστα


Για εσάς που θέλετε ηρεμία στις διακοπές

Η αλήθεια είναι πως, κυρίως, τα Ζαγοροχώρια τα έχουμε συνδέσει με χειμωνιάτικες αποδράσεις. Αλλά δεν είναι έτσι, αφού κάλλιστα μπορείτε...  


 

να τα επισκεφτείτε και την άνοιξη ειδικά εσείς που ψάχνετε ηρεμία και στιγμές χαλάρωσης στις διακοπές σας στην «αγκαλιά» της φύσης.

Μάλιστα, υπάρχει ένα χωριό που βρίσκεται ψηλά στις προτιμήσεις για ανοιξιάτικες αποδράσεις και δεν είναι άλλο από το Δίλοφο. Ένα από τα πιο όμορφα και παραδοσιακά χωριά στο Ζαγόρι, που ξεχωρίζει για τον αρχιτεκτονικό του πλούτο και καταφέρνει να κερδίσει τις εντυπώσεις των επισκεπτών του από την πρώτη κιόλας στιγμή.





Γεμάτο με γραφικές γωνιές, πέτρινα καλντερίμια και εντυπωσιακά, καλοδιατηρημένα αρχοντικά, δεν είναι τυχαίο ότι πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή χωριά στην ευρύτερη περιοχή. Ωστόσο, διατηρεί την ησυχία του, δεν έχει πολυκοσμία και αυτό είναι ένα κομμάτι ακόμα της γοητείας του.



Το Δίλοφο είναι χτισμένο στις πλαγιές της Τύμφης και απέχει μόλις 30 χλμ. από τα Ιωάννινα, ενώ έχει ανακηρυχθεί και ως παραδοσιακός οικισμός αποτελώντας δείγμα εξαιρετικής ζαγορίτικης αρχιτεκτονικής.



Η κυκλοφορία των οχημάτων στο χωριό δεν επιτρέπεται, γι’ αυτό και υπάρχει ειδικά διαμορφωμένο πάρκινγκ στην είσοδό του, όπου οι επισκέπτες αφήνουν τα οχήματά τους.




Σημείο αναφοράς, επίσης, για το Δίλοφο και η μικρή αλλά άκρως γοητευτική κεντρική του πλατεία με τον τεράστιο γεροπλάτανο, ο οποίος μετρά τέσσερις αιώνες ζωής και αποτελεί φυσικό μνημείο.



Περιβαλλόμενη από αυστηρά και επιβλητικά πέτρινα κτίρια, πιο χαρακτηριστικό όλων είναι η Αναγνωστοπούλειος Σχολή, καθώς και το αρχοντικό Μακρόπουλου, το ψηλότερο σπίτι σε ολόκληρο το Ζαγόρι, με ύψος 13,5 μέτρων.

newsbeast.gr