Σάββατο 13 Απριλίου 2024

Φυτά: Τα πιο όμορφα για μπαλκόνια, ιδανικά για τον Απρίλιο


Η άνοιξη είναι η καλύτερη εποχή για να γεμίσετε με χρώματα και αρώματα το μπαλκόνι, τις γλάστρες και τον κήπο σας. Με... 

 
τις καιρικές συνθήκες να είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές ο Απρίλιος είναι ο πλέον κατάλληλος μήνας για να φυτέψουμε τα φυτά και τα λουλούδια μας.

Οι επιλογές για τα φυτά που θα δώσουν ανοιξιάτικο χρώμα στις γλάστρες και στον κήπο σας είναι δεκάδες. Στα φυτώρια και τα ανθοπωλεία θα βρείτε ανθοφόρους θάμνους, εποχιακά και πολυετή φυτά σε διάφορα χρώματα και σχήματα, που σίγουρα θα καλύψουν τις ανάγκες σας και θα ομορφύνουν τα μπαλκόνια και τον κήπο σας.

«Αυτή είναι η ιδανική περίοδος για φυτεύσεις, καθώς τα περισσότερα φυτά αρχίζουν τώρα να αναπτύσσονται», τονίζει στη Vwoman o Βασίλης Σέμκος από το ηλεκτρονικό κατάστημα aiplants.gr και τη Φυταγορά Σερρών, ο οποίος προτείνει και κάποια από τα πολλά φυτά και λουλούδια που μπορείτε να φυτέψετε αυτή την εποχή.

Για τον κήπο αλλά και μεγάλες γλάστρες μία κλασική επιλογή είναι οι καλλωπιστικοί θάμνοι, που έχουν και ανθοφορία:

Καλλιστήμονας. Αυτός ο εξωτικός καλλωπιστικός θάμνος ξεχωρίζει για τα εντυπωσιακά επιμήκη λουλούδια με τους κόκκινους στήμονες που μοιάζουν με βούρτσες. Ανθίζει από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο.

Λιγούστρο. Ένα από τα πιο διαδεδομένα φυτά με πυκνά, γυαλιστερά φύλλα σχηματίζει μικρά λευκά άνθη την άνοιξη και το καλοκαίρι που μετατρέπονται σταδιακά σε μικρούς μπλε καρπούς, μέσα στο φθινόπωρο

Φωτίνια. Ξεχωρίζει για το κόκκινο φύλλωμα της και τη συναντάμε συνήθως σε πάρκα. Ανθοφορεί την άνοιξη με μικρά, λευκά, αρωματικά άνθη.

Μανόλια. Είναι από τα πιο γνωστά καλλωπιστικά φυτά και μπορεί να φυτευτεί σε κήπους σε μορφή θάμνου. Διακρίνεται για τα μεγάλα εντυπωσιακά λευκά λουλούδια της.

«Φυσικά, αν θέλουμε περισσότερο ανοιξιάτικο χρώμα υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές σε εποχιακά φυτά με εντυπωσιακά άνθη», αναφέρει ο κ.Σέμκος.

Πετούνιες. Με πλούσια χρώματα και γεμάτη εμφάνιση είναι ένα must καλλωπιστικό φυτό κάθε άνοιξη. Με κόκκινα, λευκα, κίτρινα, μωβ άνθη αλλά και ανάμικτους χρωματισμούς οι πετούνιες έχουν γρήγορη ανάπτυξη και ομορφαίνουν κάθε μπαλκόνι.

Μολόχες (Γεράνια). Από τα πιο διαδεδομένα, δημοφιλή και όμορφα φυτά για κήπους και μπαλκόνια. Οι μολόχες είναι εντυπωσιακές, ανθεκτικές και έχουν συνεχή και πλούσια ανθοφορία κυρίως όμως από Απρίλιο έως Οκτώβριο.

Τι να προσέχουμε στη μεταφύτευση και την περιποίηση των φυτών

Όπως σημειώνει ο κ.Σέμκος, μπορούμε να μεταφυτεύσουμε στις γλάστρες ή τον κήπο μας ακόμα και την ίδια ημέρα, Ιδανικά, όμως, η μεταφύτευση γίνεται μετά από 2-3 ημέρες, ώστε τα φυτά να προσαρμοστούν στο περιβάλλον.

«Στο κάτω μέρος της γλάστρας απλώνουμε χαλίκι για καλύτερη αποστράγγιση και στη συνέχεια τοποθετούμε το κατάλληλο υπόστρωμα μπορεί να είναι είτε φυτόχωμα ή το ενδεδειγμένο για κάθε φυτό. Κατά τη μεταφύτευση προσέχουμε ιδιαίτερα να μην τραυματίσουμε τις ρίζες», εξηγεί ο κ.Σέμκος.

Στο ερώτημα «κάθε πότε πρέπει να ποτίζουμε τα φυτά» ο κ.Σέμκος επισημαίνει ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση, καθώς οι ανάγκες κάθε φυτού σε νερό διαφέρουν ανάλογα με τον χώρο, που βρίσκεται και τις κλιματικές συνθήκες. «Ο καλύτερος τρόπος για να καθορίσουμε τη συχνότητα του ποτίσματος είναι να παρατηρούμε κάθε φυτό. Βάζοντας το δάχτυλό μας στο χώμα μπορούμε να καταλάβουμε πότε έχει στεγνώσει και χρειάζεται νερό», διευκρινίζει.

Αυτή η περίοδος είναι ιδανική και για να χρησιμοποιήσουμε λίπασμα για το φύλλωμα και την ανθοφορία του φυτού. Η λίπανση μία φορά στις 20 ημέρες βοηθάει να κρατήσουμε τα φυτά μας υγιή και πλούσια.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ.Σέμκο, δεν πρέπει να αμελούμε να κλαδεύουμε και να καθαρίζουμε τα φυτά μας από τα ξερά φύλλα, προκειμένου να τα βοηθήσουμε να αναπτυχθούν και να βγάλουν νέα κλαδιά και φύλλωμα.

Τέλος, για τις ασθένειες που προσβάλλουν τα φυτά είναι καλύτερο να συμβουλευόμαστε για τη διάγνωση και την αντιμετώπισή τους έναν γεωπόνο, κάποιο φυτώριο ή ακόμη και τις εφαρμογές στο κινητό.

πηγή: woman.gr