Δευτέρα 29 Απριλίου 2024


Οι ευρωεκλογές πλησιάζουν και όλοι αναρωτιούνται εάν αυτές ή μάλλον το αποτέλεσμά τους μπορούν να φέρουν και… εθνικές εκλογές.

Από τι θα κριθεί αυτό;

Σίγουρα η προοπτική... 

 
να πέσει η Νέα Δημοκρατία σε ποσοστά κάτω του 30% θα ήταν από μόνη της πολύ αρνητική αλλά δεν θα αρκούσε για να προκαλέσει εθνικές εκλογές.

Η πτώση θα έπρεπε να είναι πολύ μεγαλύτερη στα όρια του 26 με 27%, κάτι το οποίο θεωρείται πολύ δύσκολο να συμβεί αλλά κανείς δε μπορεί και να προδικάσει με βάση την εικόνα που παρουσιάζει η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή.

Και αυτό γιατί ο λόγος για τον οποίο είχε εκλεγεί, ο οποίος ήταν η αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας, δεν εχει πραγματοποιηθεί ούτε για αστείο.

Τι να πρωτοπεί κάποιος; Να μιλήσει για την ακρίβεια; Για την κατάρρευση της έννομης τάξης; Για τα συνεχή σκάνδαλα τα οποία πλήττουν την κυβερνητική αξιοπιστία;

Για τις αποκαλύψεις σε ό,τι αφορά το έγκλημα των Τεμπών το οποίο προκαλεί πολύ μεγαλύτερη ζημιά μετά από ένα χρόνο από ότι όταν συνέβη;

Πλέον το έγκλημα αυτό απασχολεί την ίδια την ΕΕ.

Ακόμα και οι υποκλοπές φαίνεται πως προκαλούν μεγαλύτερη ζημιά απ ότι στην αρχή στην κυβέρνηση Μητσοτάκη καθώς είναι ένα ζήτημα το οποίο ανασύρουν συνεχώς και οι ΗΠΑ και η ΕΕ.

Οπότε σε συνδυασμό και με το νόμο για τους γάμους και την υιοθεσία παιδιών από τους ΛΟΑΤΚΙ+, κάτι το οποίο εξόργισε στον μέγιστο βαθμό χιλιάδες παραδοσιακούς δεξιούς ψηφοφόρους οι οποίοι έχουν γαλουχηθεί και πιστεύουν το τρίπτυχο «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια», δημιουργούν ένα αρνητικό κλίμα το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει τη Νέα Δημοκρατία σε ακόμα χαμηλότερα ποσοστά από αυτά τα οποία υπολογίζονται.

Το επαναλαμβάνουμε, είναι ένα «δύσκολο» σενάριο για να πραγματοποιηθεί και συγκεντρώνει λίγες πιθανότητες.

Φυσικά, θα πρέπει να υπάρξουν και κάποιες άλλες προϋποθέσεις, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ να έρθει δεύτερο κόμμα με ένα ποσοστό της τάξης του 16% και το ΠΑΣΟΚ, να «παίζει» στο 12-13%.

Εκεί δημιουργείται ένα άλλο ενδεχόμενο αυτό της σύμπραξης των δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης για να αντιμετωπίσουν την Νέα Δημοκρατία ως ενιαίο κόμμα σε εθνικές εκλογές.

Ο Σ.Κασσελάκης το θέλει, ο Ν.Ανδρουλάκης δεν το θέλει.

Αν όμως το ΠΑΣΟΚ έρθει τρίτο κόμμα τότε η πίεση που θα ασκηθεί στον πρόεδρο του θα είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Θα τεθεί θέμα αμφισβήτησης της ηγεσίας του και μάλλον τότε δεν θα έχει μεγάλα περιθώρια αντίστασης.

Οι ευρωεκλογές μπορούν υπό όρους και προϋποθέσεις να φέρουν εντυπωσιακές πολιτικές αλλαγές.
 
pronews.gr