Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Που χάθηκαν οι πλούσιες κυρίες που έδιναν δωρεάν κρέας στη Βαρβάκειο το Πάσχα


Μια από τις ιστορίες που άφησαν ανεξίτηλες το στίγμα τους στα ελληνικά χρονικά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης και ειδικότερα το 2014 και το 2015 ήταν αυτή με... 

 
τις πλούσιες καλοντυμένες κυρίες με τα τζιπ που παραμονές Πάσχα και Χριστουγέννων έκαναν την εμφάνισή τους στη Βαρβάκειο Αγορά και μοίραζαν στους άπορους καταναλωτές κρέατα αξίας πολλών χιλιάδων ευρώ.

Η εμφάνισή τους γινόνταν μέσα στην Μεγάλη Εβδόμαδα στα κρεοπωλεία της Βαρβακείου χωρίς να είναι ποτέ γνωστή η ταυτότητά τους ενώ κανείς από τους καταναλωτές που έδιναν το παρών στην Αγορά δεν τις είχε δει ποτέ.

Κι όμως τα ρεπορτάζ σε δελτία ειδήσεων και εφημερίδες έδιναν πολλές λεπτομέρειες για την φιλανθρωπική δράση και διάθεση των πλουσίων κυριών που σαν άλλες νεράιδες των παραμυθιών έδιναν κρέας σε άπορους συμπολίτες μας για να μην στερηθούν τη θαλπωρή των γιορτών και των εορταστικών τραπεζιών.

Τα Χριστούγεννα αγόραζαν και χάριζαν γαλοπούλες ενώ το Πάσχα αμνοερίφια.

Όλος ο κόσμος είχε εντυπωσιαστεί από την ιστορία και δεν ήταν λίγοι όσοι πήγαιναν στην Βαρβάκειο τις μέρες των γιορτών, ευελπιστώντας να σταθούν τυχεροί και να λάβουν τα πολυπόθητα δωρεάν κρέατα που θα τους έδιναν την ευκαιρία να γευτούν και εκείνοι τα καλούδια των γιορτών καθώς τα πενιχρά τους εισοδήματα δεν τους επέτρεπαν τέτοιες πολυτέλειες.

Κι όμως ακόμα και οι κρεοπώλες της Βαρβακείου ήταν διστακτικοί σε αυτές τις φημολογίες. Βέβαια υπήρχαν και ορισμένοι που έδιναν λεπτομέρειες για την εμφάνιση των καλοντυμένων κυριών θέλοντας να διαφημίσουν τη δράση των κυριών αλλά και ταυτόχρονα να αυξήσουν την πελατεία τους.

Οι καλοντυμένες κυρίες με τα τζιπ που χάριζαν κρέατα ήταν τελικά....διαφημιστικό τέχνασμα

Τα χρ΄όνια πέρασαν, οι ζοφερές μέρες της οικονομικής κρίσης αποτέλεσαν παρελθόν και κάπως έτσι φτάσαμε στην αποκατάσταση της αλήθειας για το τι πραγματικά συνέβη με τις κυρίες με τα τζιπ που χάριζαν κρέατα στην Βαρβάκειο. Ρεπορτάζ αλλά και δημοσιογράφοι που θέλησαν να ψάξουν την προέλευση και την αλήθεια για την ταυτότητα των κυριών κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όλη αυτ΄ή η φημολογία δεν ήταν τίποτα άλλο από ένα διαφημιστικό τέχνασμα της Βαρβακείου για να προσελκύσει κόσμο μεσούσης της οικονομικής κρίσης.

Δεν ήταν τίποτα άλλο από μια κίνηση να δημιουργηθεί θετικό κλίμα για την Βαρβάκειο και να αυξηθεί η κίνηση στα κρεοπωλεία της Αγοράς και συνακόλουθα να αυξηθεί ο τζίρος. Η ιστορία είχε όλα τα συστατικά της επιτυχίας με έμφαση στην επίκληση συναισθήματος. Τα ΜΜΕ την εκμεταλλεύτηκαν ως θεματολογία και το καταναλωτικό κοινό δεν άργησε να «τσιμπήσει».

Κι όμως κανείς δεν αναρωτ΄ήθηκε πώς μια τέτοια θεάραστη πράξη δεν αποτυπώθηκε ποτέ φωτογραφικά, κανένας ωφελούμενος δεν εμφανίστηκε να δηλώσει ότι έλαβε δωρεάν κρέας, κανείς δεν μπόρεσε ποτέ να φωτογραφίσει την έλευση ή την αποχώρηση των περίφημων κυριών στην Βαρβάκειο.

Εν έτει 2024 η εν λόγω ιστορία έχει παύσει να αναπαράγεται και είναι πλέον κοινός αποδεκτό ότι ήταν ένας αστικός μύθος για να βοηθηθεί η Βαρβάκειος τις δύσκολες εποχές της κρίσης.

Πηγή: dnews.gr