Νηστίσιμο κέικ χωρίς αυγά και βούτυρο. Τόσο ζουμερό και σοκολατένιο που θα το λατρέψουν όλοι, είτε νηστεύουν είτε όχι!
Υλικά
- 1 φλ. ζάχαρη
- 3/4 φλ. καλαμποκέλαιο
- 1,5 κ.σ. μηλόξιδο
- 1,5 κ.σ. κονιάκ
- 1 πρέζα αλάτι
- ξύσμα πορτοκαλιού
- 1 κ.γλ. βανίλια
- 2/3 φλ. χυμός πορτοκαλιού
- 1 κ.γλ. μαγειρική σόδα
- 1 φλ. νερό
- 3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 3 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 4 κ.σ. κακάο σε σκόνη
- 250 γρ. γάλα αμυγδάλου
- 220 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς
- Σε μπωλ βάζουμε τη ζάχαρη, το λάδι, το μηλόξιδο, το κονιάκ, αλάτι, το ξύσμα πορτοκαλιού, βανίλια και ανακατεύουμε πολύ καλά με κουτάλι να λιώσει η ζάχαρη.
- Σε ξεχωριστό μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε τη μαγειρική σόδα με τον χυμό πορτοκαλιού και τα προσθέτουμε στο μείγμα κέικ.
- Προσθέτουμε το νερό και ανακατεύουμε.
- Τοποθετούμε κόσκινο στο μπολ και κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το κακάο.
- Ανακατεύουμε απαλά μέχρι να ενωθούν τα υλικά μεταξύ τους.
- Αδειάζουμε το μείγμα σε λαδωμένη φόρμα για κέικ ή πυρέξ.
- Ψήνουμε για 30 λεπτά στη μεσαία σχάρα, στον αέρα.
- Παράλληλα ετοιμάζουμε τη γκανάς σοκολάτας: σε κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε το γάλα αμυγδάλου σε μέτρια φωτιά, χωρίς να βράσει.
- Αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε την κουβερτούρα.
- Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Περιχύνουμε το κέικ με τη γνακάς σοκολάτας, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Πηγή: thetoc.gr