Τετάρτη 17 Απριλίου 2024

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΙΤΡΟΥΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ


Την Τρίτη 16 Απριλίου, 65 μαθητές και μαθήτριες των Γυμνασίων Ρητίνης και Αλωνίων νέων, συνοδευόμενοι από εκπαιδευτικούς, πραγματοποίησαν εκπαιδευτική εκδρομή ακολουθώντας τα «Βήματα του Αποστόλου Παύλου».

Της... 

 
εκδρομής ηγήθηκαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος και ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Πιερίας Γεώργιος Μακρής.

Το πρόγραμμα άρχισε από τη Βέροια, περιλαμβάνοντας προσκύνημα στο Βήμα του Αποστόλου Παύλου όπου ο Σεβασμιώτατος ξενάγησε αυτοπροσώπως τους νέους. Τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν που συνάντησαν και πολλούς άλλους προσκυνητές, ξένους και μη ορθόδοξους, από την Αμερική και την Αφρική.

Το πρόγραμμα συνεχίστηκε στην Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά, όπου προσκύνησαν στον Ιερό Ναό της Παναγίας και ξεναγήθηκαν στο σύγχρονο και επιβλητικό μουσείο με τον πλούτο των ιερών κειμηλίων. Τον Σεβασμιώτατο, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές υποδέχθηκαν ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αρχιμ. Παντελεήμων Κορφιωτάκης και πατέρες της Μοναστικής Αδελφότητας.

Επόμενος σταθμός της εκδρομής υπήρξε ο Κολινδρός, όπου κατέληγε στα ρωμαϊκά χρόνια η αρχαία εμπορική οδός, γνωστή ως «Βεροιόστρατα». Τον δρόμο αυτό ακολούθησε και ο Απόστολος Παύλος κατά τη β΄ ιεραποστολική περιοδεία του. Τα παιδιά ξεναγήθηκαν στον μεταβυζαντινό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, στον οποίο εκτίθενται πολλά εκκλησιαστικά κειμήλια, κυρίως εικόνες.

Τους νέους υποδέχθηκαν και δεξιώθηκαν οΠρωτοπρ. Παναγιώτης Τιμαμόπουλος και συνεργάτες του.

Επί τόπου, ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος εξήγησε στα παιδιά ότι ο Απόστολος Παύλος, μετά τον Κολινδρό, συνέχισε το ταξίδι του περνώντας από το Αιγίνιο και τη Μεθώνη, οικισμούς που συνδέονται με τη διέλευση και το κήρυγμα του Αποστόλου των Εθνών. Κατέληξε στο λιμάνι της ΑρχαίαςΠύδνας, απ’ όπου απέπλευσε συνεχίζοντας το ταξίδι του προς την Αθήνα.

Τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και οι μαθητές εξέφρασαν τη χαρά τους για το εκπαιδευτικό αυτό προσκύνημα, το οποίο άφησε ανεξίτηλες αναμνήσεις και πνευματικά βιώματα.