Σάββατο 13 Απριλίου 2024

Η ύποπτη σιωπή από την κυβέρνηση και τα ΜΜΕ για τις φωτιές


γράφει ο Γιώργος Μάστορας
 
 Όσοι συμπατριώτες μας δεν έχουν κάποιο λογαριασμό σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι πολύ πιθανόν να αγνοούν πλήρως την ύπαρξη της φωτιάς στα Πιέρια όρη. 
 
Μια φωτιά, η οποία έκαιγε δασικές εκτάσεις για τέσσερις ολόκληρες ημέρες, πέρασε «στα ψιλά» των ειδήσεων στα τηλεοπτικά κανάλια και στα υπόλοιπα ΜΜΕ. Δεν... 

 
υπήρξαν εικόνες της φωτιάς, δεν υπήρξαν έκτακτα ρεπορτάζ με τις κινήσεις των πυροσβεστικών δυνάμεων, δεν υπήρξε καμία συζήτηση για τις αιτίες ενός σπάνιου φαινομένου για την εποχή αυτή.
 
 Για ακόμη μια φορά, γίνεται φανερό πως όποιος «ενημερώνεται» μόνο μέσα από τα επίσημα-συστημικά ΜΜΕ, μάλλον αγνοεί σημαντικές πλευρές της πραγματικότητας. Η αποσιώπηση θεμάτων και η υπερπροβολή άλλων λειτουργεί ως δημιουργός μιας εικονικής πραγματικότητας με σκοπό τον χειρισμό της κοινής γνώμης. Άλλωστε, τα ΜΜΕ παίζουν κρίσιμο ρόλο στο πρωτόκολλο διαχείρισης των κρίσεων που πιστά ακολουθεί το πολιτικό σύστημα τα τελευταία χρόνια στην Χώρα μας. Βασικός στόχος, να περάσουν τα πρώτα κρίσιμα εικοσιτετράωρα (ή ώρες, για θέματα που δεν είναι εφικτό να θαφτούν) μέχρι να βγει το κυβερνητικό αφήγημα, στην συνέχεια ένας καταιγισμός εικόνων που ποντάρουν στον φόβο, τον πανικό και τέλος η προσπάθεια αποποίησης των ευθυνών ή η σχετικοποίηση του βάρους των συνεπειών. 
 
Όμως αυτό δεν είναι ενημέρωση, αλλά αποτελεί προπαγάνδα. Δεν βοηθά στην συνοχή και την διαπαιδαγώγηση της κοινωνίας, αλλά αντιθέτως επιτείνει τον αποπροσανατολισμό και την παραίτηση. Έτσι, ο μόνος ικανοποιημένος από την όλη κατάσταση είναι το σύστημα, το οποίο διαιωνίζει αλώβητο την κυριαρχία του.
 
elkosmos.gr