Το παραδοσιακό πιάτο της ημέρας
Υλικά
- 1 κιλό φιλέτο λευκού ψαριού
- 2 κ. σ. ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο κίτρινο κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
- 2 μεγάλες σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
- 700 γρ. σάλτσα από ντομάτες αποφλοιωμένες
- 2 κ. γλ. αποξηραμένη ρίγανη
- Αλάτι και μαύρο πιπέρι
- Για το ψάρι:
- Αλάτι
- 1/2 κ. γλ. αποξηραμένη ρίγανη
- 1 κ. γλ. γλυκιά πάπρικα
- 1/2 κ. γλ. αλεσμένο κύμινο
- 2 λεμόνια
- 1/4 φλ. τσαγιού φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεστάνετε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέστε τα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες και αλατίστε με μια μεγάλη πρέζα αλάτι.
- Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι τα κρεμμύδια να μαλακώσουν και να αποκτήσουν ένα ελαφρύ χρυσοκάστανο χρώμα -περίπου 7 λεπτά.
- Προσθέστε το σκόρδο και ανακατέψτε για λίγο και, στη συνέχεια, προσθέστε τις ντομάτες με τους χυμούς τους. Χρησιμοποιώντας μια ξύλινη κουτάλα, σπάστε τις ντομάτες. Αλατίστε με μια πρέζα αλάτι. Προσθέστε τη ρίγανη και μια μεγάλη πρέζα μαύρο πιπέρι. Φέρτε τη σάλτσα σε βρασμό, στη συνέχεια χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε τη να σιγοβράσει για 10 έως 15 λεπτά περίπου.
- Σκουπίστε τα ψάρια και αλατίστε και από τις δύο πλευρές με αλάτι, ρίγανη, πάπρικα και κύμινο. Κόψτε και στύψτε ένα λεμόνι πάνω από το ψάρι (αφήστε το άλλο λεμόνι για αργότερα).
- Όταν η σάλτσα είναι έτοιμη, τοποθετήστε το ψάρι μέσα στη σάλτσα και πάρτε λίγη από τη σάλτσα για να καλύψετε καλά την κορυφή του ψαριού.
- Τοποθετήστε το ψάρι στον προθερμασμένο φούρνο και ψήστε για περίπου 15 έως 25 λεπτά.
- Κόψτε το υπόλοιπο λεμόνι σε φέτες. Τελειώστε το ψάρι με τον φρέσκο μαϊντανό και σερβίρετε με τις φέτες λεμονιού στο πλάι.