Παρασκευή 12 Απριλίου 2024

“ΟΥΔΕΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΛΥΤΟΝ ΔΙΑ ΤΟΝ ΙΩΑΝΝΗ ΜΕΤΑΞΑ”


Σαν σήμερα, 12 Απριλίου του 1871, είναι η γενέθλιος ημέρα του σπουδαίου στρατιωτικού και πολιτικού ανδρός, Ιωάννου Μεταξά.

Στις 4 Αυγούστου του 1936 Ιωάννης Μεταξάς καταλαμβάνει τη διακυβέρνηση της χώρας και επιβάλλει "δικτατορία" με μόνο δύο στρατιώτες... 


 

Πρέπει να αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία στην ιστορία όλων των εποχών το συγκεκριμένο γεγονός και η επιβολή τόσο σκληρού και βάναυσου καθεστώτος (γελάνε και οι πέτρες με τις απόψεις κάποιων που ουδεμία γνώση και σχέση έχουν με την ιστορική πραγματικότητα).

Ήταν ο μόνος άρχων αυτού του τόπου και ο ηγέτης όπου αντιστάθηκε στην τότε φασιστική Ιταλία.

Δεν προσκύνησε, δεν υπέκυψε, στάθηκε αντάξιος του έθνους και της πατρίδος.

«Alors, c'est la guerre»

Αυτό σημαίνει "έχουμε πόλεμο" όταν έλαβε το τελεσίγραφο.

Αυτοί ήταν ηγέτες και όχι αυτοί που υπογράφουν συμφωνίες και ξεπουλάνε την Ελλάδα με μία υπογραφή.

Για του λόγου το αληθές, τον Απρίλιο του 1936, ο Ιωάννης Μεταξάς κλήθηκε από τον Βασιλέα Γεώργιο Β’ να αναλάβει την πρωθυπουργία και στις 16 Απριλίου 1936 απέκτησε την ψήφο εμπιστοσύνης από την βουλή, βλέποντας στο πρόσωπό του έναν ηγέτη. Ο Ιωάννης Μεταξάς είχε αναδειχθεί ως μια μεγάλη στρατιωτική μορφή των Βαλκανικών Πολέμων, αφού ως επιτελής σχεδίασε μεγάλες νικηφόρες μάχες του Α’ και του Β΄ Βαλκανικού πολέμου. Οι ικανότητες που είχε όσο και η οξυδέρκεια του στην Ακαδημία του Βερολίνου τον οδήγησαν στην αριστεία.

Υπήρξε ηγέτης της Βασιλικής παρατάξεως κατά την περίοδο του Διχασμού και αρχηγός του κόμματος των Ελευθεροφρόνων το οποίο είχε λάβει ποσοστό 3,94% κατά τις εκλογές του Ιανουαρίου 1936. Υπερψηφίστηκε όμως από το Ελληνικό Κοινοβούλιο και έτυχε παλλαϊκής αναγνωρίσεως. Με το πέρας τον εκλογών τον Ιανουάριο του 1936 και διαπιστώνοντας πως οι δύο κυρίαρχες παρατάξεις δεν μπορούσαν να οδηγηθούν σε αυτοδύναμη κυβέρνηση, το Κ.Κ.Ε έβλεπε έναν ηγέτη-απειλή στην εξουσία. Κατά αυτό τον τρόπο ξεκινά μαζικές κινητοποιήσεις κατά του Ι. Μεταξά. Ο Μάιος του 1936, είναι ένας καθοριστικός μήνας, διότι ο Μεταξάς μας δείχνει τον δρόμο που σχεδιάζει να ακολουθήσει, μετά την απεργία των καπνεργατών, στην Θεσσαλονίκη. Πρώτα απ’ όλα επιβάλει την τάξη και έπειτα αναδιαμορφώνει τα ημερομίσθια καθώς και για πρώτη φορά καθιερώνει τον όρο της υποχρεωτικής διαιτησίας. Το βράδυ της 4ης Αυγούστου 1936 ο Μεταξάς πηγαίνει στα Ανάκτορα για να συναντήσει τον Βασιλέα Γεώργιο Β΄. Μαζί του έχει όλα εκείνα τα διατάγματα που προβλέπουν την αναστολή μερικών διατάξεων του Συντάγματος καθώς και την διάλυση της βουλής. Το ίδιο βράδυ συγκάλεσε εκτάκτως υπουργικό συμβούλιο, και ανήγγειλε μόνο ένα μέτρο....ΜΟΝΟ δύο Εύζωνες να υπάρχουν στην είσοδο του Υπουργείου Εξωτερικών με την εντολή να επιτρέπουν την είσοδο στους υπουργούς και να απαγορεύουν την έξοδο σε όλους. Η επιβολή δικτατορίας πραγματοποιήθηκε με ΜΟΝΟ δύο στρατιώτες . Με την Χρεοκοπία του κοινοβουλευτισμού , το κάθε βήμα του Μεταξά έγινε κάτω από πολύ σκέψη και συναίσθηση των δυνάμεών του. Κατάφερε να αποτρέψει την εμφύλια διαμάχη καθώς και να απομακρύνει τον κουμμουνιστικό κίνδυνο.... Φτάνοντας στην αποδοχή της 4ης Αυγούστου, η κατάσταση αλλάζει ριζικά. Τι άλλαξε υπό το καθεστώς του Μεταξά:

Καθιερώθηκε η κοινωνική ασφάλιση και ιδρύθηκε το Ι.Κ.Α, έχουμε την καθιέρωση του 8ωρου και την επιβολή της άδεια των εργαζομένων, έχουμε την ίδρυση του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας, οι ένοπλες δυνάμεις εκσυγχρονίστηκαν, οργανώθηκε η νεολαία σε πανελλαδικό πλαίσιο σε έναν οργανισμό, με την ονομασία ‘Εθνική Οργάνωση Νεολαίας’ την θρυλική Ε.Ο.Ν. Ο Μεταξάς, στο συγκεκριμένο θέμα της Ε.Ο.Ν., είχε προσδώσει υψηλή βαρύτητα καθώς θεωρούσε πως είναι ένα προσωπικό έργο, της δικής του ζωής, που το κατάφερε μόνος του, έγινε ο κώδικας αστικού δικαίου, ιδρύθηκε η εργατική και η φοιτητική εστία, είναι ο ιδρυτής του συνθήματος Πατρίς-Θρησκεία-οικογένεια, ιδρύθηκε η σχολή τουριστικών επαγγελμάτων, η σύνδεση της Ελλάδας με την Αμερική δια μέσου του πλοίου «ΝΕΑ ΕΛΛΑΣ», ιδρύθηκε ο οργανισμός εκδόσεων σχολικών βιβλίων, Μετρολογικός σταθμός οχημάτων , αναγέρθηκε το νοσοκομείο Σωτηρία στην Αθήνα, απαγορεύτηκε η χρησιμοποίηση ανηλίκων σε εργασίες, θεσμοθετήθηκε και οργανώθηκε η νοσηλεία όλων των εργαζομένων. Τα γράμματα καθώς και οι τέχνες προστατεύτηκαν, όλοι οι κολοσσοί των γραμμάτων και των τεχνών του Μεσοπολέμου με το άκουσμα της είδησης του θανάτου του Μεταξά λύγισαν.

Ο Ιωάννης Μεταξάς αποτέλεσε μια σπουδαία Ηγετική Προσωπικότητα που με το τεράστιο έργο του μας έδειξε ότι ήταν ένας ιδιαίτερος και ξεχωριστός, τόσο στρατιωτικός όσο και πολιτικός. Λίγο πριν την έκρηξη του πολέμου του 1940 προετοίμαζε το Σύνταγμα και τις Αρχές ενός νέου καθεστώτος. Η πορεία πλέον ήταν μη αναστρέψιμη, τόσο για τον πόλεμο όσο και για τον απροσδόκητο θάνατό του τον Ιανουάριο του 1941. Το καθεστώς της 4ης Αυγούστου αποτέλεσε έναν πολύ σημαντικό Σταθμό για την ιστορία της Ελλάδας, ο οποίος προκλήθηκε από της αλλαγές που σημειώθηκαν στην πολιτική σκακιέρα από το 1915 και μετά. Μελετώντας κανείς όλο το καθεστώς από τις πολιτικές αλλαγές που είχαν σημειωθεί επί κυβερνήσεως Μεταξά και έπειτα γίνεται άμεσα αντιληπτό πως τα περισσότερα από τα προαναφερθέντα που έχει κάνει, ισχύουν και μας επηρεάζουν μέχρι και σήμερα. 

Β.Β.