Πέμπτη 2 Μαΐου 2024

Πώς και πού ψηφίζουμε στις ευρωεκλογές


Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική
 
Σχεδόν 40 ημέρες απομένουν για την ημερομηνία διεξαγωγής των ευρωεκλογών για το 2024 και τα κόμματα «τρέχουν» τις καμπάνιες τους όπως και οι υποψήφιοι.

Τη...  

 
Μεγάλη Δευτέρα εξέπνευσε η προθεσμία για εγγραφή στην πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου, με τον τελικό αριθμό εγγεγραμμένων να ξεπερνά τις 200.000 από 128 διαφορετικές χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική – πλην εξαιρέσεων, για όσους έχουν υπερβεί το 70ο έτος της ηλικίας τους και για τους εκλογείς που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Για τον Έλληνα πολίτη ή πολίτη κράτους μέλους ΕΕ που ψηφίζει στην Ελλάδα Το εκλογικό σας τμήμα καθορίζεται με βάση την διεύθυνση κατοικίας σας. Για να το βρείτε, ανατρέξτε στον ιστότοπο του Υπουργείου Εσωτερικών (εδω).

Αν θέλετε να ψηφίσετε, πρέπει είστε εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους

Μπορείτε να ψηφίσετε μόνο μία φορά σε κάθε εκλογική διαδικασία.

Μπορείτε να ψηφίσετε μόνο αν είστε πολίτης της ΕΕ.

Πολίτης της ΕΕ είστε, αν είστε υπήκοος κάποιας χώρας της ΕΕ.

Μπορείτε να ψηφίσετε στη χώρα της ΕΕ στην οποία είστε πολίτης.

Αν ζείτε σε άλλη χώρα της ΕΕ, μπορείτε να ψηφίσετε εκεί.

Στη χώρα μας, οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα της 9ης Ιουνίου.

Nα σημειωθεί, ότι δικαίωμα ψήφου στις ευρωεκλογές έχουν οι γεννηθέντες πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2007 που είναι:

Έλληνες πολίτες, ή πολίτες χώρας εντός ΕΕ με νόμιμη διαμονή στην Ελλάδα
Ενώ οι τρόποι για να ψηφίσετε, είναι είτε δια ζώσης στο εκλογικό τμήμα όπου ανήκετε,
είτε με επιστολική ψήφο.
Το εκλογικό σας κέντρο βασίζεται στη διεύθυνση κατοικίας σας. Για να το βρείτε, ανατρέξτε την ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών.

Αν κάποιος θέλει να ψηφίσει ως ετεροδημότης, αν έχει κάνει αίτηση ετεροδημότη σε παλαιότερες εκλογές θα ψηφίσει στον τόπο που έχουν δηλώσει ως μόνιμη κατοικία, κατά την αίτηση ετεροδημότη. Ισχύει δηλαδή η παλιά αίτηση και δεν χρειάζεται να κάνει καινούργια. Αντίθετα, εάν θέλει να ψηφίσει και πάλι στην ιδιαίτερη πατρίδα του θα πρέπει να αιτηθεί μέχρι τις 30 Απριλίου να διαγραφεί η αίτηση ετεροδημότη που έχουν κάνει μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής του ΥΠΕΣ. Αντίστοιχα, εάν δεν έχει γίνει αίτηση ετεροδημότευσης οι ψηφοφόροι έχουν δικαίωμα για νέα αίτηση μέχρι τις 30 Απριλίου.