Δευτέρα 13 Μαΐου 2024

Αχλάδι: Η συμβολή του στην αντιμετώπιση του ηλιακού εγκαύματος


Σύμφωνα με μια νέα μελέτη από την Ταϊβάν, οι πολυφαινόλες και η αντιοξειδωτική ικανότητα των αχλαδιών -συγκεκριμένα το εκχύλισμα σπόρων αχλαδιού- μπορούν να μειώσουν τις βλάβες που προκαλούνται από τις ακτίνες UVA και το οξειδωτικό στρες.

 

 

Οι ακτίνες UVA είναι το μέρος του ηλιακού φωτός που προκαλεί μακροχρόνιες βλάβες στο δέρμα, όπως οι ρυτίδες.

Οι ερευνητές χορήγησαν ένα μείγμα εκχυλισμάτων σπόρων αχλαδιού σε ποντίκια που εκτέθηκαν σε διαφορετικούς τύπους υπεριωδών ακτίνων (UV) για να διαπιστώσουν αν το εκχύλισμα θεράπευσε τη βλάβη που προκλήθηκε από την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία.

Πήραν σπόρους αχλαδιού από ώριμα αχλάδια και στη συνέχεια τους αποξήραναν. Κατόπιν άλεσαν τους σπόρους σε λεπτή σκόνη, η οποία αναμείχθηκε με απιονισμένο νερό. Οι ερευνητές φίλτραραν το μείγμα για να δημιουργηθεί ένα υγρό εκχύλισμα, το οποίο διαχωρίστηκε από το στερεό υπόλειμμα. Το υγρό εκχύλισμα σταθεροποιήθηκε και εφαρμόστηκε σε ποντίκια που είχαν εκτεθεί σε διαφορετικές υπεριώδεις ακτίνες, συμπεριλαμβανομένων των UVA, UVB και UVC.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το εκχύλισμα σπόρων αχλαδιού είχε προστατευτική δράση έναντι των βλαβών που προκαλούνται από την έκθεση στις ακτίνες UVA.

«Πρόκειται για ένα φυσικό εκχύλισμα με αντιοξειδωτικές ιδιότητες και αντιγηραντική δράση που προστατεύει τα κύτταρα του δέρματος και ενισχύει τον δερματικό φραγμό. Συμπεραίνουμε ότι η περαιτέρω έρευνα για το εκχύλισμα σπόρων αχλαδιού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη ασθενειών που σχετίζονται με το δέρμα» αναφέρουν οι ερευνητές.

Επιπλέον, το εκχύλισμα σπόρων αχλαδιού μείωσε την απώλεια υγρασίας από την επιδερμίδα, τη φλεγμονή, την ερυθρότητα και την ξηρότητα στα ποντίκια που εκτέθηκαν σε υπεριώδη ακτινοβολία.

Η διαφορά μεταξύ των ακτίνων UVA, UVB και UVC

Η υπεριώδης ακτινοβολία είναι μια μορφή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που προέρχεται από τον ήλιο, αλλά μπορεί επίσης να προέρχεται από ανθρωπογενείς πηγές, όπως τα κρεβάτια μαυρίσματος. Η υπερβολική έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες μπορεί να βλάψει το δέρμα.

Οι ακτίνες UVA έχουν τη μικρότερη ποσότητα ενέργειας από τις ακτίνες UV. Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία (ACS), οι ακτίνες UVA μπορούν να προκαλέσουν γήρανση των κυττάρων του δέρματος και έμμεση βλάβη στο DNA τους.

Οι ακτίνες UVA συνδέονται συνήθως με μακροχρόνιες βλάβες του δέρματος, όπως οι ρυτίδες, αλλά πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι παίζουν επίσης ρόλο στον καρκίνο του δέρματος.

Οι ακτίνες UVB διαθέτουν περισσότερη ενέργεια από τις ακτίνες UVA. Βλάπτουν άμεσα το DNA των κυττάρων του δέρματος και είναι η κύρια αιτία πίσω από τα ηλιακά εγκαύματα. Οι ακτίνες UVB θεωρούνται υπεύθυνες για την πρόκληση των περισσότερων καρκίνων του δέρματος.

Οι ακτίνες UVC έχουν την περισσότερη ενέργεια από τους τρεις τύπους. Λόγω της υψηλής ενέργειάς τους, αλληλεπιδρούν με το όζον της Γης και δεν φτάνουν στο έδαφος, οπότε δεν αποτελούν τόσο μεγάλο κίνδυνο. Οι ακτίνες UVC μπορούν επίσης να προέρχονται από ανθρωπογενείς πηγές, συμπεριλαμβανομένων των λαμπτήρων υδραργύρου και των λαμπτήρων απολύμανσης UV που χρησιμοποιούνται για τη θανάτωση βακτηρίων και άλλων μικροβίων.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η υπερβολική έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη γήρανση του δέρματος, κηλίδες, ρυτίδες, λέπτυνση, απώλεια της ελαστικότητας του δέρματος, διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και καρκίνο του δέρματος. Επίσης, η παρατεταμένη έκθεση μπορεί να αναστείλει το ανοσοποιητικό σύστημα του δέρματος, επιδεινώνοντας τις δερματικές παθήσεις.

Η ACS αναφέρει ότι οι περισσότεροι καρκίνοι του δέρματος οφείλονται στην έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία. Επιπλέον, το μελάνωμα, ένας πιο σοβαρός -αν και λιγότερο συχνός- τύπος καρκίνου του δέρματος, σχετίζεται με την έκθεση στον ήλιο.

Πηγή: onmed.gr