Τρίτη 28 Μαΐου 2024

Πασπαλίστε κανέλα στον κήπο και δείτε τι θα συμβεί


Η κανέλα – ένα αρωματικό μπαχαρικό γνωστό κυρίως από την κουζίνα – μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη στον κήπο. Λίγοι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι... 

 
έχει επίσης αξιοσημείωτες παρασιτοαπωθητικές ιδιότητες. Απλώνοντας κανέλα γύρω από τα φυτά σας, μπορείτε να βελτιώσετε την κατάσταση των καλλιεργειών σας. Δείτε πώς να το κάνετε.

Μπαχαρικά κηπουρικής – κανέλα

Κανέλα, η οποία εξάγεται από το φλοιό του δέντρου κανέλας, είναι μια πλούσια πηγή ενώσεων με αντιβακτηριακές, αντιμυκητιασικές και αντιιικές ιδιότητες. Ως αποτέλεσμα, έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα αποτελεσματικό απωθητικό για τους γυμνοσάλιαγκες. Είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση στα χημικά απωθητικά παρασίτων, αλλά όχι μόνο σε αυτά. Χρησιμοποιήστε το ως βοήθημα για τη ριζοβολία μοσχευμάτων και για την απώθηση των εντόμων.


Κανέλα – ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την καταπολέμηση των γυμνοσάλιαγκων

Οι γυμνοσάλιαγκες αποτελούν κοινό πρόβλημα για πολλούς κηπουρούς, ιδίως κατά την περίοδο των βροχών. Η χρήση κανέλας μπορεί να τα αποτρέψει αποτελεσματικά από το να αποκτήσουν πρόσβαση στα φυτά σας. Απλά πασπαλίστε το μπαχαρικό σε περιοχές που είναι επιρρεπείς σε επιθέσεις από γυμνοσάλιαγκες (παρτέρια, λαχανόκηποι, κήποι με βότανα). Οι ανεπιθύμητοι επισκέπτες μπορεί να βρουν την έντονη μυρωδιά της κανέλας αφόρητη, με αποτέλεσμα να αποφεύγουν περιοχές που προηγουμένως ήταν ελκυστικές για αυτούς.

Καταπολέμηση μυρμηγκιών με κανέλα

Τα μυρμήγκια μπορούν επίσης να αποτελέσουν ενοχλητικό παράσιτο στον κήπο, ειδικά όταν αρχίζουν να χτίζουν φωλιές κοντά στα φυτά και να καταστρέφουν τις ρίζες τους. Η κανέλα λειτουργεί και πάλι ως αποτελεσματικό και φυσικό απωθητικό.

Απλά πασπαλίστε την σε σημεία όπου παρατηρείτε δραστηριότητα μυρμηγκιών. Η μυρωδιά της κανέλας ερεθίζει τα μυρμήγκια, οπότε αναζητούν άλλους δρόμους. Αυτό τα κάνει να χάνουν τον προσανατολισμό τους στην περιοχή και τους δυσκολεύει να βρουν το δρόμο προς την τροφή. Είναι σημαντικό ότι αυτό το κατά τα άλλα χρήσιμο έντομο δεν σκοτώνει, αλλά μόνο απωθεί. Έχει παρόμοια επίδραση και στα κουνούπια.

Πώς αντιμετωπίζει η κανέλα τη μούχλα και τους μύκητες;

Η κανέλα έχει επίσης αντιμυκητιασικές ιδιότητες, καθιστώντας την αποτελεσματικό φάρμακο κατά των μυκήτων και της μούχλας στα φυτά. Για να τη χρησιμοποιήσετε σε αυτή την εργασία, μπορείτε να προετοιμάσετε διάλυμα κανέλας αναμειγνύοντας ένα κουταλάκι του γλυκού σκόνη κανέλας με τέσσερα λίτρα νερό. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας ένα μπουκάλι ψεκασμού, ψεκάστε το ομοιόμορφα στις προσβεβλημένες περιοχές των φυτών. Τακτική χρήση αυτού του διαλύματος μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη μυκήτων και μούχλας και να βελτιώσει τη συνολική κατάσταση των φυτών μας.



Άλλες χρήσεις της κανέλας στον κήπο

Εκτός από τις παραπάνω χρήσεις, η κανέλα μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως διεγερτικό της ανάπτυξης των φυτών και για τη βελτίωση της συνολικής ανοσίας των φυτών. Η προσθήκη λίγης κανέλας στο χώμα ή στην επιφάνεια του εδάφους γύρω από τα φυτά θα ενθαρρύνει την ανάπτυξή τους και θα τα προστατεύσει από πολλές ασθένειες.

Ενθάρρυνση των νεαρών φυταρίων να ριζώσουν

Αν θέλετε να ωφελήσει το πιπέρι τα νεαρά σπορόφυτα, πασπαλίστε το σε μια βρεγμένη χαρτοπετσέτα και τυλίξτε την γύρω από τις ρίζες των φυτών. Στη συνέχεια, τοποθετήστε τα στις τρύπες του εδάφους – Μην πιέζετε την κανέλα μέσα στις ρίζες.

Ψεκασμός κατά των ακάρεων

Η κανέλα μαζί με ένα μείγμα από άλλα μπαχαρικά, δηλαδή γαρύφαλλο και βότανα της Προβηγκίας (σε αναλογία 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα, 2 κουταλάκια του γλυκού γαρύφαλλο και 2 κουταλάκια του γλυκού βότανα) διαλυμένα σε βραστό νερό θα αποδειχθεί ένα εξαιρετικό φάρμακο κατά των ακάρεων της σκόνης. Για να αυξήσετε την επίδραση αυτής της ουσίας, αφού κρυώσει, προσθέστε σε αυτήν προσθέστε 2 ακόμη σκελίδες σκόρδου λιωμένες. Μετά από μία ώρα, σουρώστε το διάλυμα και εφαρμόστε το ως σπρέι στα φύλλα ή τους μίσχους.

Αντισηπτικό για πληγές

Όταν τα φυτά κόβονται, οι ανοιχτές πληγές παραμένουν στη θέση τους κατά μήκος των κλαδιών. Δυστυχώς, συχνά προσβάλλονται από παράσιτα ή ασθένειες. Και όμως απλά πασπαλίζουμε με κανέλα, η οποία δρα ως φυσικό αντισηπτικό, επιταχύνει την επούλωση και προστατεύει από τις μολύνσεις.

Κάθε φυτό ανέχεται την κανέλα; Υπάρχουν εξαιρέσεις

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι Παρόλο που η κανέλα είναι ένα αποτελεσματικό φυσικό εντομοαπωθητικό και διεγερτικό σποράς, δεν την δέχονται όλα τα φυτά. Ορισμένα είδη μπορεί να είναι ευαίσθητα στην επαφή με την κανέλα ή το άρωμά της μπορεί να αποθαρρύνει τις μέλισσες ή άλλα ωφέλιμα έντομα από την επικονίαση. Ως εκ τούτου είναι προτιμότερο να δοκιμάζετε νέες μεθόδους με προσοχή και να ελέγχετε συνεχώς τις αντιδράσεις των φυτών.

Πηγή: lafresko.nl