Παρασκευή 10 Μαΐου 2024

Το χωριό στην Χίο που μοιάζει με κέντημα


Το Πυργί θα σας κλέψει την καρδιά

Αν το δεις από μακριά μοιάζει με ένα μεγάλο κέντημα, σε ασπρόμαυρα χρώματα. Ο λόγος για... 


 

το Πυργί στη Χίο, το ιδιαίτερο χωριό του οποίου η φήμη – δικαίως – έχει περάσει τα σύνορα της χώρας, με τους επισκέπτες να καταφτάνουν από όλα τα μέρη του κόσμου για να το θαυμάσουν από κοντά.

Το Πυργί απέχει 25 χλμ από την πόλη της Χίου και πήρε το όνομά του από έναν ψηλό και μεγάλο πύργο γύρω από τον οποίο χτίστηκε το σημερινό χωριό. Σήμερα, αποτελεί διατηρητέο μνημείο και είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά του νησιού, το οποίο συγκαταλέγεται μεταξύ των διάσημων μαστιχοχωρίων του.





Ένα ακόμη ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που έχει το Πυργί είναι το γεγονός ότι κάποια κτίρια είναι σχεδιασμένα απ’ έξω με διάφορα γραμμικά και άλλα σχέδια μιας διαφορετικής τεχνοτροπίας. Πρόκειται για τα περίφημα «ξυστά», τα οποία δημιουργούν ιδιαίτερα γεωμετρικά σχήματα, σε άσπρο και μαύρο χρώμα, τα οποία προσδίδουν και στο Πυργί τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του.




Όσον αφορά τον Πύργο του χωριού θεωρείται ότι περιβαλλόταν επιπλέον από πυργίσκους οι οποίοι πλέον έχουν καταστραφεί. Ουσιαστικά, το σχήμα του είναι τετράγωνο και οι περισσότερες πλευρές του διατηρούνται όχι όμως και όλη η οροφή του.



Ολόκληρο το χωριό είναι, επίσης, γεμάτο από σπουδαία μνημεία αλλά και πολλές εκκλησίες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ο ναός των Αγίων Αποστόλων ο οποίος είναι πλινθόκτιστος και αποτελεί ένα σημαντικό βυζαντινό μνημείο με σπουδαίες τοιχογραφίες.