Σάββατο 18 Μαΐου 2024

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΤΑΧΑ ΔΗΜΟΥ ΠΥΔΝΑΣ - ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ


Ο 20ος αιώνας σημαδεύτηκε από την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού και τον ξεριζωμό από τις αλησμόνητες Πατρίδες.

Με καθυστέρηση 70 χρόνων η Βουλή των Ελλήνων αποφάσισε τον Φεβρουάριο του 1994 την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων στον Μικρασιατικό Πόντο. 

Η... 


 

αναγνώριση αυτή δικαίωσε ηθικά τον Ποντιακό Ελληνισμό και συνέδεσε τον σύγχρονο Ελληνισμό με την Ιστορική του μνήμη.
Η ήττα του 1922 περιόρισε ουσιαστικά όχι μόνο τα γεωγραφικά όρια του Ελληνισμού αλλά και τα διανοητικά. Ο περιορισμός των πνευματικών νεοελληνικών οριζόντων είχε άμεση αντανάκλαση στην ελλειμματική ιστορική μνήμη των σύγχρονων Ελλήνων.
Η μεθοδική εξολόθρευση του Ποντιακού Ελληνισμού ήταν ένα πρωτογενές έγκλημα που δεν παραγράφεται βάση του διεθνούς δικαίου.
Ο Γενοκτόνος δεν εξοντώνει ένα Λαό για κάτι που έκανε αλλά για κάτι που είναι και οι Πόντιοι εξοντώθηκαν γιατί ήταν ΕΛΛΗΝΕΣ και ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ.
Εύχομαι η μνήμη των 353.000 νεκρών να παραμείνει αιώνια και οι νεότερες γενιές να μάθουν την ιστορία του Ελληνισμού, γιατί Λάος χωρίς γνώση της ιστορίας δεν έχει μέλλον.
Εξάλλου, 


Η ΡΩΜΑΝΙΑ ΚΙ ΑΝ ΠΕΡΑΣΕΝ ΑΝΘΕΙ ΚΑΙ ΦΕΡΕΙ ΚΙ ΑΛΛΟ.

Ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Καταχά
Δήμου Πύδνας -Κολινδρού
ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ Γ.ΑΚΡΙΤΙΔΗΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ - ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ

Γνωστοποιείται ότι την Κυριακή 19 Μαΐου 2024 θα τελεσθεί μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Αγίου Μηνά Καταχά, κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, στην μνήμη των 353.000 νεκρών της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Θα ακολουθήσει τρισάγιο στο μνημείο της Ποντιακής Γενοκτονίας, ομιλία από τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Καταχά για τα ιστορικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στον Πόντο, ενώ από τα μεγάφωνα της Κοινότητας θα ακούγονται ποντιακά μοιρολόγια.