Με σχεδόν 3 στους 4 Πολωνούς να πιστεύουν ότι η Ρωσία απειλεί στρατιωτικά τους γείτονές της, η νατοϊκή Βαρσοβία δράττεται της ευκαιρίας να βάλει στη ζωή των πολιτών της την αυτοάμυνα και την χρήση πολεμικών όπλων.
Η Πολωνία βλέπει τον εαυτό της ως κράτος πρώτης γραμμής στα ανατολικά σύνορα του ΝΑΤΟ. Ως εκ τούτου, η χώρα στοχεύει να γίνει μια από τις ισχυρότερες στρατιωτικές δυνάμεις της Ευρώπης και έτσι κινητοποιεί την κοινωνία για την επίτευξη αυτού του στόχου.
Σε μια προσπάθεια να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση και η ετοιμότητα για την εθνική ασφάλεια, οι Πολωνικές Ένοπλες Δυνάμεις προσφέρουν μια σειρά από δωρεάν μαθήματα στους Πολωνούς, από 15 έως 65 ετών.
Η πρωτοβουλία «Εκπαίδευση με τον Στρατό» αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας εξοικείωσης του κοινού με βασικές αμυντικές δεξιότητες, δημουργώντας ένα αίσθημα ασφαλείας.
Πολωνοί πολίτες και στρατιώτες παίρνουν οδηγίες πριν ξεκινήσει η εκπαίδευσή τους στο Στρατωτικό Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας στη Βαρσοβία, (11 Μαίου, 2024. REUTERS/Kuba Stezycki)
Χιλιάδες Πολωνοί σπάζουν τη ρουτίνα τους αφιερώνοντας τα σαββατοκύριακα τους, από τις 11 Μαΐου έως τις 13 Ιουλίου, να παρακολουθήσουν αυτές τις συνεδρίες σε επιλεγμένες στρατιωτικές βάσεις σε όλη την Πολωνία.
Κάθε οκτάωρη συνεδρία, υπό την ηγεσία του στρατιωτικού προσωπικού, προσφέρει βασική εκπαίδευση δεξιοτήτων, όπως χειρισμό όπλων, τεχνικές επιβίωσης, κλειστή μάχη, πρώτες βοήθειες και πώς να συμπεριφέρεστε κατά τη διάρκεια των συναγερμών.
Το πρόγραμμα στοχεύει στον εμπλουτισμό των συμμετεχόντων με στρατιωτικές δεξιότητες, σωστή συμπεριφορά κρίσεων και γνώσεις πολιτικής άμυνας. Η εγγραφή είναι απλή — οι αιτούντες χρειάζεται μόνο να δώσουν το όνομα, την ηλικία και τα στοιχεία επικοινωνίας τους. Παρέχονται ασφάλιση και γεύματα.
Σύμφωνα με το πολωνικό υπουργείο Άμυνας, η πρωτοβουλία, έχει λάβει μέχρι στιγμής περισσότερους από 23.000 συμμετέχοντες. Πάνω από το 98% των συμμετεχόντων αναφέρει ότι ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους και το 99% θα συνιστούσε το πρόγραμμα σε άλλους.
Ένας πολωνός εκπαιδευτής διδάσκει πώς να χρησιμοποιείται ένα τουφέκι κατά τη διάρκεια μιας εκπαίδευσης για πολίτες στο Στρατιωτικό Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας στη Βαρσοβία, 11 Μαΐου 2024. (REUTERS/Kuba Stezycki)
Σημειώνεται ότι στο Ισραήλ η στρατιωτικοποίηση της κοινωνίας έχει ξεκινήσει εδώ και δεκαετίες, παροτρύνοντας το εκπαιδευτικό σύστημα τα παιδιά να εμπλακούν με τα όπλα.
«Δεν με ενδιέφερε ιδιαίτερα ο στρατός πριν», είπε ο 34χρονος λογιστής Πιότρ Πιετρούτσουκ προσθέτοντας ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις και ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία τον είχαν παρακινήσει να μάθει περισσότερα για το θέμα.
Η 40χρονη Μάρτα Σιεμπλέκα, που εκπαιδεύεται με τον σύζυγό της και τον γιό της, είπε ότι το έκανε λόγω της γεωπολιτικής κατάστασης και η εκπαίδευση της έδωσε μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας.
Η Αγκνιέσκα Βόγιας και η Μάγκντα Ραντόμσκα, δύο φίλες από τη Βαρσοβία, έχουν επίσης λάβει μέρος. Η εκπαίδευσή τους περιελάμβανε εκμάθηση να πυροβολεί ένα τυφέκιο εφόδου AK-47.
Προγράμματα ανάλογα βέβαια προσφέρουν και ιδιωτικές εταιρείες που έχουν γίνει εξαιρετικά δημοφιλής.
Πολωνός εκπαιδευτής στρατού διδάσκει σε πολίτες πώς να χρησιμοποιούν ένα τουφέκι, 11 Μαΐου 2024. (REUTERS/Kuba Stezycki)
H οργάνωση Σέλετζ (Strzelec), μια από τις μεγαλύτερες στην Πολωνία, αποσκοπεί πρωτίστως στην προετοιμασία των νέων για στρατιωτική θητεία.
Ο συνταγματάρχης Ράφαου Παρτσέφκσι, ο οποίος επέβλεπε την εκπαίδευση, είπε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση για τους συμμετέχοντες ήταν να αποκομίσουν τα βασικά για το πώς να ανταποκρίνονται σε απειλές.
«Γνωρίζουμε τι συμβαίνει τώρα στην Ουκρανία και πιστεύω ότι η σημερινή εκπαίδευση σίγουρα θα τους βοηθήσει και μπορεί να είναι χρήσιμη στο μέλλον», είπε ο Παρτσέφκσι.
Πολίτες κάνουν σκοποβολή με στρατιωτικό τυφέκιο στο Στρατιωτικό Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας, Poland, May 11, 2024. (REUTERS/Kuba Stezycki)
Αναρωτιέται όμως κανείς, τι σημασία έχουν όλα αυτά, εφόσον όπως ισχυρίζονται οι δυτικοί και φυσικά οι Πολωνοί οι Ρώσοι κάνουν λόγο συνεχώς για χρήση πυρηνικών όπλων;
Μήπως η δημιουργία μια φιλοπολεμικής φρενίτιδας εξυπηρετεί κάποιους σκοπούς;
Μάλλον τα μαθήματα των πρώτων βοηθειών φαίνεται να είναι το πιο χρήσιμο κομμάτι τέτοιων σαββατοκύριακων.
Μη πληροφορίες από DW, TVP World, Pewresearch, Polskie Radio