Τρίτη 7 Μαΐου 2024

Νέα Έφεσος: Αναβίωσε το έθιμο της "Τσουκνίδας" και των Ιπποδρομιών ο Σύλλογος "ΤΟ ΣΤΟΥΠΙ" - ΦΩΤΟ


 Πιστοί στις παραδόσεις στα ήθη και τα έθιμα του χωριού μας, ο σύλλογος Αναβίωσε το πρωί της Δευτέρας 6 Μαΐου στο εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου Νέας Εφέσου ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στην εποχή της τουρκοκρατίας. Πρόκειται για τον «χορό της τσουκνίδας» που διοργάνωσε ο...  


 

πολιτιστικός σύλλογος Ν. Εφέσου «Το Στουπί» καθώς και το έθιμο των ιπποδρομιών του Αγίου Γεωργίου.

Το έθιμο αυτό βασίζεται σε αληθινά γεγονότα που συνέβαιναν στην περιοχή όταν το χωριό επόπτευαν οι Τούρκοι. Οι συνεννοήσεις για αγώνα και λευτεριά ήταν επικίνδυνες και τα μηνύματα δεν ήταν εύκολο να μεταφερθούν από στόμα σε στόμα. Οι Έλληνες όμως είχαν βρει τους δικούς τους διαύλους επικοινωνίας και τους δικούς τους κώδικες.

Σύμφωνα με την παράδοση, άνδρες και γυναίκες έβγαιναν στην πλατεία, τραγουδούσαν, χόρευαν και προσπαθούσαν να στείλουν μηνύματα μεταξύ τους χωρίς να τους παίρνουν χαμπάρι οι Τούρκοι.

Η πιο μεγάλη γυναίκα του χωριού κρατούσε στα χέρια της μια τσουκνίδα και χτυπούσε αδιακρίτως άνδρες και γυναίκες. Έτσι οι Έλληνες ξεγελούσαν τους Τούρκους ότι τάχα έπαιζαν και χοροπηδούσαν ενώ στην ουσία με το δικό τους τρόπο μετέδιδαν μεταξύ τους διάφορα μηνύματα. Ευχαριστούμε θερμά τον κ.Νίκο Δρέβελη, τον κ.Γιάννη Ζαμάνη, την κ.Χρύσα Μπατζογιάννη που ίππευσαν με τα άλογα τους, τον κ.Καλαϊτζη Αθανάσιο, την κ.Δριστά Χρυσαυγή, την εκπρόσωπο του κ.Κουλκουδίνα Σπύρου,τον π.Νικόλαο Δασιόπουλο και π.Δημητριο Ζορμπά,την κ.Δίμογλου Κωνσταντίνο, τον κ.Σακκούλα Πέτρο, κ.Μαχρέμη Γιώργο,τον κ.Τζιμόπουλο Παναγιώτη,τους τοπικούς συμβούλους το χωριού μας,την χοροδιδάσκαλο μας κ.Πριόνα Γιαννούλα, τον σύλλογο Πολιτιστικός Σύλλογος Κονταριώτισσας Πίερες, τον κ.Δημήτρη Ζιώγα, όλους τους χορευτές μικρούς και μεγάλους που αναβίωσαν το έθιμο.
 
 Ευχόμαστε σε ολους Χρόνια Πολλά, Χριστός Ανέστη και με το καλό να ανταμώσουμε στις θερινές εκδηλώσεις του συλλόγου μας.