Κυριακή 26 Μαΐου 2024

Σαν σήμερα


Σαν σήμερα 25-26 Μαΐου 1834 ο Θ. Κολοκοτρώνης και ο Δ.Πλαπούτας εισάγονται σε δίκη με την κατηγορία ότι παρασκεύαζαν εμφύλιο πόλεμο και ότι ενεργούσαν " επί σκοπώ καταργήσεως της Υψηλής Αντιβασιλείας, ήγουν επί σκοπώ καταργήσεως του καθεστώτος του πολιτεύματος ". 

 
Το δικαστήριο με πλειοψηφία μίας μόνο ψήφου ( μειοψηφισάντων του Προέδρου Α. Πολυζωΐδου και του Δικαστού Γ. Τερτσέτη) τους καταδίκασε εις Θάνατον.
Την επομένη ο Βασιλεύς Όθων την μετέτρεψε "εις 20ετή ειρκτήν".
Όταν ο Κολοκοτρώνης το πληροφορήθηκε είπε με τη γνωστή θυμοσοφία του:
" θα τον γελάσω τον Μεγαλειότατο, δεν θα ζήσω είκοσι χρόνια".
Με την ενηλικίωση του, ένα χρόνο μετά, ο Βασιλεύς Οθων, αναλαμβάνοντας επίσημα τα βασιλικά του καθήκοντα, θα απονείμει χάρη στους καταδικασθέντες και θα τιμήσει πολλαπλώς τον Γέρο του Μοριά. Θα τον αποκαταστήσει πλήρως σε τιμές και αξιώματα με τον βαθμό του Στρατηγού και την ανώτατη απ’ όλες τις τότε θέσεις της Πολιτείας, στη θέση του Συμβούλου Επικρατείας. Με τον ίδιο τρόπο θα αποκαταστήσει και τον γιό του Γενναίο Κολοκοτρώνη ο οποίος ήταν, όπως ο πατέρας του, στη δυσμένεια της Αντιβασιλείας. Ο Όθωνας θα τον κάνει υπασπιστή του και Υποστράτηγο. Eκείνος θα του μείνει πιστός ως ο τελευταίος του πρωθυπουργός και τέλος, συνοδεύοντας τον στην εξορία, θα παραμείνει αυτοεξόριστος για μικρό διάστημα στην Ιταλία. 
 
Β.Β.