Τετάρτη 8 Μαΐου 2024

Βάσει ποιου σχεδίου κόβονται εκατοντάδες δέντρα στα στρατόπεδα της χώρας;


Αυξάνονται οι καταγγελίες για την χωρίς μέτρο και όριο κοπή εκατοντάδων δέντρων σε στρατόπεδα σε όλη την Ελλάδα. Η αιτιολογία είναι ότι πρέπει να διανοιχτούν αντιπυρικές ζώνες γύρω από τα στρατόπεδα. Όμως... 

 
αυτό γίνεται χωρίς επιστημονικό σχεδιασμό, με οριζόντια μέτρα και στρατιωτικές εντολές του τύπου «αποφασίζομε και διατάσσομε».

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι το Στρατόπεδο Μακεδονομάχων Κοζάνης, για το οποίο η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης καταγγέλλει την κοπή δέντρων ΕΝΤΟΣ του Στρατοπέδου, ως ακατανόητη και απαράδεκτη.

Μετά την περσινή θλιβερή εικόνα με την πυρκαγιά που εξαπλώθηκε μέσα στο στρατόπεδο Αγχιάλου Μαγνησίας, το Υπουργείο Άμυνας φαίνεται να έχει περάσει στο άλλο άκρο, διατάσσοντας με την ανοχή (;) του ΥΠΕΝ και των δασικών υπηρεσιών τη μαζική κοπή δέντρων, άνευ ορίων και κριτηρίων. Ακόμα και στρατόπεδα μέσα σε πόλεις καλούνται εφαρμόσουν αυτή τη λογική («πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι!») πληγώνοντας τα αστικά δάση που συχνά συνορεύουν με τα στρατόπεδα και τα περιβάλλουν.

Ταυτόχρονα σε όλη την Ελλάδα, όπως και στην Κοζάνη, δόθηκαν εντολές (και ήδη άρχισαν να εκτελούνται) προκειμένου να δημιουργηθούν αντιπυρικές ζώνες περιμετρικά των στρατοπέδων πλάτους 100 μέτρων! Πρόκειται για μέτρο οριζόντιο και άκριτο, που δεν λαμβάνει υπόψη τις τοπικές ιδιαιτερότητες. Η εφαρμογή του θα έχει ως αποτέλεσμα να καταστραφούν πολύτιμοι πνεύμονες πρασίνου, ακόμα και πολύ κοντά στις πόλεις.

Η ανάγκη για σωστή προετοιμασία εν όψει της αντιπυρικής περιόδου απαιτεί σοβαρό σχεδιασμό για την προστασία του φυσικού κεφαλαίου, των οικισμών και φυσικά των αμυντικών υποδομών της χώρας. Όχι όμως με αψυχολόγητες κινήσεις πανικού και προχειρότητες που προκαλούν περισσότερο ζημιά παρά όφελος.

Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία το Υπουργείο Άμυνας, στη δικαιοδοσία του οποίου ανήκουν οι εκτάσεις των στρατοπέδων, έχει την «δυνατότητα» να προχωρήσει, μετά από σχετική άδεια των τοπικών δασαρχείων, στην κοπή δέντρων, επικαλούμενο λόγους προστασίας και επικινδυνότητας. Τα δασαρχεία, επειδή γνωρίζουν ότι το πράσινο των στρατοπέδων δεν υπάγεται στη δασική νομοθεσία, συνήθως δίνουν αυτές τις άδειες χωρίς να το «πολυσκεφτούν» και εγκρίνουν όλα όσα ζητούν οι διοικητές των στρατοπέδων. Όμως η λογική και η επιχείρηση «ξυρισμένα στρατόπεδα» είναι καταστροφική, ειδικά για τα στρατόπεδα μέσα και δίπλα σε πόλεις. Π.χ το στρατόπεδα Μακεδονομάχων βρίσκεται εντός της Κοζάνης, ενώ αποτελεί ώριμο και χρονίζον αίτημα της τοπικής κοινωνίας η παραχώρησή του στον Δήμο Κοζάνη για χρήσεις αναψυχής και αθλητισμού.

Στο στρατόπεδο Βέρση στην Άρτα κόπηκαν εκατοντάδες δέντρα περιμετρικά του προκαλώντας διαμαρτυρίες από πολίτες και αυτοδιοικητικούς της περιοχής. Επίσης στο Στρατόπεδο Προκοπίδη στο Δρυμό Θεσσαλονίκης έχει αποφασιστεί, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η κοπή 500 δέντρων εντός του στρατοπέδου, κυρίως πεύκων και ελάτων. Η κοπή θα επεκταθεί και περιφερειακά. Πληροφορίες αναφέρουν τέλος μαζικές κοπές στο στρατόπεδο Ράμναλη στο Λαγκαδά και στο Στρατόπεδο Κλεισάρη στις Σέρρες, όπου κομμένοι κορμοί δέντρων έχουν ήδη στοιβαχτεί στο μέσον του στρατοπέδου. Κι ενώ στις περιοχές αυτές είχαμε διαμαρτυρίες και δημοσιεύματα, στην Κοζάνη δεν υπήρξε καμιά θεσμική αντίδραση.

Ως ΚΟΣΜΟΣ καταγγέλλουμε την τακτική που οδηγεί στην κοπή δέντρων στα στρατόπεδα της χώρας χωρίς κανένα επιχειρησιακό σχεδιασμό. Καλούμε το Υπουργείο Άμυνας και το Υπουργείο Περιβάλλοντας να σταματήσουν την εφαρμογή μια οριζόντιας καταστροφικής πρακτικής που θυσιάζει χιλιάδες δέντρα εντός και περιμετρικά των στρατοπέδων. Πρέπει επιτέλους να υιοθετηθεί μια ορθολογική και επιστημονικά σχεδιασμένη πολιτική πυροπροστασίας και πρόληψης των πυρκαγιών.

Αν η απάντηση της κυβέρνησης στους κλιματικούς κινδύνους είναι η κοπή χιλιάδων δέντρων, τότε .. «ζήτω που καήκαμε»!

Ηλίας Παπαθεοδώρου 
Εκπρόσωπος Τύπου ΚΟΣΜΟΣ