Κυριακή 26 Μαΐου 2024

Tα φυλλώδη λαχανικά και κυρίως το μαρούλι, ευθύνονται για περισσότερες τροφικές δηλητηριάσεις


Ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο δημοσίευσαν στο Journal of Food Protection, μελέτη σχετικά με... 

 
την απόδοση, την επιβάρυνση και το οικονομικό κόστος των τροφιμογενών ασθενειών που σχετίζονται με τα φυλλώδη λαχανικά στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, όπως το μαρούλι, το σπανάκι και το λάχανο, καταναλώνονται ευρέως και αναγνωρίζονται ως σημαντική πηγή τροφιμογενών ασθενειών. Η μελέτη αυτή είχε ως στόχο να παράσχει ολοκληρωμένες εκτιμήσεις που να εστιάζουν ειδικά στην απόδοση και την επιβάρυνση των ασθενειών που σχετίζονται με τα φυλλώδη λαχανικά.

Η μελέτη συνδύασε δεδομένα από τρία μοντέλα απόδοσης με βάση τις επιδημίες με μοντέλα επίπτωσης ασθενειών και οικονομικού κόστους για την ανάπτυξη λεπτομερών εκτιμήσεων για τα φυλλώδη λαχανικά και τις υποκατηγορίες τους. Τα ευρήματα αποκαλύπτουν ότι στα φυλλώδη λαχανικά αποδίδεται έως και το 9,18% των τροφιμογενών ασθενειών που προκαλούνται από αναγνωρισμένα παθογόνα, με εκτιμώμενη ετήσια επίπτωση έως και 2,3 εκατομμύρια ασθένειες στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Επιπλέον, το οικονομικό κόστος αυτών των ασθενειών είναι σημαντικό και φτάνει τα 5,3 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Τα πιο συνηθισμένα παθογόνα που σχετίζονται με τα φυλλώδη λαχανικά περιλαμβάνουν τον νοροϊό, την Escherichia coli που παράγει τοξίνη Shiga (STEC), το καμπυλοβακτηρίδιο και τη μη τυφοειδή σαλμονέλα. Ανάμεσα στα φυλλώδη λαχανικά, το μαρούλι αντιπροσωπεύει το υψηλότερο ποσοστό κρουσμάτων, ασθενειών και κόστους.

Ειδικότερα, το μαρούλι romaine είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς σχεδόν το 20% των ασθενειών από Escherichia coli που παράγουν τοξίνη Shiga στις Ηνωμένες Πολιτείες συνδέονται με την κατανάλωση του. Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 12.496 ασθένειες και κόστος 325 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.

Γι’αυτό θα πρέπει να θυμάστε ότι για ασφαλή και χωρίς επιπτώσεις κατανάλωση μαρουλιού πρέπει να φυλάσσεται στο ψυγείο καθώς «σε θερμοκρασία δωματίου ή υψηλότερη, το E. coli αναπτύσσεται πολύ γρήγορα στο μαρούλι» σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις Urbana-Champaign ενώ πρέπει να πλένεται με άφθονο τρεχούμενο νερό. Πολλοί το μουλιάζουν σε νερό, αλλά αυτός ο τρόπος δεν είναι ιδανικός αφού, εάν μια μικρή περιοχή ενός φύλλου μαρουλιού (ή πολλά φύλλα) είναι μολυσμένη με βακτήρια και εμποτιστεί μαζί με άλλα φύλλα, τα βακτήρια μπορούν να εξαπλωθούν σε όλο το προϊόν.

Η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της αντιμετώπισης ζητημάτων ασφάλειας τροφίμων που σχετίζονται με τα φυλλώδη λαχανικά, δεδομένης της ευρείας κατανάλωσής τους και της σημαντικής συμβολής τους στις τροφιμογενείς ασθένειες και στην οικονομική επιβάρυνση. Επισημαίνει επίσης την ανάγκη για στοχευμένες παρεμβάσεις και ρυθμιστικά μέτρα για τον μετριασμό των κινδύνων που συνδέονται με την κατανάλωση φυλλώδους πράσινου.

Ενώ η μελέτη παρέχει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με την απόδοση και την επιβάρυνση των ασθενειών που σχετίζονται με τα φυλλώδη λαχανικά, αναγνωρίζει επίσης αρκετούς περιορισμούς. Σε αυτούς περιλαμβάνονται η εξάρτηση από εναλλασόμενα δεδομένα, η πιθανή υποεκτίμηση των ασθενειών και οι προκλήσεις στον εντοπισμό συγκεκριμένων συστατικών τροφίμων σε σύνθετα τρόφιμα.

Πηγή: cibum.gr