Τρίτη 25 Ιουνίου 2024

Και ξαφνικά… σενάρια για μείωση των Περιφερειών από 13 σε οκτώ!


Εν μέσω θέρους ανάβει αυτοδιοικητική φωτιά με σενάρια που φουντώνουν τις μέρες αυτές και θέλουν την μείωση των Περιφερειών της χώρας από 13 σε οκτώ πριν τις ερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ανάλογη προσπάθεια είχε γίνει...  

 
το 2007-2008 η οποία όμως είχε προκαλέσει τότε και έντονη αντιπαράθεση εντός της κυβέρνησης και των κορυφαίων υπουργών του Κώστα Καραμανλή.

Τώρα η μείωση των Περιφερειών της χώρας έρχεται στο προσκήνιο με δηλώσεις που έκανε η πρώην Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρ. Κράτσα, η οποία είναι διορισμένη από τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη στην Επιτροπή Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε αυτή την επιτροπή, σύμφωνα με τις δηλώσεις της, τέθηκε η εκκολαπτόμενη «διοικητική αλλαγή στις Περιφέρειες της Ελλάδας οι οποίες από 13 που είναι να γίνουν 8. Και αυτό θα γίνει μέχρι τις επόμενες περιφερειακές εκλογές»!

Σε μια τέτοια περίπτωση, ο χάρτης των νέων Περιφερειών θα “κουμπώσει” με τις σημερινές επτά Αποκεντρωμένες Διοικήσεις ή και με μερικές αλλαγές ενώ θα υπάρξει μια επιπρόσθετη Περιφέρεια μάλλον στην Β. Ελλάδα ώστε να γίνουν 8.

Σύμφωνα με την Ρόδη Κράτσα η σχετική συζήτηση για διοικητικές αλλαγές στις Περιφέρειες της χώρας ξεκίνησε, και μάλιστα έφερε σαν παράδειγμα της διάσπαση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, η οποία όπως είπε «θα διχοτομηθεί, με την Κέρκυρα και τη Λευκάδα να εντάσσονται στην Ήπειρο και την Κεφαλονιά και Ζάκυνθο στη Πελοπόννησο».

Πάντως η κ. Κράτσα ανέφερε ότι δεν πρόκειται για τελικές αποφάσεις, αλλά για συζητήσεις που γίνονται, χωρίς όμως να διευκρινίζεται ποια είναι η θέση της Ελλάδας στην επαπειλούμενη συρρίκνωση των περιφερειών. Και εν προκειμένω στην κατάργηση νησιωτικών περιφερειών.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι την τελική απόφαση για το αριθμό των Περιφερειών της κάθε χώρας, δεν την λαμβάνει όργανο της ΕΕ, αλλά οι κυβερνήσεις των κρατών μελών. Συνεπώς, αν και εφόσον θα ανοίξει το συγκεκριμένο θέμα, αφορά κυρίως την ελληνική κυβέρνηση, αν και σε μια τέτοια περίπτωση, οι αντιδράσεις από το χώρο της αυτοδιοίκησης θα είναι τεράστιες.

Οι δηλώσεις της πρώην Περιφερειάρχηξεσήκωσαν θύελλα διαμαρτυριών. Ειδικά στην Περιφέρεια των Ιονίων Νήσων όπου τα σενάρια διάσπασης με τη διοικητική μεταφορά των νησιών σε άλλες Περιφέρειες της χώρας έχουν πέσει και άλλες φορές στο τραπέζι. Παρά τις έντονες αντιδράσεις αυτοδιοικητικών στελεχών, πολιτικών κομμάτων αλλά και κατοίκων, έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι δεν υπήρξε καμιά επίσημη ανακοίνωση από την ΕΝΠΕ.

Επίσης πολλά ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι δεν υπήρξε καμιά αναφορά και από το υπουργείο Εσωτερικών για το θέμα που άνοιξε η κ. Κράτσα. Το καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο, έχει αφήσει ασχολίαστο ένα θέμα που εφόσον υλοποιηθεί αλλάζει ριζικά τον αυτοδιοικητικό και Περιφερειακό χάρτη της χώρας.
 
 epiruspost.gr