Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024

Σαν σήμερα 17 Ιουνίου: Το Άγαλμα της Ελευθερίας φτάνει στη Νέα Υόρκη – Ένα δώρο φιλίας από τους Γάλλους προς το λαό της Αμερικής


Σαν σήμερα το 1885, το Άγαλμα της Ελευθερίας, ένα δώρο φιλίας από το λαό της Γαλλίας προς το λαό της Αμερικής, φτάνει στο λιμάνι της Νέας Υόρκης.

Το άγαλμα είχε αποσυναρμολογηθεί...  

 
σε 350 κομμάτια και μεταφέρθηκε σε περισσότερα από 200 κιβώτια. Ο χαλκός και ο σίδηρος του αγάλματος επανασυναρμολογήθηκαν και παρουσιάστηκε την επόμενη χρονιά σε μια τελετή υπό την προεδρία του Προέδρου των ΗΠΑ, Γκρόβερ Κλίβελαντ.

Το άγαλμα της Ελευθερίας σχεδιάστηκε από τον Γάλλο γλύπτη Φρεντερίκ-Ογκύστ Μπαρτολντί, με τη βοήθεια του μηχανικού Γκυστάβ Άιφελ. Αρχικά προοριζόταν να ολοκληρωθεί το 1876, για την 100ή επέτειο της Αμερικανικής Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας, αλλά τελικά, ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 1884 στο Παρίσι και έφτασε στη Νέα Υόρκη το 1885.

Η επίσημη τελετή έγινε στις 28 Οκτωβρίου 1886. Το άγαλμα, που ήταν αρχικά χάλκινου χρώματος, σταδιακά απέκτησε την τρέχουσα πρασινογάλανη απόχρωσή του λόγω της πατίνας. Το Άγαλμα της Ελευθερίας έγινε φάρος ελπίδας για εκατομμύρια μετανάστες, μεταξύ των οποίων και αρκετών Ελλήνων, που εισήλθαν στις ΗΠΑ μέσω του Ellis Island. Σήμερα, παραμένει ένα από τα πιο διάσημα μνημεία της Αμερικής και συμβολίζει τη δημοκρατία και την ελευθερία.