Δευτέρα 3 Ιουνίου 2024

Ευρωεκλογές 2024: Υποψηφιότητα και προκλήσεις στην Ευρώπη και την Ελλάδα


Καθ. Παναγιώτης Δημόπουλος
Υποψήφιος Ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής

Σήμερα, οι προκλήσεις είναι πιθανώς μεγαλύτερες από ποτέ, σε σύγκριση με τις εμπειρίες της γενιάς μου. Αυτή... 

 
τη στιγμή αντιμετωπίζουμε μια περίοδο σημαντικής γεωπολιτικής αναταραχής, με επιπτώσεις στην οικονομία, την ενέργεια, την ασφάλεια και την καθημερινή μας ζωή. Ταυτόχρονα, καλούμαστε να αναλάβουμε την αντιμετώπιση της κλιματικής και περιβαλλοντικής κρίσης που έχει διαπεράσει τη ζωή μας, λόγω των ανθρώπινων επιλογών, οι οποίες θα επηρεάσουν την κοινωνικοπολιτική πρόοδο εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα.

Υπό το πρίσμα αυτών των συνθηκών, επέλεξα να συμβάλλω στην διαμόρφωση προτάσεων, λύσεων και πολιτικών συντασσόμενος με το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ υπήρξε ιστορικά και συνεχίζει να είναι το κόμμα που έχει αφιερωθεί στην ένωση όλων των θετικών δυνάμεων της κοινωνίας για αποτελεσματική εκπροσώπηση, τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το κόμμα έχει υποστεί μετασχηματισμό, όχι μόνο σε σχέση με τη δεκαετία του '80 και του '90, αλλά και τα τελευταία χρόνια. Η πολιτική μας ικανότητα ευθυγραμμίζεται σταθερά με τη σοσιαλδημοκρατία, αντλώντας από προηγούμενες εμπειρίες και την ανάπτυξη ηγετών, μελών και συμμάχων για τη μετασχηματιστική πρόοδο του έθνους.

Επί του παρόντος, αυτό το έργο είναι ιδιαίτερα δύσκολο, λόγω της κυριαρχίας των σύγχρονων εργαλείων επικοινωνίας και της προπαγάνδας στον πολιτικό λόγο. Ωστόσο, αν κάποιος εξετάσει τη δράση του ΠΑΣΟΚ αποκαλύπτει μια συνεπή δέσμευση για την αντιμετώπιση βασικών εθνικών ζητημάτων, όπως στην Ανώτατη Εκπαίδευση, την Πολιτική για το Περιβάλλον και το Κλίμα, την Εξωτερική Πολιτική και την Οικονομική και Κοινωνική Πολιτική.

Η τρέχουσα κατάσταση απαιτεί αυξημένη επαγρύπνηση, καθώς οι μεγάλοι γεωπολιτικοί παίκτες βρίσκονται όλοι αντιμέτωποι με κρίσιμες συγκυρίες για την επιβίωσή τους. Είναι επιτακτική ανάγκη η Ευρώπη να μην επιτρέψει να επανεμφανιστούν σκοτεινές φιγούρες της ιστορίας. Ο διαρκής ρόλος του ΠΑΣΟΚ παραμένει επικεντρωμένος στη διασφάλιση των εθνικών και ευρωπαϊκών επιτευγμάτων, στην προώθηση της προόδου και της ανάπτυξης και στην αποφυγή επικίνδυνων δρόμων και επιλογών.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν και άλλα, επείγοντα ζητήματα που χρήζουν προσοχής, προκαλώντας συζήτηση σχετικά με τις πολιτικές θέσεις και τη συμμετοχή των πολιτών. Αυτά περιλαμβάνουν (μεταξύ άλλων) την Κοινή Αγροτική Πολιτική, την Πρόληψη καταστροφών στα Δάση, καθώς και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της προσαρμογής του περιβάλλοντος, των υποδομών, της γεωργίας, των οικισμών και των πόλεων στην κλιματική αλλαγή. Οποιαδήποτε μικρή απόκλιση θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την μακρόχρονη πρόοδο στην ΕΕ, που περιλαμβάνει την ελεύθερη μετακίνηση, το εμπόριο και τις συναλλαγές, πρόοδος που έχει βελτιώσει σημαντικά την καθημερινή ζωή του Έλληνα πολίτη τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες.

Για τον αγώνα που θα δώσει κάθε ευρωβουλευτής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι πολίτες πρέπει να απαιτούν να σχεδιαστούν στρατηγικές λαμβάνοντας υπόψη τα ευρύτερα συμφέροντα της ΕΕ και της δικής τους χώρας, ως ξεχωριστό μέλος, καθώς και τα συγκεκριμένα τοπικά ζητήματα που θέτουν οι πολίτες μεμονωμένων περιοχών, ακόμη και στο επίπεδο των πόλεων και των χωριών. Πρέπει να σημειωθεί, και αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές τα τελευταία δύο χρόνια (αποδεικνύεται από τις μεγάλες φυσικές καταστροφές και τις αγροτικές διεκδικήσεις), ότι οι τοπικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα επικρατούν σχεδόν παρόμοιες σε όλες τις χώρες.

Αυτός είναι ένας παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη, όχι μόνο από τους πολιτικούς, αλλά και από τους πολίτες, διεκδικώντας μια Ευρώπη που να μπορεί να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις συλλογικά, ολοκληρωμένα και αποφασιστικά, παραμένοντας ταυτόχρονα μια Ενωμένη Ευρώπη!