Κυριακή 9 Ιουνίου 2024

Έκλεισαν οι κάλπες των Ευρωεκλογών 2024 στην Ελλάδα - Ξεκινά η καταμέτρηση


Έκλεισαν στις 19:00 οι κάλπες των Ευρωεκλογών 2024 και πλέον η αγωνία κορυφώνεται στα επιτελεία των κομμάτων, μέχρι να ανακοινωθεί η πρώτη ασφαλής εκτίμηση για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Όπως... 

 
είχε διαφανεί από το πρωί της Κυριακής (9/6), η αποχή ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής των Ευρωεκλογών 2024, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες, η δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση, αλλά και η χαλαρή ψήφος της ευρωκάλπης, ήταν οι παράγοντες που οδήγησαν αρκετό κόσμο στις παραλίες.

Πλέον, όλα τα βλέμματα πέφτουν στη διαδικασία της καταμέτρησης, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει.

Η ροή των αποτελεσμάτων αναμένεται να ξεκινήσει σε λίγη ώρα, αρχής γενομένης από τα μικρά εκλογικά τμήματα της επαρχίας, όπου οι συμμετέχοντες είναι λίγοι και η καταμέτρηση γίνεται γρήγορα.

Τι ώρα βγαίνουν τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών 2024

Σύμφωνα με τον Ηλία Γιαννίτσιο, διευθυντή έργου εκλογών της Singular Logic, γύρω στις 21:00 θα υπάρχει η πρώτη ασφαλής εικόνα τόσο για την πρωτιά όσο και για το ποια κόμματα θα έχουν καταφέρει να περάσουν το όριο του 3% και να εκλέξουν ευρωβουλευτή.

Περί τις 23:00 εκτιμάται ότι θα υπάρχει μια πρώτη εικόνα για την σταυροδοσία των συνολικά 1.168 υποψηφίων ευρωβουλευτών που είναι κατανεμημένοι σε 31 κόμματα και διεκδικούν τις 21 έδρες που αναλογούν στη χώρα μας.

Η γρήγορη έκδοση του πρώτου αποτελέσματος οφείλεται στο σύστημα ασφαλούς μετάδοσης SRT, μέσω του οποίου οι 18.617 δικαστικοί αντιπρόσωποι των ισάριθμων εκλογικών τμημάτων της χώρας θα μεταδώσουν το τελικό αποτέλεσμα του τμήματος τους άμεσα μέσω συσκευής τάμπλετ που θα παραλάβουν το Σάββατο. Παράλληλα θα στείλουν το αποτέλεσμα και μέσω του ειδικού εντύπου (τηλεγράφημα), όπως συμβαίνει ανελλιπώς από τις εκλογές του 1981.

Πηγή: iEidiseis.gr