Κυριακή 16 Ιουνίου 2024

Το τυρί προτείνουν οι διατροφολόγοι για αδυνάτισμα


Υπάρχει ένα τυρί που οι διατροφολόγοι το προτείνουν ακόμα και για απώλεια βάρους. Πρόκειται... 

 
για την παρμεζάνα, που όσο απροσδόκητο και αν ακούγεται, έχει πολλά οφέλη για τη διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής, όπως επιβεβαιώνουν πολλές έρευνες.

Η παρμεζάνα είναι ο σύμμαχος για μια υγιεινή διατροφή

Η παρμεζάνα είναι ένα τυρί που περιέχει μόνο τρία υλικά, γάλα, πυτιά και αλάτι, το οποίο συμβαίνει σπάνια καθώς τα περισσότερα τυριά περιέχουν συντηρητικά. “Πρόκειται για ένα τυρί που συστήνεται να συμπεριλαμβάνεται σε μια διατροφή, καθώς έχει υψηλή διατροφική αξία που μας προσφέρει την απαραίτητη ενέργεια για την καλή λειτουργία του οργανισμού. Επιπλέον η παρμεζάνα συμβάλλει στο χτίσιμο των μυών. Όταν προσπαθούμε να υιοθετήσουμε ένα πιο υγιεινό διατροφολόγιο, είναι προτιμότερο να καταναλώνουμε φυσικές τροφές όπως η παρμεζάνα, εξηγεί η Marta Garay, αισθητικός ιατρός με εξειδίκευση στη διατροφή από το Pedro Jaén group.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο που όταν ρωτήσαμε αρκετούς διατροφολόγους για υγιεινές συνταγές διατροφής για ένα ελαφρύ δείπνο, όλοι πρότειναν και την παρμεζάνα, για παράδειγμα μέσα σε μια σαλάτα με ρόκα. Η Marta Garay επισημαίνει την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη (ιδανική και για όσους δεν καταναλώνουν κρέας), αλλά και τα οφέλη της όταν πρόκειται για ρύθμιση του βάρους και της πείνας. “Η παρμεζάνα σε μικρές ποσότητες μπορεί να αποτελέσει και το κατάλληλο σνακ για να καταπολεμήσετε την πείνα μέσα στην ημέρα”.

Μια καλή εναλλακτική για έξτρα γεύση


Η ψυχοδιατροφολόγος Itziar Digon τονίζει πως η παρμεζάνα χαρίζει έξτρα γεύση ακόμα και στο πιο συνηθισμένο πιάτο όπως μια πράσινη σαλάτα, αρκεί να χρησιμοποιείται σε μικρές ποσότητες.

Για καλό ανοσοποιητικό σύστημα


Το τυρί περιέχει σελήνιο, ένα θρεπτικό συστατικό που θωρακίζει το ανοσοποιητικό σύστημα. Πολλές μελέτες το χαρακτηρίζουν μια σημαντική πηγή ασβεστίου που βοηθά στην υγεία των οστών και ρυθμίζει την πίεση του αίματος, ενώ το τυρί έχει και αντιοξειδωτικές ιδιότητες χαρίζοντας υγιές δέρμα και λαμπερά μαλλιά.

Όχι στις θερμίδες


Ακόμα και όταν θέλουμε να χάσουμε βάρος, είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε πως δεν πρέπει να αποκλείουμε τροφές από την διατροφή μας. Είναι σημαντικό να απολαμβάνουμε το φαγητό και να μην εστιάζουμε στις θερμίδες. Άλλωστε πολλές τροφές έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες αλλά περιέχουν σάκχαρα και συντηρητικά, σε αντίθεση με το τυρί που μπορεί να έχει περισσότερα λιπαρά αλλά και υψηλή διατροφική αξία.

Ιδέες για υγιεινά πιάτα


Προσθέστε την παρμεζάνα σε flakes στις σαλάτες ή σε μια υγιεινή ομελέτα αλλά και σε μια σούπα λαχανικών.

πηγή: vogue.gr