Σάββατο 8 Ιουνίου 2024

Ποια βιταμίνη βοηθάει στον ύπνο

 

Όσοι ενδιαφέρονται για τις βιταμίνες που βοηθούν στον ύπνο θα πρέπει να λάβουν υπόψιν τους ταυτόχρονα και την γενικότερη κατάσταση της υγείας τους.

Η έρευνα δείχνει ότι ...  


 

οι βιταμίνες C και D αλλά και οι βιταμίνες Β μπορεί να είναι απαραίτητες για τη διατήρηση υγιών προτύπων ύπνου. Οι βιταμίνες Ε, Α και Κ μπορεί να παίζουν μικρότερο ρόλο αλλά δεν θα πρέπει να παραβλέπονται.

Βιταμίνη D

Πιο γνωστή για τη συμβολή της στην υγεία των οστών, η βιταμίνη D εμπλέκεται επίσης σε περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν τον κύκλο ύπνου-εγρήγορσης. Ο οργανισμός δημιουργεί το μεγαλύτερο μέρος της βιταμίνης D ως απόκριση στο ηλιακό φως.

Λόγω της σύνδεσής της με το φως της ημέρας, η βιταμίνη D μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του χρόνου ύπνου και πιστεύεται ότι επηρεάζει άμεσα τα επίπεδα της μελατονίνης, της ορμόνης του ύπνου. Η βιταμίνη D μπορεί επίσης να εμπλέκεται στη ρύθμιση άλλων γονιδίων και ουσιών που επηρεάζουν τον κύκλο ύπνου-εγρήγορσης.

Βιταμίνες Β

Οι βιταμίνες Β, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Β3, Β6, Β9 και Β12, μπορούν να επηρεάσουν άμεσα ή έμμεσα τις ορμόνες του ύπνου. Επιπλέον, τα άτομα με ανεπάρκεια σε βιταμίνη Β1 ή βιταμίνη Β2 μπορεί να παρατηρήσουν κόπωση και προβλήματα ύπνου, μεταξύ άλλων συμπτωμάτων.

Η βιταμίνη Β12 εμπλέκεται στη διαδικασία δημιουργίας μελατονίνης, της ορμόνης που βοηθά στον έλεγχο του ύπνου. Η προκαταρκτική έρευνα δείχνει ότι η έλλειψη βιταμίνης Β12 μπορεί να συνδέεται με σύντομο ύπνο, προβλήματα ύπνου και υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η βιταμίνη Β6 μπορεί να ωφελήσει άτομα με αϋπνία. Τα συμπληρώματα βιταμίνης Β6 μπορούν επίσης να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου και να μειώσουν τα συμπτώματα του συνδρόμου ανήσυχων ποδιών, μιας διαταραχής ύπνου που μπορεί να κρατήσει τους ανθρώπους σε εγρήγορση.

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι ένα αντιοξειδωτικό που βοηθά στην αντιμετώπιση του οξειδωτικού στρες. Το οξειδωτικό στρες εμφανίζεται όταν συσσωρεύονται ασταθή μόρια στο σώμα, προκαλώντας δυνητικά βλάβη σε υγιή κύτταρα και ιστούς.

Ο κακός ύπνος μπορεί να συμβάλει σε υψηλότερα επίπεδα οξειδωτικού στρες και το πολύ οξειδωτικό στρες μπορεί επίσης να επιδεινώσει τα προβλήματα ύπνου.

Τα αντιοξειδωτικά, όπως η βιταμίνη C, μπορεί να βοηθήσουν στον έλεγχο των επιπέδων οξειδωτικού στρες και με τη σειρά τους, τα βέλτιστα επίπεδα οξειδωτικού στρες προάγουν τον υγιή ύπνο.

Τα συμπτώματα ορισμένων διαταραχών ύπνου μπορεί επίσης να είναι χειρότερα σε άτομα με υψηλά επίπεδα οξειδωτικού στρες. Αυτές οι διαταραχές περιλαμβάνουν το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών και την αποφρακτική άπνοια ύπνου, μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από κενά στην αναπνοή.

Βιταμίνη Ε

Πρόσφατες μελέτες έχουν συνδέσει την ανεπάρκεια βιταμίνης Ε με τον σύντομο ύπνο, αν και δεν είναι σαφές εάν τα συμπληρώματα συμβάλλουν στην αύξηση της διάρκειας του ύπνου. Η βιταμίνη Ε μπορεί επίσης να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου λόγω της δράσης της ως αντιοξειδωτικό.

Η βιταμίνη Ε μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της νυχτερινής εφίδρωσης για άτομα που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση, η οποία συχνά προκαλεί διαταραχές στον ύπνο. Τα συμπληρώματα που περιέχουν βιταμίνες C και Ε έχει επίσης βρεθεί ότι βελτιώνουν τα συμπτώματα του συνδρόμου ανήσυχων ποδιών και της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου.

Βιταμίνη Α

Η βιταμίνη Α και οι σχετικές ενώσεις βοηθούν στην ανίχνευση φωτός στο μάτι. Ως αποτέλεσμα, η βιταμίνη Α μπορεί να συμβάλει στη ρύθμιση του κύκλου ύπνου-εγρήγορσης, με επιπτώσεις στον χρόνο ύπνου, στη διάρκεια του ύπνου και στην ποιότητα του ύπνου.

Τα άτομα που καταναλώνουν λιγότερη βιταμίνη Α και σχετικές ενώσεις τείνουν να μην κοιμούνται. Τα συμπληρώματα μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση υγιών επιπέδων βιταμίνης Α, αν και αυτά τα συμπληρώματα μπορεί να είναι επιβλαβή.

Βιταμίνη Κ

Μελέτες έχουν συνδέσει τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Κ με τον σύντομο ύπνο και την κακή ποιότητα ύπνου. Η χαμηλή βιταμίνη Κ μπορεί επίσης να συνυπάρχει με την κατάθλιψη και το οξειδωτικό στρες, τα οποία και τα δύο μπορούν να επηρεάσουν τον ύπνο.

Πάντως, εάν έχετε προβλήματα ύπνου πριν προχωρήσετε σε οποιαδήποτε θεραπεία είναι καλό να μιλήσετε πρώτα με τον γιατρό σας.


Πηγή: healthstat.gr