Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024

Η διατροφή που μειώνει το φούσκωμα


Το φούσκωμα στην κοιλιά, γνωστό και ως μετεωρισμός ή τυμπανισμός, είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο που μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες. Το άγχος, το κάπνισμα, η καθιστική ζωή αλλά και κάποιες τροφές... 

 
που προκαλούν αέρια όπως είναι το μπρόκολο, το λάχανο, τα όσπρια, τα φρούτα (π.χ. μήλα, αχλάδια), τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα λιπαρά ή τηγανητά φαγητά, τα τεχνητά γλυκαντικά, τα ανθρακούχα αναψυκτικά.

Επίσης φούσκωμα στη κοιλιά μπορεί να προκαλέσουν κάποιες δυσανεξίες στα τρόφιμα: όπως δυσανεξία στη λακτόζη (γάλα), δυσανεξία στη γλουτένη (σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη), FODMAPs (ζάχαρη, αλκοόλη πολυόλων). Τέλος η γρήγορη κατανάλωση φαγητού και η κατάποση αέρα μαζί με το φαγητό μπορεί να οδηγήσει σε φούσκωμα.

Σίγουρα θα έχεις διαβάσει ότι οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου. Πράγματι, η επαρκής καθημερινή πρόσληψή τους έχει πολλαπλά οφέλη και μπορεί να ανακουφίσει από το φούσκωμα. Ωστόσο, εάν έχεις ευερέθιστο έντερο η κατανάλωση φυτικών ινών μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα αυξάνοντας τον κοιλιακό πόνο, το φούσκωμα και τη διάταση.

Τι να φας σήμερα για να μειώσεις το φούσκωμα

Πρωινό

Δημητριακά και φρούτα: 1 φλιτζάνια δημητριακά με 4 γραμμ. φυτικές ίνες με 1 φλιτζ. άπαχο γάλα και σέρβιρε με 1 φλιτζάνι πεπόνι.

Σνακ

1 βραστό αβγό με μία φέτα ψωμιού ολικής αλέσεως.

Μεσημεριανό

Μία χορταστική χωριάτικη σαλάτα.

Σνακ

½ πίτα ολικής αλέσεως με ¼ φλιτζ. χούμους.

Δείπνο

Κοτόπουλο με μανιτάρια πορτομπέλο: Αφαίρεσε τα κοτσάνια από τα μανιτάρια και γέμισέ τα με 120 γρ. ψιλοκομμένο στήθος κοτόπουλο, ½ φλιτζ. σάλτσα ντομάτας και 30 γρ. τριμμένο τυρί τσένταρ. Ψήσε τα για 30 λεπτά στους 180ο C.

Επιδόρπιο

½ φλιτζ. παγωτό βανίλια με χαμηλά λιπαρά.

Το μενού είναι ενδεικτικό, για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας που έχει ως σύμπτωμα το φούσκωμα της κοιλιάς απευθύνσου στο γιατρό ή στον διαιτολόγο.

Πηγή: harpersbazaar.gr