Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ: Αγαπητοί εκλογείς- ψηφοφόροι των κομμάτων της Δημοκρατικής Παράταξης στην Πιερία,


Τα τελικά αποτελέσματα των Ευρωεκλογών 2024 για τα κόμματα της δημοκρατικής παράταξης στην Ελλάδα είναι:

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ 14,9%
ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ 12,8%
ΚΚΕ 9,3%
ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 3,4%
ΜεΡΑ25 2,5%
ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ 2,5%
ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ 1,45%
ΚΟΣΜΟΣ 1,08%

Είναι σαφές ότι το εκλογικό σώμα μετά από τις δύο διαδοχικές εθνικές εκλογές τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2023 και τις Ευρωεκλογές του 2024 προσδιορίζει με σαφήνεια με την ψήφο του και με όποιες αναγωγές στο ποσοστό της αποχής την δυναμική των κομμάτων που μας ενδιαφέρουν στο σημείωμα αυτό. Ενας σαφής προσδιορισμός που δείχνει, ότι κάθε κόμμα από αυτά καλύπτει με επάρκεια ένα συγκεκριμένο και περιορισμένο τμήμα του εκλογικού σώματος στα πλαίσια των ποσοστών που αναφέρονται παραπάνω χωρίς όμως προοπτική για σημαντικές και ουσιαστικές ανατροπές. Μια αναγωγή αυτών των διαπιστώσεων στην πλειοψηφία των πολιτών, στην κοινωνία των πολλών, των εργαζομένων, των αγροτών, των μεσαίων στρωμάτων, της νεολαίας επιβεβαιώνει με ακόμη μεγαλύτερη σαφήνεια τον προαναφερθέντα προσδιορισμό της δυναμικής των κομμάτων και μας οδηγεί στην διαπίστωση ότι κανένα από τα κόμματα αυτά δεν είναι σε θέση να «παίξει» τον ρόλο του σημείου αναφοράς της κοινωνικής πλειοψηφίας, για συλλογική πολιτική έκφραση και διεκδίκηση λύσεων που να αμβλύνουν και να καταργούν τις συνέπειες των πολιτικών που εφαρμόζονται ή διαγγέλλονται από τα κόμματα δεξιών – συντηρητικών πολιτικών και ταυτόχρονα να δημιουργούνται προϋποθέσεις δίκαιης ανάπτυξης με ισονομία, δικαιοσύνη, κατάργηση των ανισοτήτων … Παρά τις αντιφάσεις, παρά την ποικιλία των κοινωνικών και πολιτικών προσεγγίσεων και παρά τις διαφορετικές επιλογές που έγιναν ή και γίνονται ακόμη από τα διαφορετικά αυτά κόμματα, ο χώρος αυτός αποτελεί ένα σύνολο με πολλά κοινά κοινωνικά χαρακτηριστικά.

Το ερώτημα που αναδεικνύεται και που χρήζει απάντηση, παραμένει. Τι κάνουμε? Μένουμε στις διαπιστώσεις αυτές και παρακολουθούμε τις εξελίξεις? Περιμένουμε από τις ηγεσίες αυτών των κομμάτων που η κοινωνία έχει ξεπεράσει να πάρουν πειστικές πρωτοβουλίες ή οφείλουμε εμείς «οι πολλοί» μια σαφή απάντηση στους εαυτούς μας για το σήμερα και για το αύριο.
Δεν θέλω να αδικήσω την πρωτοβουλία των δύο στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, του Τεμπονέρα και Κοτσακά ή των Ραγκούση, Ζαχαριάδη, Θεοχαρόπουλου, Γεροβαβασίλη ή τις αντίστοιχες δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ όπως του ζζΚωνσταντινόπουλου, του Γερουλάνου, του Καστσνίδη κα. Πρόκειται για θετικές εκπλήξεις, όπως και οι δειλές αναφορές με σχετικά υπονοούμενα άλλων στελεχών από όλο το φάσμα των κομμάτων που αναφερόμαστε. Είναι σημαντικές και χρήσιμες όλες οι κινήσεις σε όλα τα επίπεδα, όμως οι κινήσεις αυτές αφήνουν ανοιχτό τον κίνδυνο να περιοριστούν σε επίπεδο κορυφής, σε απλή συγκόλληση με ότι αυτό συνεπάγεται σε θέματα λειτουργίας και αποτελεσματικότητας. Υπάρχει η ανάλογη εμπειρία της ίδρυσης του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ πριν από περισσότερα από 30 χρόνια που χρειάστηκε να μετεξελιχτεί από άθροισμα κομμάτων και ομάδων σε ενιαίο κόμμα για να καταφέρει να επεξεργαστεί, να προτείνει εναλλακτική κυβερνητική πρόταση, να εμπνεύσει, να πείσει και να κυβερνήσει. Θα πρέπει αυτές οι πρωτοβουλίες και διεργασίες να είναι αμφίδρομες και σε σχέση με διεργασίες στην κοινωνία, στην βάση και προφανώς δεν θα περιορίζονται μόνο στην οργανωμένη βάση των κομμάτων. Σε άλλη εξέλιξη θα μιλάμε απλά για ένα δυσλειτουργικό, πιθανότατα αναποτελεσματικό και εύθραυστο εκλογικό και μόνο μηχανισμό. Τα προβλήματα θα συσσωρεύονται και οι λύσεις θα καθυστερούν. Η κριτική ανασκόπηση της πείρας μας είναι χρήσιμη και συμβάλλει στην αποφυγή ίδιων λαθών. Βέβαια τα προαναφερθέντα στελέχη αναφέρονται κυρίως στο συντονισμό των τριών κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και Νέα Αριστερά. Αναμένουμε και παρακολουθούμε με ενδιαφέρον την συνέχεια.

Θα ήταν ευχής έργο αν όλοι μας, εμείς οι οργανωμένοι και μη οργανωμένοι σε κόμματα που αναζητούμε τον κοινό βηματισμό της δημοκρατικής παράταξης, που θεωρούμε αναγκαία την πολιτική ενότητα, την συλλογική έκφραση και δράση να υπερβούμε τους εαυτούς μας, τις αναστολές μας, τις επιφυλάξεις μας, τις ψευδαισθήσεις της απόλυτης και μοναδικής αλήθειας, ξεπερνώντας και εντάσσοντας το «εγώ» στο «εμείς». Δεν πρόκειται απλώς για ένα σύνθημα, είναι πεποίθηση, είναι προδιάθεση. Είναι ανάγκη να αναζωογονηθεί και να ενισχυθεί η αίσθηση ευθύνης των δημοκρατικών, προοδευτικών πολιτών. Να ξεφύγουμε από το «σλόγκαν» που μας επέβαλε η ιδεολογική επιδρομή της κυρίαρχης άποψης του «δεν γίνεται τίποτα», του «όλοι το ίδιο είναι» αρκεί να τα έχουμε «καλά» με κάποιο «παραγοντίσκο» που θα μας «κτυπάει» την πλάτη, θα «φροντίζει» για εμάς και θα μας «λύνει» τα προβλήματα με το αζημίωτο και στα πλαίσια της επικρατούσας ρουσφετολογικής λογικής και συμπεριφοράς.
Να ενεργοποιηθούμε και να προσελκύσουμε τους πολίτες να ασκήσουν ενεργητική, εποικοδομητική δράση ώστε να αλλάξει η κατάσταση του πολιτικού χώρου της δημοκρατικής παράταξης, να ξεπεράσουμε την αποτελμάτωση, να εξουδετερώσουμε μηχανισμούς τροχοπέδησης. Εχουμε να ξεφορτωθούμε πολλές ξεπερασμένες μορφές επικοινωνίας, συνεννόησης και δράσης, που συνδέονται και με την τάση να εξαπολύονται ιδεολογικές καμπάνιες και μεγαλόστομες ανοησίες. Τα κόμματα να κάνουν την δουλειά τους όπως την καταλαβαίνουν και τελικά θα συνταχθούν, θα στηρίξουν και θα στηριχτούν στο πολιτικό κίνημα των πολλών που μπορεί να ζωντανέψει με πολύμορφους τρόπους, με κοινές - συλλογικές αλλά και με μεμονωμένες πρωτοβουλίες , που θα αναδεικνύει τις ανάγκες της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας σε όλα τα επίπεδα και πλευρές, που θα προτείνει και θα διεκδικεί παρεμβάσεις και λύσεις για οτιδήποτε αφορά την καθημερινότητα μας και το μέλλον μας. 

Οι ανοιχτές Ομάδες Πρωτοβουλίας Πολιτών (μια δοκιμασμένη και αποτελεσματική επιλογή συντονισμού δράσεων στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες) για την πολιτική ενότητα και την συλλογική πολιτική έκφραση των δημοκρατικών, προοδευτικών πολιτών με ανοιχτές και απλές διαδικασίες μπορούν να είναι τα κύτταρα του πολιτικού κινήματος που αναφέραμε παραπάνω.
 
ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ