Κυριακή 30 Ιουνίου 2024

Ψαλίδες στο σπίτι το μπαλκόνι και την αυλή: Πώς να τις κρατήσετε μακριά


Με την ζέστη γεμίζουν τα σπίτια, η αυλές, και τα μπαλκόνια ψαλίδες. Οι ψαλίδες είναι επικίνδυνα έντομα, μιας και το τσίμπημα τους προκαλεί οξύ πόνο και πρήξιμο. Δείτε στο άρθρο που ακολουθεί πως να απαλλαγείτε και να τις κρατήσετε μακριά.
 
Τα...  

 
Δερμάπτερα (Dermaptera) αποτελούν μια τάξη εντόμων. Με κοινό όνομα λέγονται ψαλίδες. Η τάξη περιλαμβάνει παγκοσμίως επί 1800 είδη. Στην Ευρώπη αναφέρονται 83 είδη, στην Ελλάδα 17. Το κοινό όνομα προέρχεται από το ζεύγος εξαρτημάτων στην οπίσθια άκρη του σώματος, που στα κοινά είδη μοιάζει κάπως με ψαλίδι. Οι ψαλίδες μπαίνουν στους χώρους μας από τα ανοίγματα όπως μπαλκόνια και εξωτερικές πόρτες. Στο σπίτι τις συναντάμε στο μπάνιο όπως και σε σκοτεινά μέρη και γωνίες αλλά ακόμα και μέσα στις ντουλάπες μας.

Λίγα λόγια για την ψαλίδα

Οι ψαλίδες είναι συνήθως μικρά έντομα, με μήκος από 5 έως 25 χιλιοστά. Χαρακτηρίζονται από τις χαρακτηριστικές τους κεραίες που μοιάζουν με λαβίδες, οι οποίες προεξέχουν από το άκρο της κοιλιάς τους. Οι ψαλίδες είναι γενικά νυκτόβιες και τρέφονται με διάφορα υλικά, όπως φυτά, έντομα και αποσυντιθέμενη ύλη. Μπορούν να πετάξουν, αν και τα περισσότερα είδη δεν έχουν φτερά.

Οι ψαλίδες βρίσκονται συνήθως σε υγρά ή υγρά περιβάλλοντα, όπως κάτω από πέτρες, σε φυλλώματα ή στο χώμα. Είναι επίσης γνωστό ότι αναζητούν καταφύγιο σε ανθρώπινες κατοικίες, ιδίως κατά τη διάρκεια κρύου καιρού ή ξηρασίας. Αν και οι ψαλίδες θεωρούνται συχνά παράσιτα λόγω της εμφάνισης και της συμπεριφοράς τους, μπορεί να είναι ωφέλιμοι σε ορισμένες περιπτώσεις. Για παράδειγμα, είναι φυσικοί θηρευτές αφίδων, ακάρεων και άλλων μικρών εντόμων που μπορούν να βλάψουν καλλιέργειες και κήπους.

Οι ψαλίδες διαθέτουν μια μοναδική μέθοδο άμυνας που περιλαμβάνει την έκκριση ενός δύσοσμου υγρού από τους κοιλιακούς αδένες τους. Αυτό το υγρό χρησιμοποιείται για την αποτροπή αρπακτικών και άλλων εντόμων που μπορεί να τα απειλήσουν. Οι ψαλίδες είναι επίσης γνωστό ότι χρησιμοποιούν τις κεραίες τους για την άμυνα, χρησιμοποιώντας τα για να πιάνονται από αρπακτικά ή άλλα έντομα.

Παρά τη φήμη τους ως παράσιτα, οι ψαλίδες δεν αποτελούν σημαντική απειλή για τον άνθρωπο. Αν και είναι ικανά να τσιμπήσουν με τα κερατάκια τους, τα δαγκώματα τους δεν είναι δηλητηριώδη και γενικά δεν προκαλούν σοβαρές βλάβες. Εάν αντιμετωπίζετε προσβολή από ψαλίδες στο σπίτι σας, υπάρχουν διάφορες μέθοδοι ελέγχου που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, όπως η απομάκρυνση των πηγών τροφής και νερού τους, η σφράγιση ρωγμών και σχισμών και η χρήση εντομοκτόνων εάν είναι απαραίτητο.

Εν κατακλείδι, οι ψαλίδες είναι ένα μοναδικό και ενδιαφέρον είδος εντόμου που μπορεί να βρεθεί σε διάφορα μέρη του κόσμου. Ενώ μπορεί να θεωρούνται παράσιτα από ορισμένους, μπορούν επίσης να είναι ωφέλιμα σε ορισμένες περιπτώσεις, ιδίως στον έλεγχο των πληθυσμών άλλων εντόμων. Με την κατανόηση της συμπεριφοράς και του ενδιαιτήματός τους, μπορούμε να συνυπάρξουμε καλύτερα με αυτά τα συναρπαστικά πλάσματα.

Ψαλίδες στο σπίτι αντιμετώπιση

Οι ψαλίδες τρέφονται με βλάστηση και άλλα φυτά και είναι περισσότερο ενοχλητικές στον κήπο, παρά μέσα στην οικία σας, αν και μπορεί να τις βρείτε σε ξύλινες επιφάνειες. Τρίψτε σε σκόνη μερικά φύλλα δάφνης και σκορπίστε τη στα σημεία που υποπτεύεστε ότι κάνουν την είσοδό τους. Επιπλέον, για την αντιμετώπιση των ψαλίδων στο σπίτι σας, παραθέτουμε τους παρακάτω γενικούς κανόνες:
  • Αποθηκεύστε τα τρόφιμα σε δοχεία ή σφραγισμένες πλαστικές σακούλες.
  • Καθαρίστε τις επιφάνειές σας και μην αφήνετε ψίχουλα και υπολείμματα τροφών.
  • Καθαρίστε καλά τα ψυγεία και τις ηλεκτρικές κουζίνες.
  • Διατηρείτε τα απορρίμματα σε κλειστούς κάδους.
  • Μη στοιβάζετε βρόμικα ρούχα.
  • Μην αφήνετε υγρά σε νεροχύτες ή σε δοχεία κατά την διάρκεια της νύχτας.

πηγή: daddy-cool.gr