Κυριακή 23 Ιουνίου 2024

Το καταραμένο νησί της Ιταλίας και η ανατριχιαστική ιστορία που κουβαλάει


Η πανέμορφη αλλά καταραμένη Gaiola 

Έξω από τον κόλπο της Νάπολης, στην Ιταλία υπάρχει ένα μικρό, απίστευτης φυσικής ομορφιάς και γραφικό νησάκι, το... 


 

Gaiola. Χωρίζεται σε δυο μέρη που ενώνονται από μια γέφυρα, ενώ αποτελεί πόλο έλξης ήδη από τα Ρωμαϊκά χρόνια καθώς εκεί υπήρχε ένας ναός προς τιμήν της θεάς Αφροδίτης. Μέχρι και σήμερα οι επισκέπτες μπορούν να δουν τα ερείπια, που μαρτυρούν το παρελθόν του νησιού.

Μάλιστα, ο σπουδαίος ποιητής Βιργίλιος λέγεται πως είχε ιδιαίτερη αδυναμία στο νησί και συνήθιζε να διδάσκει εκεί τους μαθητές του. Ωστόσο, το νησί σήμερα είναι εγκαταλελειμμένο και πολλοί ντόπιοι αρνούνται να το πλησιάσουν επειδή φοβούνται ότι θα γίνουν το επόμενο θύμα της κατάρας που το συνοδεύει εδώ και χρόνια.




Η κατάρα για το Gaiola λέγεται ότι ξεκίνησε τη δεκαετία του 1800 όταν ένας ερημίτης, γνωστός ως Il Mago ή The Wizard έζησε στο νησί. Απομονωμένος από την κοινότητα, εκτός από την περιστασιακή επαφή του με τον τοπικό ψαρά για τις απαραίτητες προμήθειες, ο Il Mago έζησε μια μοναχική ζωή, οπότε δεν υπήρχε κανείς να δώσει μια εξήγηση όταν εκείνος απλώς εξαφανίστηκε εν μία νυκτί αφήνοντας πίσω του κανένα ίχνος.



Επόμενος κάτοικος του Gaiola ήταν ο Luigi de Negri, ο οποίος ανακατασκεύασε την πολυτελή βίλα που εξακολουθεί να δεσπόζει στο νησί μέχρι σήμερα. Ωστόσο, λίγο μετά υπέστη τεράστια οικονομική καταστροφή. Το 1911, ο καπετάνιος Gaspare Albenga οδηγούσε το πλοίο του γύρω από το νησί, όταν έπεσε σε βράχια και πνίγηκε. Ορισμένες πηγές, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι η ιστορία ήταν ακόμη πιο δραματική και ότι το πλοίο του δεν βυθίστηκε, αλλά στην πραγματικότητα εξαφανίστηκε, μαζί με τον ίδιο τον καπετάνιο.



Περισσότερη ατυχία, ωστόσο, ακολούθησε τη δεκαετία του 1920 όταν ο Ελβετός ιδιοκτήτης της βίλας, Χανς Μπράουν, δολοφονήθηκε και το σώμα του ανακαλύφθηκε τυλιγμένο σε κουβέρτα μέσα στο σπίτι του. Η σύζυγός του πνίγηκε στη θάλασσα λίγο μετά, ενώ ο επόμενος ιδιοκτήτης έπαθε καρδιακή προσβολή και ένας άλλος αυτοκτόνησε στο ψυχιατρείο.

Και οι δυστυχίες που υπέστησαν οι πιο σύγχρονοι κάτοικοι της βίλας, δεν σταμάτησαν εκεί. Ένας από αυτούς και ο Gianni Agnelli, ο επικεφαλής της Fiat, ο οποίος μετέτρεψε την ιταλική εταιρεία σε παγκόσμια φίρμα και έγινε ο πλουσιότερος άντρας της Ιταλίας στην κατηγορία του. Παρά την επιτυχία του, ο Agnelli βίωσε πολλές προσωπικές δυσκολίες στη ζωή του. Το σώμα του γιου του βρέθηκε κάτω από μια γέφυρα με υπόνοιες αυτοκτονίας, ενώ ο ανιψιός του πέθανε από μια σπάνια μορφή καρκίνου σε ηλικία μόλις 33 ετών.



Ο δισεκατομμυριούχος μεγιστάνας John Paul Getty ήταν το επόμενο υψηλού προφίλ πρόσωπο που συνδέεται με το νησί. Το 1973 η μαφία της Καλαβρίας, γνωστή ως «Ndrangheta, απήγαγε τον εγγονό του, με τους απαγωγείς να του στέλνουν τελικά το κομμένο αυτί του αγοριού στο νησί, ωθώντας τον Getty να παραδώσει σχεδόν 3 εκατομμύρια δολάρια για την ασφαλή επιστροφή του.

Σήμερα το νησί αποτελεί μέρος του υποβρύχιου πάρκου Gaiola, μιας προστατευόμενης θαλάσσιας περιοχής που ανήκει στην περιοχή της Καμπανίας. Όσοι είναι αρκετά γενναίοι για να αγνοήσουν την κατάρα μπορούν να φτάσουν στο νησί με μια μικρή βουτιά από την ηπειρωτική χώρα.