Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024

Οι Σκοπιανοί προκαλούν και η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα


Ορκίστηκε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Χριστιάν Μιτσκόσκι και στην ομιλία του αναφέρθηκε μεν σε “Βόρεια Μακεδονία”, αλλά στην συνέντευξη του στα τοπικά ΜΜΕ αναφέρθηκε στην χώρα του ως “Μακεδονία”. Αργότερα...  


 

ο δικός μας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετριτης δήλωσε από το Λουξεμβούργο πως αυτό συνιστά κατάφορη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών, που προβλέπει ενιαία ονομασία για όλες τις χρήσεις. 

Ο Μιτσκοσκι απάντησε λέγοντας πως ο Γεραπετριτης είτε δεν γνωρίζει την Συμφωνία, είτε δεν την αντιλαμβάνεται, αλλά τι να εννοεί; Υπάρχουν σημεία που δεν γνωρίζουμε. 

Ο Γεραπετριτης αρκέστηκε να υπενθυμίσει πως πρέπει να υιοθετήσουν, οι Σκοπιανοί, το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αυτό τους νοιάζει, το κεκτημένο των Σκοπίων και όχι τα ελληνικά συμφέροντα. Επίσης είπε πως το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρώπη περνά μέσα από την Ελλάδα. Ναι το είδαμε και με την Αλβανία. 

Η απορία είναι η εξής: εάν τα πράγματα είναι όπως τα λέει ο Γεραπετριτης και παραβιάζεται μονομερώς η Συμφωνία, τότε γιατί εμείς δεν την καταγγέλλουμε, αφού θέλουν να χρησιμοποιούν άλλη ονομασία στο εσωτερικό και άλλη στο εξωτερικό. 

Με την ανοχή μας δημιουργείται μία νέα γενιά Σκοπιανών που πιστεύουν πως είναι “Μακεδόνες” και αυτό θα το βρούμε μπροστά μας στο μέλλον.

elkosmos.gr