Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024

Υπουργοί και βουλευτές σε νευρική κρίση περιμένοντας να χτυπήσει το κινητό τους

 
 
 Πάνω από το κινητό τους τηλέφωνο βρίσκονται υπουργοί και βουλευτές τις τελευταίες μέρες καθώς η κατάσταση νευρικής κρίσης για όλους εντείνεται μετά την απόφαση του πρωθυπουργού να προχωρήσει σε ανασχηματισμό του Υπουργικού Συμβουλίου.

Κανείς ... 


 

δεν ξέρει με βεβαιότητα πότε τελικά θα εκδηλωθεί η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού και όλοι αναρωτιούνται τι είδος Υπουργικό Συμβούλιο θα είναι το αυριανό καθώς πολλοί υπουργοί συμμετέχουν χωρίς να ξέρουν εάν θα διατηρήσουν την καρέκλα τους και τις επόμενες μέρες.

Γι’ αυτό και έχει ενταθεί η φημολογία για πιθανότητα ανασχηματισμού ακόμα και σήμερα ή για αναβολή του αυριανού Υπουργικού Συμβουλίου. Βουλευτές ελπίζουν ότι το κινητό τους θα χτυπήσει για να ενημερωθούν ότι αναλαμβάνουν θέση υφυπουργού. Υπουργοί ελπίζουν ότι το κινητό που θα χτυπήσει θα έχει καλές ειδήσεις για την παραμονή τους στο υπουργείο ή για την μετάθεση τους σε ένα άλλο υπουργείο.

Βέβαια υπάρχουν οι σίγουροι που δεν έχουν άγχος, αλλά και εκείνοι που έχουν μάθει ήδη την απόφασή του κ. Μητσοτάκη και όπως λένε πληροφορίες μαζεύουν τα πράγματα τους από υπουργικά γραφεία.

Ονόματα δίνουν και παίρνουν τις τελευταίες μέρες χωρίς κανένας να είναι απόλυτα βέβαιος αφού τις αποφάσεις του ο πρωθυπουργός τις έχει εκμυστηρευθεί σε ελάχιστα άτομα και αυτές επιπροσθέτως δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί.

Θα έχει και γεωγραφικό προσανατολισμό ο ανασχηματισμός; Θα βρίσκονται δηλαδή στο Υπουργικό Συμβούλιο πρόσωπα που εκπροσωπούν γεωγραφικές περιφέρειες που μέχρι τώρα δεν υπήρχαν στο σχεδιασμό και στις οποίες η Νέα Δημοκρατία σημειώσει σημαντική πτώση στις ευρωεκλογές; Η σταθερή απάντηση των συνεργατών του πρωθυπουργού είναι όχι, ωστόσο δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει τους αριθμούς και τα ποσοστά που ο πρωθυπουργός έχει ήδη στα χέρια του για το πως πήγε η Νέα Δημοκρατία σε κάθε περιφέρεια.

Θα έχει ιδεολογικό πρόσημο ο ανασχηματισμός

Η συζήτηση για το αν η Νέα Δημοκρατία έχασε προς τα δεξιά ή προς το κέντρο συνεχίζεται αμείωτη στο εσωτερικό του κόμματος και πολλές φορές οι απόψεις διίστανται.

Παρά τις μόνο 54.000 ψήφους που πήραν επιπλέον τα κόμματα στα δεξιά της Nέας Δημοκρατίας στην Πειραιώς εκτιμούν ότι στο σπίτι και στην παραλία δεν έμειναν μόνο κεντρώοι ψηφοφόροι αλλά και παραδοσιακοί νεοδημοκράτες που ήθελαν να στείλουν μήνυμα ότι δεν είναι δεδομένοι και ότι το κόμμα βαδίζει σε λάθος πορεία


Πάντως συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούν ότι ο ανασχηματισμός πρέπει να έχει το πρόσημο της αποτελεσματικότητας, της επίλυσης των προβλημάτων της καθημερινότητας και της γενναιότητας να τρέξουν αλλαγές και μεταρρυθμίσεις χωρίς να υπολογίστεί πρόσκαιρο πολιτικό κόστος.

Πάντως αυτό που όλοι εκτιμούν είναι πως μετά τα αποτελέσματα στο παιχνίδι πρέπει να μπουν και νέα πρόσωπα από την κοινοβουλευτική ομάδα αλλά και έμπειροι πολιτικοί προκειμένου να αποκατασταθεί η επικοινωνία και η συνοχή της παράταξης.

Τα ονόματα που ακούγονται τις τελευταίες ώρες είτε για την θέση υφυπουργών είτε για την θέση υπουργών ανάμεσα σε άλλους είναι αυτά των Τάκη Θεοδωρικάκου, Νότη Μηταράκης, Κώστας Τσιάρα, Νίκου Παναγιωτόπουλου, Θάνου Πλεύρη, Αγγελου Συρίγου.

Ακόμα ακούγονται και πρόσωπα που δεν έχουν μέχρι τώρα αξιοποιηθεί σε ένα υπουργικό χαρτοφυλάκιο όπως του Μακαρίου Λαζαρίδη, του Ευριπίδη Στυλιανίδη, του Χρήστου Κέλα αλλά και των Κώστα Κατσαφάδου, Κώστα Καραγκούνη, Τάσου Χατζηβασιλείου.


topontiki.