Κυριακή 30 Ιουνίου 2024

Γκρίνια και ονοματολογία στη ΝΔ για το πρόσωπο του ΠτΔ


«Είναι νωρίς ακόμα»
 
Μπορεί το Μέγαρο Μαξίμου να θεωρεί τη συζήτηση για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας πρόωρη αλλά και προσβλητική προς το πρόσωπο της νυν Προέδρου Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ωστόσο η ονοματολογία άνοιξε στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

 
Κυβερνητικά στελέχη τόνιζαν ότι ο τρόπος που άνοιξε το θέμα ήταν τουλάχιστον άκομψος και προσέθεταν ότι με τόσα εθνικά θέματα ανοικτά δεν μπορεί να δέχεται βολές ο συγκεκριμένος θεσμός.

«Δεν είναι ωφέλιμο 6 μήνες και περισσότερο να συζητάμε για τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας. Όταν έρθει η ώρα θα κάνουμε τη σοβαρή αυτή συζήτηση. Και είναι προσβλητικό να ανοίγει τέτοια συζήτηση όταν αφορά το πρόσωπο της Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να λέει ότι θέλει αλλά δεν είναι η ώρα του», είπε όταν ρωτήθηκε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακόμα και αν δεν απάντησε ευθέως όσες φορές ρωτήθηκε για το αν θα επαναπροτείνει την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, είχε μιλήσει ιδιαίτερα θετικά για το πρόσωπο της Προέδρου: «Έχω καλή σχέση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ασκεί καλά τα καθήκοντά της. Μένω σε αυτό. Νομίζω ότι μπορείτε να βγάλετε τα συμπεράσματά σας από αυτά που είπα».

Ωστόσο, αυτό μπορεί να αλλάξει μετά το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. Οι περισσότεροι βουλευτές της ΝΔ τηρούν στάση αναμονής αλλά αρκετοί είναι εκείνοι που ενοχλήθηκαν όταν μετά την ψήφιση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών η Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραβρέθηκε σε δείπνο για τα επινίκια.

Τα πρόσωπα που διακινούνται

Σύμφωνα με πληροφορίες τουλάχιστον 30 γαλάζιοι βουλευτές θεωρούν ότι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να είναι από τα σπλάχνα της ΝΔ και κάποιοι εξ αυτών το είπαν ανοικτά στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Η ονοματολογία καλά κρατεί και τα πρόσωπα που διακινούνται είναι αυτό του νυν προέδρου της Βουλής, Κωνσταντίνου Τασούλα, του πρώην πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμμένου αλλά κυρίως του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, το όνομα του οποίου για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα δεν συζητείται για πρώτη φορά, καθώς στο παρελθόν και ο Αλέξης Τσίπρας φερόταν να είναι πρόθυμος να στηρίξει αυτή την επιλογή.

Από πολλούς μέσα στη γαλάζια παράταξη η υποψηφιότητα του πρώην πρωθυπουργού θα λειτουργούσε λυτρωτικά για τη δεξιά βάση της ΝΔ καθώς θεωρείται ότι γύρισε την πλάτη στο κόμμα στις ευρωεκλογές μετά τη στροφή στο κέντρο. Πάντως, αυτό που επισημαίνουν από το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας δεν θα χρησιμοποιηθεί για την εξυπηρέτηση μικροκομματικών σκοπιμοτήτων. «Αυτά δεν ταιριάζουν στην παράταξή μας», έλεγαν με νόημα.

Υπενθυμίζεται ότι με την τελευταία συνταγματική αναθεώρηση, αποσυνδέθηκε η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές. Επίσης, πλέον δεν απαιτείται ευρεία πλειοψηφία, αλλά 151 θετικές ψήφοι για την εκλογή.