Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024

Το ειδυλλιακό νησί του Μπέργκμαν που εμπνεύστηκε τα αριστουργήματά του



Βλέποντας τις εικόνες, καταλαβαίνεις γιατί ο κορυφαίος σκηνοθέτης λάτρεψε αυτό το μέρος

Ο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν δεν χρειάζεται συστάσεις. Σουηδός σκηνοθέτης και σεναριογράφος, από... 


 

τις πλέον εμβληματικές και σπουδαίες προσωπικότητες του παγκοσμίου κινηματογράφου και δεν υπάρχει κάποιος – θέλουμε να πιστεύουμε – που δεν έχει δει έστω ένα από τα αριστουργήματά του.

Ωστόσο, αυτό που δεν γνωρίζουν πολλοί, είναι το μέρος, όπου ο σπουδαίος σκηνοθέτης εμπνεύστηκε και κατόπιν γύρισε κάποιες από τις κλασικές ταινίες του. Και αυτό δεν είναι άλλο από το νησί Φόρε της Σουηδίας, στο οποίο ο Μπέργκμαν έζησε για 40 ολόκληρα χρόνια, μέχρι τον θάνατό του το 2007. Το ειδυλλιακό αυτό μέρος αποτέλεσε το ησυχαστήριό του και είναι τόσο ταυτισμένο με τον κορυφαίο σκηνοθέτη που όλοι το αποκαλούν «το νησάκι του Μπέργκμαν».






Βρίσκεται βορειοανατολικά του Γκότλαντ, του μεγαλύτερου νησιού της χώρας, και είναι προέκτασή του. Έπεσε στην αντίληψη του Μπέργκμαν το 1960, όταν έκανε το ρεπεράζ για το «Μέσα από τον σπασμένο καθρέφτη». Η επαφή του με το μέρος ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά, με αποτέλεσμα να το επιλέξει ως μόνιμη κατοικία του, χτίζοντας εκεί ένα ολόκληρο σύμπλεγμα σπιτιών, για να μπορεί να φιλοξενεί φίλους του καλλιτέχνες.




Στο Φόρε γύρισε την «Περσόνα» (1966), την «Ντροπή» (1968), τη μίνι τηλεοπτική σειρά (που μόνταρε και σε ταινία) «Σκηνές από έναν γάμο» (1973), καθώς και δύο ντοκιμαντέρ που αφιέρωσε στο νησί προκειμένου να εμποδίσει με τον τρόπο του τη μετανάστευση των νέων στις μεγάλες πόλεις.

Το νησί αποτελεί δημοφιλή προορισμό τα καλοκαίρια. Διαθέτει αμμώδεις παραλίες, ενώ τα λιβάδια και τα δάση προσδίδουν μία άγρια ομορφιά στο μέρος. Αν προσθέσουμε και τα ξύλινα σπιτάκια, τότε μπορούμε να καταλάβουμε γιατί ο Μπέργκμαν λάτρεψε το Φόρε. Ωστόσο, το σημείο που απολάμβανε περισσότερο βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού και είναι οι πέτρινες κολώνες που υψώνονται στη θάλασσα δημιουργώντας ένα απίστευτο σκηνικό.




Το συγκρότημα κατοικιών του Μπέργκαμν είναι κατοικήσιμο και είναι γνωστό ως Bergman Estate, ενώ στο νησί βρίσκεται και ο τάφος του σκηνοθέτη.