Κυριακή 30 Ιουνίου 2024

Γαλλία: Συμμαχία ακροαριστεράς με Μακρόν – Ο Μελανσόν θα στηρίξει βουλευτές του κόμματος του Μακρόν στον β’ γύρο


Θα αποσύρει τους βουλευτές του σε κάθε περιφέρεια όπου κατέλαβαν την τρίτη θέση
 
Ο ακροαριστερός κομμουνιστής Ζαν-Λυκ Μελανσόν, προτίθεται να αποσύρει τους υποψηφίους του στο δεύτερο γύρο των εκλογών σε περιφέρειες όπου κατέλαβαν... 

 
την τρίτη θέση, αν υπάρχει πιθανότητα εκλογής βουλευτή από την «Εθνική Συσπείρωση».

Αυτή η κίνηση δείχνει την προθυμία του να υποστηρίξει τους υποψηφίους της «Αναγέννησης» του Εμανουέλ Μακρόν, σε περίπτωση που οι δικοί του υποψήφιοι του «Νέου Λαϊκού Μετώπου» βρεθούν στην τρίτη θέση.

Αντίστοιχη απόφαση ανακοίνωσε και ο σύμμαχος του Μακρόν, Εντουάρ Φιλίπ, επικεφαλής της κεντροδεξιάς παράταξης «Ορίζοντες», σηματοδοτώντας έτσι τη στήριξή του προς τους βουλευτές του «Νέου Λαϊκού Μετώπου» προκειμένου να αποτραπεί η εκλογή δεξιών υποψηφίων.

Σύμφωνα με το γαλλικό εκλογικό σύστημα, σε όποια περιφέρεια δεν έχει εκλεγεί βουλευτής με 50% και πάνω, περνάνε στον τρίτο γύρο όσοι υποψήφιοι πήραν 12,5% και πάνω στον πρώτο γύρο.

Όπως δήλωσε ο Ζαν Λυκ Μελανσόν, αμέσως μετά την ανακοίνωση των έξιτ πολ, το κόμμα του θα αποσύρει από το δεύτερο γύρο τους υποψήφιούς του που έχουν έρθει τρίτοι, εφόσον υπάρχει κίνδυνος να εκλεγεί υποψήφιος της «Εθνικής Συσπείρωσης» της Μαρίν Λεπέν.

«Θα αποσύρουμε την υποψηφιότητά μας, όπου κι αν είναι, όποιες κι αν είναι οι συνθήκες». Ούτε μία ψήφος παραπάνω, ούτε μία έδρα παραπάνω για το RN -τόνισε. Οι οδηγίες μας είναι σαφείς, οι οδηγίες μας είναι απλές».

Το ίδιο είπε και ο Olivier Faure, ο Πρώτος Γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, δήλωσε: «Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα ιστορικό σκορ που μας υποχρεώνει. Για πρώτη φορά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η δεξιά μπορεί να κυβερνήσει».   
 
pronews.gr