Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024

Άννα Μάνη: «Επενδύουμε στο μέλλον του Ολύμπου ως πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης και πολιτιστικής κληρονομιάς»


Η Υφυπουργός Ανάπτυξης στην τοποθέτησή της στην Υποεπιτροπή Ορεινών Περιοχών της Βουλής, ανέδειξε τις πρωτοβουλίες και τα έργα της Κυβέρνησης για την ανάπτυξη και ανάδειξη του Ολύμπου.

Συγκεκριμένα, τις χρηματοδοτήσεις της Κυβέρνησης μέσω...  


 

του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, ενός ταμείου στη δημιουργία του οποίου πρωτοστάτησε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

1. Πρόγραμμα Antinero για την προστασία του φυσικού πλούτου του Ολύμπου, με χρηματοδότηση άνω των 8 εκατομμυρίων ευρώ για τα έτη 2022-2024.

2. Τα επιδοτούμενα έργα αναβάθμισης, ανάδειξης και αντιπλημμυρικής προστασίας του σπουδαίου αρχαιολογικού χώρου του Δίου, με συνολικό προϋπολογισμό άνω των 4,5 εκατομμυρίων ευρώ.

3. Τα προγράμματα αναβάθμισης ορειβατικών καταφυγίων και χιονοδρομικών κέντρων, με προϋπολογισμό άνω των 54 εκατομμυρίων ευρώ.

4. Την υπό έγκριση μελέτη για τη βελτίωση της βατότητας, συντήρηση και σήμανση επτά ορειβατικών διαδρομών και του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4, με προϋπολογισμό 1,2 εκατομμυρίων ευρώ.

Η Υφυπουργός Ανάπτυξης εξήρε, επίσης το σημαντικό έργο της Διεύθυνσης Δασών Πιερίας στην επιτυχή εφαρμογή των δράσεων προστασίας και αναβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος του Ολύμπου, καθώς και την καθοριστική υπαγωγή των Διευθύνσεων Δασών όλης της χώρας στο Υπουργείο Περιβάλλοντος το 2021.

Η κα Μάνη επισήμανε τη σημασία της ισόρροπης ανάπτυξης των ορεινών περιοχών για την εθνική οικονομία, την κοινωνική συνοχή και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

«Η Ελλάδα, με το μοναδικό της ανάγλυφο, προσφέρει ευκαιρίες για ανάπτυξη σε περιοχές με ανεκτίμητους πόρους που πρέπει να αξιοποιηθούν με σεβασμό και σύνεση. Η ανάπτυξη αυτών των περιοχών συμβάλλει στη διατήρηση της πληθυσμιακής ισορροπίας, στην ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας και στην προστασία των φυσικών και πολιτιστικών πόρων», σημείωσε.

Συνεχίζοντας, τόνισε: «Η Κυβέρνηση, υπό την καθοδήγηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, εργάζεται μεθοδικά ώστε οι ορεινοί όγκοι της πατρίδας μας να αξιοποιηθούν με σεβασμό στο περιβάλλον και να διασυνδεθούν με την οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία των τοπικών κοινωνιών. Για να πετύχουμε αυτό που αποτελεί αδιαπραγμάτευτο στόχο μας: τη δίκαιη ανάπτυξη για όλους».

Κλείνοντας, η Υφυπουργός κάλεσε όλους να επισκεφτούν τη γη των Ολύμπιων Θεών και των Πιερίδων Μουσών, καθώς και τα ξακουστά Πιέρια Όρη, που προσφέρουν εξαιρετικές πεζοπορικές διαδρομές και ευκαιρίες για εναλλακτικό τουρισμό καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.