Κυριακή 16 Ιουνίου 2024

Πέντε πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα σου όταν τρως μήλα κάθε μέρα



Τα μήλα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και υγιεινά φρούτα που μπορείς να εντάξεις στην καθημερινή διατροφή σου. Είναι...
 
 
πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία.

Ακολουθούν 5 πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα σου, όταν τα μήλα μπαίνουν στην καθημερινή σου διατροφή.



Παρέχεις στον οργανισμό σου απαραίτητα, θρεπτικά συστατικά

Τα μήλα είναι γεμάτα με βιταμίνες και μέταλλα που είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της καλής υγείας. Ένα μεσαίο μήλο (περίπου 182 γραμμάρια) περιέχει: 


95 θερμίδες.
25 γραμμάρια υδατανθράκων.
4 γραμμάρια φυτικών ινών.
14% της ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης C.
6% της ημερήσιας πρόσληψης καλίου.
Μικρές ποσότητες βιταμινών Α και Κ.

Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, ενώ η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την παραγωγή κολλαγόνου.

Θωρακίζεις την υγεία της καρδιάς σου


Η καθημερινή κατανάλωση μήλων, έχει συνδεθεί με τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας. Τα μήλα περιέχουν φυτικές ίνες, κυρίως πηκτίνη, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης (κακής χοληστερόλης).

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν μήλα τακτικά, έχουν 20% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις. Επιπλέον, τα μήλα περιέχουν φλαβονοειδή, τα οποία έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Υποστηρίζεις την πεπτική σου υγεία


Τα μήλα είναι πλούσια σε διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες, που είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Οι διαλυτές ίνες, όπως η πηκτίνη, βοηθούν στη βελτίωση της πέψης και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.

Οι αδιάλυτες ίνες βοηθούν στην κινητικότητα του εντέρου και στη διατήρηση της υγείας του πεπτικού συστήματος. Η κατανάλωση μήλων μπορεί επίσης να ενισχύσει την ανάπτυξη καλών βακτηρίων στο έντερο, βελτιώνοντας έτσι τη συνολική υγεία του πεπτικού συστήματος.

Μειώνεις του κίνδυνο για διαβήτη Τύπου 2


Ένας ακόμα καλός λόγος για να καταναλώνεις κάθε μέρα μήλα; Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες των μήλων μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν ένα ή περισσότερα μήλα την ημέρα έχουν 28% χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με εκείνους που δεν καταναλώνουν μήλα.

Η υψηλή περιεκτικότητα των μήλων σε φυτικές ίνες βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, κάτι που είναι κρίσιμο για την πρόληψη και τη διαχείριση του διαβήτη.

Καταναλώνοντας μήλα καθημερινά μπορείς να χάσεις βάρος


Τα μήλα είναι ένα εξαιρετικό σνακ για όσους προσπαθούν να χάσουν βάρος ή να διατηρήσουν το βάρος τους. Οι φυτικές ίνες και το νερό, που περιέχουν τα μήλα, συμβάλλουν στο αίσθημα κορεσμού, μειώνοντας έτσι την ανάγκη για περαιτέρω κατανάλωση τροφής. Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μήλων πριν από τα γεύματα, μπορεί να μειώσει την πρόσληψη θερμίδων και να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.

Ένα μήλο την μέρα…

Η κατανάλωση μήλων κάθε μέρα μπορεί να προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την υγεία, από την ενίσχυση της καρδιαγγειακής υγείας και την υποστήριξη της πέψης, μέχρι τη μείωση του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2 και την υποστήριξη της απώλειας βάρους. Με πλούσια περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες, τα μήλα αποτελούν μια ιδανική προσθήκη στην καθημερινή διατροφή.

Εντάσσοντας τα μήλα στην καθημερινή διατροφή σου, μπορείς να βελτιώσεις σημαντικά την υγεία σου και να απολαύσεις ένα νόστιμο και υγιεινό σνακ. Η έρευνα συνεχίζει να υποστηρίζει τα πολλά οφέλη αυτού του «ταπεινού», αλλά super φρούτου, επιβεβαιώνοντας το περίφημο ρητό «ένα μήλο την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα».

πηγή: ladylike.gr