Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024

Μην ανοίγετε το κλιματιστικό μόλις μπείτε στο αυτοκίνητo – Τι λέει ειδικός


Καθώς η χώρα παλεύει με την άνοδο των καλοκαιρινών θερμοκρασιών και τους περιστασιακούς καύσωνες σε ορισμένα μέρη της χώρας, οι ιδιοκτήτες και... 

 
οι χρήστες οχημάτων έχουν μπει σε μια περιστασιακή ρουτίνα να ανοίγουν το κλιματιστικό αμέσως μόλις μπουν στο αυτοκίνητό τους. Σε μια προσπάθεια να αναζητήσουν ανάσα από την αφόρητη ζέστη, δεν συνειδητοποιούν τη ζημιά που προκαλούν στην υγεία των πνευμόνων τους. 

Το Indianexpress.com μίλησε με έναν κλινικό εμπειρογνώμονα και έμαθε γιατί δεν συνιστάται να ανοίγετε το κλιματιστικό αμέσως μόλις μπαίνετε στο αυτοκίνητο και τι μπορεί να γίνει αντ’ αυτού.

«Όταν παρκάρετε το αυτοκίνητό σας έξω, κάτω από τον ήλιο και μπαίνετε μέσα μετά από λίγο, η αποπνικτική ζέστη μπορεί να σας ωθήσει να ενεργοποιήσετε αμέσως το κλιματιστικό. Ως γιατρός, θα σας συνιστούσα να μην το κάνετε αυτό. Η θερμοκρασία στο εσωτερικό του αυτοκινήτου σας είναι υψηλότερη από την κανονική θερμοκρασία των πνευμόνων (και του σώματός σας) και αυτό μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα στους πνεύμονές σας» εξηγεί ο Δρ Basavaraj Kumbar, ιατρός Γενικής Ιατρικής, στο Aster Whitefield Hospital.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αν έχετε, δε, ευαισθησία και αλλεργία στη σκόνη, αυτό είναι μια τεράστια κόκκινη σημαία.

Ο Δρ Kumbar σας συμβουλεύει να κατεβάσετε τα παράθυρα του αυτοκινήτου σας και να περιμένετε 5 λεπτά για να αφήσετε τη θερμοκρασία στο εσωτερικό να κρυώσει και να επανέλθει στο φυσιολογικό. Στη συνέχεια, μπορείτε να ενεργοποιήσετε το κλιματιστικό.

«Ο αέρας στο εσωτερικό του αυτοκινήτου δεν είναι μόνο ξηρός αλλά και γεμάτος σκόνη» αναφέρει ο ίδιος. Εάν οι αεραγωγοί του κλιματιστικού δεν καθαρίζονται τακτικά, αυξάνονται οι πιθανότητες συσσώρευσης σκόνης και όταν μπαίνετε στο όχημά σας, μπορεί να σας χτυπήσει μια έντονη μυρωδιά.

Η μακροχρόνια έκθεση σε τέτοιο μολυσμένο αέρα μπορεί να οδηγήσει σε βραχυπρόθεσμα προβλήματα όπως φτέρνισμα, αλλεργίες, ξηρότητα στη μύτη και το λαιμό και μακροπρόθεσμα προβλήματα, όπως άσθμα και βρογχίτιδα.

Σύμφωνα με τον Δρ Kumbar, η ποιότητα του αέρα στο εσωτερικό ενός οχήματος εξαρτάται επίσης από τη μάρκα του αυτοκινήτου που χρησιμοποιείτε. Κάποια οχήματα διαθέτουν καθαρότερους αεραγωγούς και τεχνολογίες απώθησης της σκόνης, ωστόσο τα συνηθισμένα μοντέλα φέρουν τον κίνδυνο απελευθέρωσης χημικών ουσιών μόλις ενεργοποιηθεί το κλιματιστικό.

Για να μην θέσετε λοιπόν σε κίνδυνο την υγεία των πνευμόνων σας, βεβαιωθείτε ότι οι αεραγωγοί του οχήματός σας καθαρίζονται τακτικά.

Πηγή: oloygeia.gr