1. Λάδι ευκαλύπτου με λεμόνι

Το λάδι ευκαλύπτου με λεμόνι είναι ένα από τα πιο γνωστά φυσικά απωθητικά. Μελέτες έχουν δείξει ότι ένα μείγμα που περιείχε 32% λάδι ευκαλύπτου με λεμόνι προσέφερε πάνω από 95% προστασία για 3 ώρες.

DIY: Μπορείτε να δημιουργήσετε το δικό σας μείγμα με 1 μέρος λάδι ευκαλύπτου με λεμόνι και 10 μέρη λάδι ηλιοτρόπιου ή witch hazel. Αποφύγετε τη χρήση του μείγματος σε παιδιά κάτω των 3 ετών.

2. Λεβάντα

Τα άνθη λεβάντας παράγουν ένα αρωματικό λάδι που μπορεί να απωθήσει τα κουνούπια.

DIY: Θρυμματίστε τα άνθη και εφαρμόστε το λάδι σε περιοχές του σώματος που είναι ευαίσθητες στα τσιμπήματα, όπως οι αστράγαλοι και τα χέρια.

3. Λάδι κανέλας

Το λάδι κανέλας μπορεί να σκοτώσει τα αυγά των κουνουπιών και να λειτουργήσει ως απωθητικό για τα ενήλικα κουνούπια, ειδικά για το κουνούπι τίγρης της Ασίας.

DIY: Για να φτιάξετε ένα διάλυμα, ανακατέψτε 1/4 κουταλάκι του γλυκού λάδι με κάθε 120 ml νερού. Ψεκάστε το διάλυμα στο δέρμα, τα ρούχα, αλλά και στο χώρο του σπιτιού.

4. Λάδι θυμαριού

Το λάδι θυμαριού είναι εξαιρετικό για την απώθηση των κουνουπιών. Μελέτες έχουν δείξει πως προσφέρει 91% προστασία όταν εφαρμόζεται στο δέρμα.

DIY: Για να φτιάξετε ένα σπρέι, ανακατέψτε 5 σταγόνες λάδι θυμαριού με 60 ml νερού.

5. Λάδι μαγιοβότανου (Nepeta parnassica)

Το λάδι από το φυτό αυτό μπορεί να απωθήσει τα κουνούπια αποτελεσματικά για 2 έως 3 ώρες. Μελέτες έχουν δείξει πως το μαγιοβότανο είναι 10 φορές πιο αποτελεσματικό στην απώθηση των κουνουπιών από το DEET, την βασική ουσία των κοινών εντομοαπωθητικών.

6. Λάδι σόγιας

Τα προϊόντα με βάση τη σόγια, μπορούν να προσφέρουν μακροχρόνια προστασία από τα κουνούπια.

DIY: Προσθέστε λίγο λάδι λεμονόχορτου στο λάδι σόγιας για καλύτερα αποτελέσματα.

7. Σιτρονέλα

Η σιτρονέλα είναι ένα κοινό και αποτελεσματικό φυσικό απωθητικό, το οποίο εάν χρησιμοποιηθεί κατάλληλα, μπορεί να προσφέρει προστασία έως και 2 ώρες.

8. Λάδι τεϊόδεντρου (tea tree – μελαλεύκη)

Το λάδι τεϊόδεντρου είναι γνωστό για τις αντισηπτικές, αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του. Μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να είναι αποτελεσματικό απωθητικό για τα κουνούπια, τις μύγες και άλλα έντομα.

9. Γερανιόλη

Η γερανιόλη είναι ένα είδος αλκοόλης που χρησιμοποιείται ως άρωμα. Ως συστατικό σε απωθητικά κουνουπιών, είναι γνωστό ότι είναι αποτελεσματικό για 2 έως 4 ώρες.

10. Λάδι neem

Έρευνα έχει δείξει πως λάδι neem προσέφερε πάνω από 70% προστασία για 3 ώρες. Ωστόσο, μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος.

DIY: Για να απωθήσετε τα κουνούπια, αραιώστε 50 έως 100 ml λάδι neem σε νερό, λάδι ή λοσιόν.

Κίνδυνοι από τη χρήση αιθέριων ελαίων

Τα αιθέρια έλαια δεν πρέπει να εφαρμόζονται απευθείας στο δέρμα. Πάντα αραιώνονται σε ένα λάδι βάσης, όπως το αμυγδαλέλαιο ή σε νερό. Η συνήθης συνταγή είναι 3 έως 5 σταγόνες αιθέριου ελαίου σε 30 ml λάδι βάσης.

Εάν ταξιδεύετε σε περιοχές όπου τα κουνούπια μεταφέρουν ασθένειες, οι γιατροί συνιστούν τη χρήση χημικού απωθητικού για να μειώσετε τις πιθανότητες μόλυνσης. Επίσης, είναι πιθανό να προκληθεί αλλεργική αντίδραση στα αιθέρια έλαια, γι’ αυτό πριν από τη χρήση οποιουδήποτε νέου προϊόντος, κάντε μια δοκιμή σε ένα μικρό τμήμα του δέρματος σας.

Κίνδυνοι από τη χρήση DEET

Το DEET είναι το δραστικό συστατικό στα κοινά εντομοαπωθητικά. Αν και θεωρείται ασφαλές όταν χρησιμοποιείται σωστά, μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς, πόνους ή δάκρυα στα μάτια, ερεθισμούς στο δέρμα και σε σπάνιες περιπτώσεις, ακόμη και επιληπτικές κρίσεις.

Θεραπεία τσιμπημάτων

Μπορείτε να δοκιμάσετε να τρίψετε μηλόξυδο στο σημείο του τσιμπήματος. Επίσης μια φέτα κρεμμυδιού ή φρέσκου σκόρδου μπορεί επίσης να προσφέρει ανακούφιση και προστασία από μόλυνση. Οι κρέμες κατά του κνησμού ή τα αντιισταμινικά, όπως η καλαμίνη ή η υδροκορτιζόνη, μπορούν επίσης να βοηθήσουν.

Σε περίπτωση που παρουσιαστεί μόλυνση στο σημείο του τσιμπήματος ή αλλεργική αντίδραση, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας. Σημάδια προβλήματος περιλαμβάνουν αυξημένη θερμοκρασία τοπικά, στο σημείο του τσιμπήματος, πύον ή αιμορραγία και κρούστα.