Τρίτη 9 Ιουλίου 2024

ΟΠΕΚΕΠΕ: 14 εκατ. ευρώ ενίσχυση σε αγρότη-φάντασμα για 200.000 στρέμματα!


Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Μια εξωφρενική ενίσχυση για βιολογικά προϊόντα εισέπραξε «αγρότης» από τον ΟΠΕΚΕΠΕ επειδή δήλωσε ένα… φέουδο 200.000 στρεμμάτων με βιολογικά προϊόντα. Το πρόβλημα είναι ότι... 

 
ούτε τέτοια αγροκτήματα υπάρχουν στην Ελλάδα, ούτε καν το πρόσωπο δεν μπορεί να βρεθεί! Οσο για το ποσό των 14 εκατ. ευρώ που εισέπραξε μάλλον είναι το μεγαλύτερο σε όλη την ΕΕ.

Η υπόθεση ανακαλύφθηκε όταν στη λίστα με τα ονόματα που αναρτήθηκαν στην επίσημη ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ και αφορούν πληρωμές που έγιναν βάσει του ΟΣΔΕ 2022, υπήρχε μέχρι την περασμένη εβδομάδα το όνομα Σπυρίδων Κανελλόπουλος, στο οποίο φαινόταν καθαρά ότι είχαν αποδοθεί για τη συγκεκριμένη χρονιά ενισχύσεις από το πρόγραμμα Βιολογικών, ύψους 13.999.196,83 ευρώ, αναφέρει το agronews.gr

Η συγκεκριμένη λίστα αναρτήθηκε με βάση τις υποχρεώσεις που πηγάζουν από τους κοινοτικούς κανονισμούς.

O φερόμενος ως παραγωγός Σπυρίδων Κανελλόπουλος καταγράφηκε στην περιοχή της Ήλιδας της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας.

Το ποσό αυτό είναι εξωπραγματικό όχι μόνο για τα ελληνικά αλλά και για τα κοινοτικά δεδομένα. Από έρευνα για τον συγκεκριμένο παραγωγό δεν βρέθηκε στην περιοχή κανένα ίχνος, δηλαδή κανένα στοιχείο που να τον ταυτοποιεί, όπως και κανένας δεν γνωρίζει να έχει υποβληθεί τέτοια δήλωση ΟΣΔΕ γιατί η Βιολογική Γεωργία ανήκει στα μέτρα Αγροτικής Ανάπτυξης που πληρώνονται βάση του ΟΣΔΕ. Σημειωτέρον ότι για να λάβει κάποιος 14 εκατ. ευρώ ως ενίσχυση στην Βιολογική Γεωργία πρέπει να δηλώσει εκτάσεις πάνω από 200.000 στρέμματα. Τέτοια εκμετάλλευση δεν υπάρχει στην Ελλάδα.

Όταν η συγκεκριμένη περίπτωση άρχισε να γίνεται γνωστή και ειδικά μετά τη δημόσια δήλωση επ’ αυτού του προέδρου της Εθνικής Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), Παύλου Σατολιά, το Σάββατο 6 Ιουλίου, οι ιθύνοντες του ΟΠΕΚΕΠΕ, άρχισαν να… τρέχουν, έτσι ώστε να σβήσουν τα ίχνη.

Έτσι, στις 7 Ιουλίου, εκεί που αναγράφονταν το συγκεκριμένο όνομα του δικαιούχου, το ποσό παρέμεινε το ίδιο αλλά μπροστά από τον αριθμό 13.999.196,83 ευρώ εμφανίσθηκε το αρνητικό πρόσημο (-) δηλαδή – 13.999.196,83 ευρώ, πράγμα που δείχνει ότι ξαφνικά το συγκεκριμένο ποσό εμφανίζεται (μετά από 2 χρόνια!) ως αχρεωστήτως καταβληθέν.

Τη Δευτέρα 8 Ιουλίου στη συγκεκριμένη ανάρτηση, αντί του ονόματος, Σπυρίδων Κανελλόπουλος, εμφανίζεται πλέον το όνομα του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, οφείλει απαντήσεις.
  
documentonews.gr