Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024

7 φυτά μπαλκονιού ιδανικά για τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού


Αν αγαπάς τα φυτά και και έχεις πολλά μέσα και έξω από το σπίτι σου, τότε σίγουρα θα έχεις παρατηρήσει πως το καλοκαίρι είναι μια δύσκολη εποχή, με πολλά από... 

 
αυτά να δίνουν αγώνα για να κρατηθούν στη ζωή. Κι ενώ υπάρχουν τρόποι να τα βοηθήσεις να αντιμετωπίσουν τον καύσωνα, κανείς δεν μπορεί να σε διαβεβαιώσει πως γυρνώντας από ένα γρήγορο τριήμερο δεν θα βρεις τα φυτά σου «νεκρά».

Ξέρω ότι μπορεί αυτό να ακούγεται πολύ δραματικό, αλλά είναι αλήθεια. Γι’ αυτό -ειδικά αν δεν έχεις μεγάλη πείρα στη φροντίδα φυτών- μπορείς να επιλέξεις να ομορφύνεις το μπαλκόνι σου με φυτά που είναι ανθεκτικά στις μεγάλες θερμοκρασίες. Κι αν δεν ξέρεις ποια είναι αυτά, απλά συνέχισε να διαβάζεις παρακάτω.

Μπουκαμβίλια

Η μπουκαμβίλια είναι το φυτό σύμβολο του καλοκαιριού και είναι ίσως εκείνη που έχουμε συνδέσεις περισσότερο από κάθε άλλο φυτό με τις καλοκαιρινές μας διακοπές στα ελληνικά νησιά. Τα εντυπωσιακά λουλούδια της σε κόκκινες, μωβ, ροζ, λευκές και πορτοκαλί αποχρώσεις αποτελούν αγαπημένη επιλογή για να καλύψουμε φράχτες, πέργολες και μπαλκόνια, καθώς μπορούν να ξεπεράσουν σε ύψος τα δέκα μέτρα, ενώ είναι ένα φυτό που αγαπά ιδιαίτερα τις υψηλές θερμοκρασίες. Γι’ αυτό άλλωστε και το καλοκαίρι είναι πιο όμορφη από ποτέ.

Κατιφές

Είναι ένα λουλούδι που έχει συνδεθεί άρρηκτα με τις αυλές των γιαγιάδων μας. Συνεχίζει όμως να αγαπιέται και από τις νεότερες γενιές, αφού η μεξικάνικη καταγωγή του τον κάνει να αντέχει θαρραλέα και το ελληνικό καλοκαίρι με τα 40αρια. Οι κατιφέδες ευδοκιμούν σε θέσεις με συνεχή ηλιοφάνεια, αν και μπορούν να προσαρμοστούν και σε σχετικά ημισκιερές θέσεις.

Κάκτος

Δεν έχει ιδιαίτερη σημασία τι κάκτος θα είναι, αρκεί να είναι κάκτος. Οι κάκτοι είναι τα κατεξοχήν φυτά ανθεκτικά στη ζέστη που σπάνια χρειάζονται νερό, αλλά αυτό δεν είναι το μοναδικό του πλεονέκτημα. Αυτό που τους κάνει ιδανικούς όχι μόνο για το καλοκαίρι, αλλά και για όλη τη χρονιά είναι το γεγονός πως δεν χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα. Έτσι, όσες μέρες και να πάτε διακοπές, όταν γυρίσετε, ο κάκτος σας θα είναι εκεί και θα σας περιμένει.

Γεράνι

Ακόμα ένα φυτό που θυμίζει αυλές περασμένων δεκαετιών και συνεχίζει να αγαπιέται πολύ. Είναι ανθεκτικό στον έντονο ήλιο και τις υψηλές θερμοκρασίας του καλοκαιριού, γεγονός που το καθιστά ιδανικό ακόμα και για παραθαλάσσιες φυτεύσεις.

Γιούκα

«Το γιούκα μπαίνει μες στα μάτια μου», τραγουδούσε η απρόσεκτη Αμαλία στο Παρά Πέντε του Γιώργου Καπουτζίδη και κάπως έτσι το τροπικό αυτό φυτό έγινε μέρος και της ελληνικής ποπ κουλτούρας. Εκτός από αυτοσχέδιο τραγούδι όμως, το γιούκα είναι από εκείνα τα φυτά που μοιάζουν φτιαγμένα για να αντέξουν τις υψηλές θερμοκρασίες του ελληνικού καλοκαιριού, καθώς αγαπά τη ζέστη και σιχαίνεται την παγωνιά, γι’ αυτό τον χειμώνα καλό είναι να το μεταφέρετε σε εσωτερικό χώρο.

Λεβάντα

Την συναντάς σχεδόν σε κάθε ελληνικό μπαλκόνι και όχι άδικα, αφού τα μωβ λουλούδια της ομορφαίνουν κάθε χώρο, ενώ είναι γνωστός πως έχουν και χαλαρωτικές ιδιότητες, καθώς από αυτά φτιάχνονται μοναδικά αιθέρια έλαια. Ανθοφορεί από την άνοιξη και μπορεί να βγάζει λουλούδια ως το φθινόπωρο.

Πετούνια

Ίσως ένα από τα ωραιότερα φυτά της άνοιξης και του καλοκαιριού. Είναι ιδανική για κρεμαστή γλάστρα, καθώς αγαπά τη ζέστη και τον ήλιο, ενώ δεν χρειάζεται ιδιαίτερα φροντίδα, παρά μόνο πότισμα 1- 2 φορές την εβδομάδα.

Πηγή: oneman.gr