Πέμπτη 4 Ιουλίου 2024

Βογκά το Κτηματολόγιο της Πιερίας


Ανοιχτή επιστολή προς κάθε αρμόδιο

Άνθρακας ο θησαυρός για τους κατοίκους της Πιερίας και οι ελπίδες τους να λύσουν πολλά προβλήματα από προφανή και πρόδηλα λάθη που σημειώθηκαν κατά την πρώτη τους δήλωση. Και ενώ...  

 
η παράταση μετά τον πρόσφατο νόμο με ισχύ μέχρι τις 30 Νοεμβρίου του 2024, ισχύει σε πολλούς νομούς της χώρας, δυστυχώς για την Πιερία δεν ισχύει, γιατί προϋπόθεση βασική είναι να συγκροτηθεί και να ιδρυθεί ο Δημόσιος Φορέας Κτηματολογίου και ασφαλώς να δημοσιευτεί στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως για να ισχύει και στο νομό μας.

Είναι κρίμα να επισκέπτονται το Κτηματολογικό Γραφείο του νομού μας ενδιαφερόμενοι και να φεύγουν άπρακτοι, αφού η απάντησή τους είναι ότι λειτουργούν ακόμη με τις αρμοδιότητες του υποθηκοφυλακείου, ώσπου να συγκροτηθεί ο σχετικό φορέας. Τουτέστιν το «πρόδηλο» λάθος δεν είναι για το παλιό καθεστώς πάντα «μη πρόδηλο» αφού καλύπτει μόνο σφάλμα ως κενό γράμμα του επιθέτου του ιδιοκτήτη κλπ. Τόσο η υπηρεσία όσο και οι διοικούντες το νομό Πιερίας οφείλουν να πιέσουν το αρμόδιο υπουργείο για την υλοποίηση του περιεχομένου του νέου νόμου του κ. Κυρανάκη, γιατί όταν μένει τόσο καιρό «στα χαρτιά» χωρίς να ξεμπλέκει λύση στα υπεσχημένα που συμπεριλαμβάνει είναι «δώρον άδωρο» για τους ιδιοκτήτες ακινήτων και σήμερα τους παραπέμπει στο 99% σε δικαστικές αίθουσες, σε αγωγές, σε οικονομικές δαπάνες και σε συμφόρηση στα συμβολαιογραφεία, αφού πολλά συμβόλαια έχουν κολλήσει. Η παρέμβαση των βουλευτών του νομού μας θεωρείται άκρως επείγουσα και επιβεβλημένη, αφού ο κ. Κυρανάκης σε προεκλογική του επίσκεψη στο νομό υποσχέθηκε άρση των δυσκολιών και νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις. Το να εξαλειφθεί ο όρος ότι και για όσους νομούς δεν έχει συγκροτηθεί Φορέας Κτηματολογίου με τη νέα του, βάση του νόμου, δομή και λειτουργία, νομίζουμε ότι με μια τροπολογία και με προσωρινή μεταβατική διάταξη λύνει το πρόβλημα.