Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024

Εκλογές στη Βρετανία: Ο Ρίσι Σούνακ παραδίδει και επίσημα τη σκυτάλη στον Κιρ Στάρμερ


Σαρωτική νίκη των Εργατικών και καταποντισμό των Συντηρητικών έβγαλαν οι κάλπες των εκλογών στη Βρετανία, με τα βλέμματα τώρα να στρέφονται στην επόμενη ημέρα, με πρωθυπουργό πια ... 

 
τον Κιρ Στάρμερ, ο οποίος έγραψε ιστορία, αφήνοντας μίλια μακριά πίσω του τον Ρίσι Σούνακ!

Μετά από 14 ολόκληρα χρόνια οι Εργατικοί επανέρχονται στην εξουσία της Βρετανίας, έχοντας επικρατήσει επί των Συντηρητικών στις χθεσινές εκλογές, με τον Ρίσι Σούνακ να παραδίδει σήμερα, Παρασκευή (05.07.24) και επίσημα τη σκυτάλη στον Κιρ Στάρμερ.

Στα πρώτα πλάνα από την επομένη του θριάμβου των Εργατικών καταγράφονται φορτηγά να κατευθύνονται προς την Ντάουνινγκ Στριτ, από όπου αποχωρεί ο Ρίσι Σούνακ.

Συγκεκριμένα, ένα λευκό βαν και ένα φορτηγό έχουν σταθμεύσει έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ.

Όλες οι εξελίξεις την επομένη των εκλογών στη Βρετανία:

11.13: Σπάνε όλα τα κοντέρ τα ποσοστά των Εργατικών, ξεπερνώντας και όσα προέβλεπε το χθεσινό exit poll.

Οι εκτιμήσεις ήθελαν το κόμμα να κερδίζει 410 έδρες και τελικά μόλις πρόσθεσε μία ακόμη, φτάνοντας τις 411.

Την ίδια ώρα, τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν την κατρακύλα των Συντηρητικών, οι οποίοι ολοένα και χάνουν έδρες.

Το exit poll προέβλεπε 131 και έχουν μείνει με 119.

10.43: Ο Ρίσι Σουνάκ μόλις έφυγε από τα κεντρικά γραφεία του Συντηρητικού Κόμματος.

Κόσμος του φώναζε «το πάρτι τελείωσε» και «ετοίμασε τις βαλίτσες σου», καθώς ο ίδιος έμπαινε στο αυτοκίνητο, για να αναχωρήσει για την Ντάουνινγκ Στριτ.

10.36: Δημοσιογράφοι είναι συγκεντρωμένοι έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ, περιμένοντας την άφιξη του Ρίσι Σούνακ. Η επόμενη ημέρα ξημέρωσε με βροχή στη Βρετανία, με τους ρεπόρτερ και τους τεχνικούς των διεθνών καναλιών να καλύπτουν καρέ καρέ τα δρώμενα, κρατώντας ομπρέλες.

Η μετάβαση της εξουσίας είναι τόσο γρήγορη που το κινούμενο βαν για τον Σούνακ βρίσκεται συνήθως κάπου κοντά στην πίσω πόρτα της Ντάουνινγκ Στριτ, καθώς ο νέος ηγέτης μιλάει μπροστά.

Στο μεταξύ, ο Ρίσι Σούνακ πρόκειται να κάνει δήλωση στις 10.30 π.μ., πριν μεταβεί στο Μπάκιγχαμ για να υποβάλει την παραίτησή του στον βασιλιά.

Στη συνέχεια, θα φύγει με ιδιωτικό όχημα και θα επιστρέψει στο σπίτι του.

Αργότερα, ο σερ Κιρ Στάρμερ θα φτάσει στο παλάτι, όπου ο βασιλιάς θα του ζητήσει να σχηματίσει νέα κυβέρνηση. Θα υποκλιθεί και θα σφίξει το χέρι του βασιλιά Καρόλου, πριν ληφθεί μια φωτογραφία για να καταγράψει τη στιγμή που μεταφέρεται η εξουσία.

Έπειτα, ο ηγέτης των Εργατικών θα μεταβεί στην Ντάουνινγκ Στριτ για να εκφωνήσει ομιλία περίπου στις 12.20 μ.μ.

Πηγή: newsit.gr