Σάββατο 6 Ιουλίου 2024

Πέντε λόγοι για να ξυπνάς νωρίς το πρωί


Όταν λέμε νωρίς το πρωί, δεν εννοούμε στις 5. Τα οφέλη όμως του πρωινού ξυπνήματος είναι πολλά και αξίζει να το προσπαθήσεις, αν...  

 
δεν είσαι από μόνος σου πρωινός τύπος. Εμείς, σου δίνουμε 5 λόγους για να το κάνεις.

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ξεκάθαρο από τους επιστήμονες ότι πράγματι υπάρχουν πρωινοί και νυχτερινοί τύποι. Αυτό έχει να κάνει με το εσωτερικό ρολόι του καθενός, όπως το αποκαλούμε απλοϊκά.

Έτσι, δεν χρειάζεται να νιώθεις ότι «τεμπελιάζεις», αν απλώς δεν μπορείς να σηκωθείς από το κρεβάτι πριν από τις 9. Επειδή ωστόσο πρέπει να το κάνεις, υπάρχουν πάντα ορισμένες καλές συμβουλές για να εκπαιδεύσεις τον εαυτό σου στο πρωινό ξύπνημα, ώστε τουλάχιστον να μην αισθάνεσαι άσχημα.

Από την άλλη, εδώ και λίγο καιρό γίνεται μεγάλη συζήτηση γύρω από το πολύ πρωινό ξύπνημα και αρκετοί ειδικοί, wellness coaches και γυμναστές τονίζουν την αξία του να ξυπνάς στις 5 το πρωί...

Σε αυτό το άρθρο δεν θα φτάσουμε στα άκρα. Όταν μιλάμε για πρωινό ξύπνημα, εννοούμε κάτι μεταξύ των 6 και 8, με την προϋπόθεση ότι μπορεί να το ανεχτεί το δικό σου σώμα. Αν κάτι τέτοιο συμβαίνει, τότε έχεις να αποκομίσεις πολλά οφέλη από το πρωινό ξύπνημα.

1. Θα ξυπνάς αμέσως και με περισσότερη ενέργεια
Όταν το ξυπνητήρι χτυπάει νωρίς, αλλά εσύ δεν μπορείς να πάρεις τα πόδια σου αν δεν πιεις τουλάχιστον 2 καφέδες, τότε «πάσχεις» από ένα φαινόμενο που αποκαλείται αδράνεια ύπνου. Μπορεί να έχει διάρκεια από 30 λεπτά έως 2 ώρες και αυξάνει τις πιθανότητες μειωμένης μνήμης και παραγωγικότητας, αλλά και αφηρημάδας.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι μπορεί να φύγεις για το γραφείο με 2 διαφορετικές κάλτσες, αλλά και ότι μπορεί να είσαι πιο επιρρεπής σε ατυχήματα, πράγμα που καλό δεν το λες. Το να εκπαιδευτείς σταδιακά να ξυπνάς νωρίτερα το πρωί, θα σε βγάλει από αυτή την άβολη κατάσταση και θα σε κάνει να σηκώνεσαι αμέσως από το κρεβάτι και με περισσότερη ενέργεια.

2. Θα είσαι πιο αποδοτικός/ή μέσα στην ημέρα
Γνωστή μελέτη σχετικά με τους πρωινούς τύπους και την απόδοση διαπίστωσε ότι το πρωινό ξύπνημα εξασφάλισε καλύτερους βαθμούς στους φοιτητές. Τέτοιου είδους έρευνες έχουν γίνει αρκετές και όλες καταλήγουν σε παρόμοια συμπεράσματα. Όπως και να 'χει, το πρωινό ξύπνημα (τονίζουμε ξανά, όχι αυτό που γίνεται με το ζόρι) συνδέεται με υψηλότερη απόδοση και παραγωγικότητα.

3. Θα τρως πιο σωστά
Οι διατροφικές συνήθειες φαίνεται ότι επηρεάζονται σημαντικά από τη ρουτίνα του ύπνου μας. Έτσι, οι άνθρωποι που σηκώνονται νωρίς το πρωί έχει αποδειχθεί ότι καταναλώνουν περισσότερα φρούτα και λαχανικά και λιγότερες θερμίδες σε σχέση με εκείνους που μένουν ξύπνιοι μέχρι αργά και κατ' επέκταση ξυπνάνε αργότερα το πρωί.

Οι άνθρωποι που ξυπνάνε νωρίς τρώνε συνήθως ένα σωστό πρωινό και συνεχίζουν με τακτικά και πιο υγιεινά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, πράγμα που είναι γνωστό ότι ευνοεί τον μεταβολισμό και την υγεία. Από την άλλη, το να τρως αργά το βράδυ έχει συνδεθεί και με προβλήματα ψυχικής υγείας.

4. Θα είσαι πιο ενεργητικός/ή

Ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του πρωινού ξυπνήματος είναι ο καθηγητής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Tübingen, Dr Christoph Randler. Έχει εκπονήσει ένα σωρό μελέτες που δείχνουν ότι το να ξυπνάς το πρωί είναι ωφέλιμο από κάθε άποψη. Ίσως το μεγαλύτερο όφελος, σύμφωνα με μια μελέτη-ορόσημο του 2009, είναι ότι οι πρωινοί τύποι αποδεικνύονται πιο ενεργητικοί.

Τι σημαίνει ενεργητικός; Πρόκειται για ψυχολογικό όρο που υποδηλώνει ότι ένα άτομο είναι πιο πιθανό να ενεργήσει για να δημιουργήσει τη δική του πραγματικότητα, αντί να κάθεται παθητικά, περιμένοντας να του συμβούν πράγματα. Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι αυτοί προνοούν, είναι καλύτεροι στην επίλυση προβλημάτων και μπορούν να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, χωρίς να χρειάζονται συνεχή επίβλεψη. Τα παραπάνω γνωρίσματα ευνοούν τόσο την απόδοση στη δουλειά όσο και την ψυχική υγεία.

5. Θα έχεις λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσεις κατάθλιψη

Τον Φεβρουάριο του 2019, μελέτη του Πανεπιστημίου του Exeter σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications και αναδημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας (APA), ανέδειξε τη συσχέτιση του πρωινού ξυπνήματος με την καλύτερη ψυχική υγεία. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το να ανήκεις στην κατηγορία των πρωινών τύπων σού δίνει περισσότερες πιθανότητες για ευεξία και λιγότερες να αναπτύξεις κατάθλιψη ή ακόμη και σχιζοφρένεια.

Σε άλλη μελέτη, του 2014, οι πρωινοί τύποι ανέφεραν χαμηλότερα ποσοστά άγχους και κατάθλιψης, ενώ διαφορές βρέθηκαν και στη δομή των εγκεφάλων τους σε σχέση με τους «ξενύχτηδες». Οι εγκέφαλοι των τελευταίων (που σαρώθηκαν από επιστήμονες στη Γερμανία) βρέθηκαν να έχουν λιγότερη λευκή ουσία, το τμήμα δηλαδή του εγκεφάλου που βρίσκεται κάτω από το εξωτερικό στρώμα της φαιάς ουσίας και συνδέει τους νευρώνες μεταξύ τους, επιτρέποντας την επικοινωνία μεταξύ διαφορετικών περιοχών του εγκεφάλου.

Η έλλειψη λευκής ουσίας έχει συνδεθεί με διαταραχές της διάθεσης, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο τι προηγείται αιτιολογικά: η ίδια η δομή του εγκεφάλου ή το ξενύχτι που μπορεί να αλλοιώσει τη λευκή ουσία;

«Είναι πιθανό ότι το φως έχει μία προστατευτική δράση στον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης. Οι πρωινοί τύποι έχουν την τάση να βρίσκονται έξω και να εκτίθενται περισσότερο στην ηλιακή ακτινοβολία από εκείνους που ξυπνούν αργότερα και μένουν ξύπνιοι μέχρι αργά λειτουργώντας ως βραδινοί τύποι», αναφέρουν οι ειδικοί.

πηγή: ow.gr