Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να πηγαίνετε στο ψυγείο για να πάρετε το γάλα και με το που το ανοίγετε και είστε έτοιμοι να βάλετε στον καφέ ή στα δημητριακά σας, να...
σας έρχεται η δυσάρεστη οσμή που μαρτυράει πως το συγκεκριμένο κουτί έχει λήξει.
Έτσι, όχι μόνο δεν θα έχετε γάλα εκείνη τη στιγμή, αλλά θα πρέπει κιόλας να το πετάξετε. Όλα αυτά τα τρόφιμα, δυστυχώς, αποτελούν σπατάλη όταν δεν καταναλώνονται έγκαιρα. Και είναι κρίμα.
Σταματήστε! Δεν χρειάζεται να το πετάξετε. Με την οικονομική κρίση να μας έχει γονατίσει, οι περισσότεροι από μας κάνουμε τα ρούχα και τα τρόφιμά μας να διαρκούν όσο το δυνατόν περισσότερο. Τα απορρίμματα τροφίμων είναι ένα τεράστιο πρόβλημα στις μέρες μας, το οποίο είναι επιζήμιο για το περιβάλλον και για τον άνθρωπο.
Από δω και στο εξής, δεν θα πετάτε το ληγμένο γάλα σας στο νεροχύτη. Αντ’ αυτού, ετοιμαστείτε να βρείτε τρόπους να το αξιοποιήσετε κάπου αλλού.
Δείτε μερικούς έξυπνους τρόπους για να μετατρέψετε το χαλασμένο γάλα σε κάτι χρήσιμο.
Πρώτον, πρέπει να ξέρετε με τι είδους γάλα έχετε να κάνετε.
Εάν χρησιμοποιείτε το παστεριωμένο γάλα, που είναι το πιο κοινό γάλα στα σούπερ μάρκετ, πρέπει να δείτε πρώτα σε τι κατάσταση είναι.
Αν έχει ‘σπάσει’ και μπορείτε να δείτε κομμάτια, ή αν έχει αλλάξει το χρώμα του, δυστυχώς είναι πολύ αργά και δεν μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε πουθενά.
Εάν χρησιμοποιείτε ωμό, μη παστεριωμένο γάλα, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε πραγματικά για πολύ περισσότερο καιρό. Το νωπό γάλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σχεδόν παντού.
Χρήση #1: Στο ψήσιμο.
Το ξινόγαλο είναι ιδανικό στο ψήσιμο.
Τα άλλα συστατικά και η διαδικασία ψησίματος θα καλύψουν οποιαδήποτε δυσάρεστη γεύση, και το γάλα σας δεν θα πάει χαμένο.
Υπάρχουν πολλές συνταγές που χρησιμοποιούν ξινόγαλο, κι εσείς θα το αφήσετε να πάει χαμένο;
Δοκιμάστε το στο ψωμί, το κέικ, τις τηγανίτες, και οτιδήποτε άλλο σκεφτείτε.
Χρήση #2: Κάντε το βραδινό σας λίγο πιο κρεμώδες.
Όπως και με το ψήσιμο, το μαγείρεμα με ξινόγαλο θα καλύψει οποιαδήποτε περίεργη γεύση, και είναι ιδανικό σε σούπες και φαγητά κατσαρόλας.
Αν αισθάνεστε ότι κάτι λείπει σε μια σούπα ή ένα στιφάδο, τότε προσθέστε λίγο ξινόγαλο και δώστε στο φαγητό σας μια πιο πλούσια γεύση.
Απλά ρίξτε το αργά για να βεβαιωθείτε ότι η ξινή γεύση του γάλακτος δε γίνεται πολύ έντονη.
Χρήση #3: Σπάστε τις ίνες του κρέατος.
Το γαλακτικό οξύ στο γάλα κάνει το κρέας πιο τρυφερό. Απλώστε το κρέας σας σε ξινόγαλο πριν από το μαγείρεμα.
Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το ξινόγαλα σε μαρινάδες, με τον τρόπο που χρησιμοποιείτε το βουτυρόγαλα.
Εάν δεν είστε φαν του κρέατος, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το ξινόγαλο για να μαλακώσετε αποξηραμένα δημητριακά.
Χρήση #4: Φτιάξτε τυρί.
Το ξινόγαλο είναι ιδανικό για να φτιάξετε νόστιμο σπιτικό τυρί, όπως το έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας.
Χρήση #5: Ενυδατώστε το πρόσωπό σας.
Το γαλακτικό οξύ στο γάλα είναι επίσης εξαιρετικό για το δέρμα σας, κάνοντάς το πιο λείο και ομοιόμορφο.
Αραιώστε το με λίγο νερό και απλώστε το στο πρόσωπό σας, τρίβοντας το απαλά για να απορροφηθεί από το δέρμα σας.
Ξεπλύνετε το πρόσωπό σας με άφθονο νερό για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα μυρίζετε ξινόγαλο όλη την υπόλοιπη ημέρα!
Χρήση #6: Ενυδατώστε το σώμα σας.
Το ξινόγαλο δεν βοηθά μόνο το δέρμα στο πρόσωπό σας!
Προσθέστε ένα ή δύο φλυτζάνια στη μπανιέρα σας και μουλιάστε.
Εάν δεν μπορείτε να αντέξετε τη μυρωδιά, προσθέστε μερικές σταγόνες από το αγαπημένο σας αιθέριο έλαιο.
Χρήση #7: Δυναμώστε τα φυτά σας.
Μπορεί σε εσάς να μην αρέσει το ξινόγαλα, αλλά αρέσει στα φυτά σας!
Αραιώστε λίγο ξινόγαλα με νερό και ποτίστε τις γλάστρες ή τα παρτέρια σας για να δώσετε στα φυτά σας ασβέστιο.
Το ασβέστιο είναι δυναμωτικό για τα φυτά, και είναι ιδιαίτερα καλό για τη ντομάτα.
Χρήση #8: Φτιάξτε μια σαλάτα.
To ξινόγαλα είναι ό,τι πρέπει για μια σαλάτα.
Φτιάξτε με διάφορα dressings προσθέτοντας μυρωδικά της αρεσκείας σας.
Αλλά να θυμάστε: αυτό το φτιάχνετε με ωμό, μη παστεριωμένο γάλα. Αν το παστεριωμένο γάλα παίρνει μια ανομοιόμορφη υφή, τότε πρέπει να το πετάξετε.
Χρήση #9: Ταΐστε τα κατοικίδιά σας.
Το ξινόγαλο είναι ένα εξαιρετικό πρόσθετο σε τροφές για ζώα συντροφιάς, και τα κατοικίδιά σας δεν έχουν πρόβλημα στη γεύση του αν αναμειγνύεται με κάτι άλλο
Ανακατέψτε λίγο ξινόγαλο στην τροφή του σκύλου ή της γάτα σας για να δώσετε στο κατοικίδιό σας λίγο επιπλέον ασβέστιο και πρωτεΐνες.
Δεν θέλετε να καταναλώσετε το γάλα σας; Παγώστε το!
Αν έχετε αγοράσει μεγάλη ποσότητα, ή εάν πρόκειται να λείψετε για καιρό από το σπίτι, αλλά υπάρχει ακόμα ένα πλήρες κουτί στο ψυγείο, τότε βάλτε το στην κατάψυξη.
Όταν είστε έτοιμοι να το χρησιμοποιήσετε, βάλτε το και πάλι στο ψυγείο για να ξεπαγώσει κατά τη διάρκεια της νύχτας, και θα είναι τόσο φρέσκο όσο όταν το αγοράσατε!
Έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ ξανά ληγμένο γάλα;
Έτσι, όχι μόνο δεν θα έχετε γάλα εκείνη τη στιγμή, αλλά θα πρέπει κιόλας να το πετάξετε. Όλα αυτά τα τρόφιμα, δυστυχώς, αποτελούν σπατάλη όταν δεν καταναλώνονται έγκαιρα. Και είναι κρίμα.
Σταματήστε! Δεν χρειάζεται να το πετάξετε. Με την οικονομική κρίση να μας έχει γονατίσει, οι περισσότεροι από μας κάνουμε τα ρούχα και τα τρόφιμά μας να διαρκούν όσο το δυνατόν περισσότερο. Τα απορρίμματα τροφίμων είναι ένα τεράστιο πρόβλημα στις μέρες μας, το οποίο είναι επιζήμιο για το περιβάλλον και για τον άνθρωπο.
Από δω και στο εξής, δεν θα πετάτε το ληγμένο γάλα σας στο νεροχύτη. Αντ’ αυτού, ετοιμαστείτε να βρείτε τρόπους να το αξιοποιήσετε κάπου αλλού.
Δείτε μερικούς έξυπνους τρόπους για να μετατρέψετε το χαλασμένο γάλα σε κάτι χρήσιμο.
Πρώτον, πρέπει να ξέρετε με τι είδους γάλα έχετε να κάνετε.
Εάν χρησιμοποιείτε το παστεριωμένο γάλα, που είναι το πιο κοινό γάλα στα σούπερ μάρκετ, πρέπει να δείτε πρώτα σε τι κατάσταση είναι.
Αν έχει ‘σπάσει’ και μπορείτε να δείτε κομμάτια, ή αν έχει αλλάξει το χρώμα του, δυστυχώς είναι πολύ αργά και δεν μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε πουθενά.
Εάν χρησιμοποιείτε ωμό, μη παστεριωμένο γάλα, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε πραγματικά για πολύ περισσότερο καιρό. Το νωπό γάλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σχεδόν παντού.
Χρήση #1: Στο ψήσιμο.
Το ξινόγαλο είναι ιδανικό στο ψήσιμο.
Τα άλλα συστατικά και η διαδικασία ψησίματος θα καλύψουν οποιαδήποτε δυσάρεστη γεύση, και το γάλα σας δεν θα πάει χαμένο.
Υπάρχουν πολλές συνταγές που χρησιμοποιούν ξινόγαλο, κι εσείς θα το αφήσετε να πάει χαμένο;
Δοκιμάστε το στο ψωμί, το κέικ, τις τηγανίτες, και οτιδήποτε άλλο σκεφτείτε.
Χρήση #2: Κάντε το βραδινό σας λίγο πιο κρεμώδες.
Όπως και με το ψήσιμο, το μαγείρεμα με ξινόγαλο θα καλύψει οποιαδήποτε περίεργη γεύση, και είναι ιδανικό σε σούπες και φαγητά κατσαρόλας.
Αν αισθάνεστε ότι κάτι λείπει σε μια σούπα ή ένα στιφάδο, τότε προσθέστε λίγο ξινόγαλο και δώστε στο φαγητό σας μια πιο πλούσια γεύση.
Απλά ρίξτε το αργά για να βεβαιωθείτε ότι η ξινή γεύση του γάλακτος δε γίνεται πολύ έντονη.
Χρήση #3: Σπάστε τις ίνες του κρέατος.
Το γαλακτικό οξύ στο γάλα κάνει το κρέας πιο τρυφερό. Απλώστε το κρέας σας σε ξινόγαλο πριν από το μαγείρεμα.
Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το ξινόγαλα σε μαρινάδες, με τον τρόπο που χρησιμοποιείτε το βουτυρόγαλα.
Εάν δεν είστε φαν του κρέατος, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το ξινόγαλο για να μαλακώσετε αποξηραμένα δημητριακά.
Χρήση #4: Φτιάξτε τυρί.
Το ξινόγαλο είναι ιδανικό για να φτιάξετε νόστιμο σπιτικό τυρί, όπως το έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας.
Χρήση #5: Ενυδατώστε το πρόσωπό σας.
Το γαλακτικό οξύ στο γάλα είναι επίσης εξαιρετικό για το δέρμα σας, κάνοντάς το πιο λείο και ομοιόμορφο.
Αραιώστε το με λίγο νερό και απλώστε το στο πρόσωπό σας, τρίβοντας το απαλά για να απορροφηθεί από το δέρμα σας.
Ξεπλύνετε το πρόσωπό σας με άφθονο νερό για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα μυρίζετε ξινόγαλο όλη την υπόλοιπη ημέρα!
Χρήση #6: Ενυδατώστε το σώμα σας.
Το ξινόγαλο δεν βοηθά μόνο το δέρμα στο πρόσωπό σας!
Προσθέστε ένα ή δύο φλυτζάνια στη μπανιέρα σας και μουλιάστε.
Εάν δεν μπορείτε να αντέξετε τη μυρωδιά, προσθέστε μερικές σταγόνες από το αγαπημένο σας αιθέριο έλαιο.
Χρήση #7: Δυναμώστε τα φυτά σας.
Μπορεί σε εσάς να μην αρέσει το ξινόγαλα, αλλά αρέσει στα φυτά σας!
Αραιώστε λίγο ξινόγαλα με νερό και ποτίστε τις γλάστρες ή τα παρτέρια σας για να δώσετε στα φυτά σας ασβέστιο.
Το ασβέστιο είναι δυναμωτικό για τα φυτά, και είναι ιδιαίτερα καλό για τη ντομάτα.
Χρήση #8: Φτιάξτε μια σαλάτα.
To ξινόγαλα είναι ό,τι πρέπει για μια σαλάτα.
Φτιάξτε με διάφορα dressings προσθέτοντας μυρωδικά της αρεσκείας σας.
Αλλά να θυμάστε: αυτό το φτιάχνετε με ωμό, μη παστεριωμένο γάλα. Αν το παστεριωμένο γάλα παίρνει μια ανομοιόμορφη υφή, τότε πρέπει να το πετάξετε.
Χρήση #9: Ταΐστε τα κατοικίδιά σας.
Το ξινόγαλο είναι ένα εξαιρετικό πρόσθετο σε τροφές για ζώα συντροφιάς, και τα κατοικίδιά σας δεν έχουν πρόβλημα στη γεύση του αν αναμειγνύεται με κάτι άλλο
Ανακατέψτε λίγο ξινόγαλο στην τροφή του σκύλου ή της γάτα σας για να δώσετε στο κατοικίδιό σας λίγο επιπλέον ασβέστιο και πρωτεΐνες.
Δεν θέλετε να καταναλώσετε το γάλα σας; Παγώστε το!
Αν έχετε αγοράσει μεγάλη ποσότητα, ή εάν πρόκειται να λείψετε για καιρό από το σπίτι, αλλά υπάρχει ακόμα ένα πλήρες κουτί στο ψυγείο, τότε βάλτε το στην κατάψυξη.
Όταν είστε έτοιμοι να το χρησιμοποιήσετε, βάλτε το και πάλι στο ψυγείο για να ξεπαγώσει κατά τη διάρκεια της νύχτας, και θα είναι τόσο φρέσκο όσο όταν το αγοράσατε!
Έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ ξανά ληγμένο γάλα;